Preobrat: Slovenija s posebnim vabilom na svetovno prvenstvo

Reprezentance 28. Jun 202212:32 > 12:40 0 komentarjev

Dobre novice za slovenski rokomet si sledijo iz dneva v dan. Potem, ko so včeraj posebno vabilo v Ligo prvakov dobili rokometaši Celja Pivovarne Laško, je danes IHF t.i. wildcard podelila tudi slovenski moški rokometni reprezentanci, ki bo tako prihodnje leto vendarle zaigrala na svetovnem prvenstvu na Švedskem in Poljskem. Vabilo so poleg Slovencev dobili še Nizozemci.

»Izredno sem vesel, počaščen in ponosen, da smo skupaj z našo ekipo uspeli prepričati odločevalce na mednarodni rokometni zvezi, vključno z njenim predsednikom, da Sloveniji nameni povabilo na bližajoče se svetovno prvenstvo. To je novo veliko priznanje slovenskemu rokometu. Tu ne gre zgolj splošni tekmovalni pogled in s tem povezane pretekle dosežke, ko smo med drugim leta 2017 v Franciji osvojili bronasto kolajno, temveč tudi za to, da smo se v zadnjih letih na Rokometni zvezi Slovenije izkazali za izjemnega organizatorja prvenstev za mlajše starostne selekcije. S tem bomo nadaljevali tudi v prihodnje,« zadovoljstva po obvestilu IHF-a ni skrival Franjo Bobinac, predsednik Rokometne zveze Slovenije.

Foto: Uroš Skaza

Čeprav je slovenska rokometna reprezentanca v sklepnem delu kvalifikacij aprila morala priznati premoč izbrani vrsti Srbije, se bodo Uroš Zorman in njegovi varovanci predstavili na zboru najboljših reprezentanc sveta, ki ga januarja prihodnje leto gostita Švedska in Poljska.

Poleg Slovenije je drugo vabilo prejela Nizozemska. Ob slednjih bo z evropskega prostora na svetovnem prvenstvu nastopilo še 17 reprezentanc (Poljska, Švedska, Danska, Francija, Norveška, Španija, Belgija, Hrvaška, Nemčija, Madžarska, Islandija, Črna gora, Severna Makedonija, Portugalska, Srbija in Slovenija), pet iz Azije (Bahrajn, Iran, katar, Savdska Arabija, Južna Koreja) ter štiri iz južno- ter centralnoameriškega področja (Argentina, Brazilija, Čile, Urugvaj).

Dodaten član iz Severne Amerike in Karibov bo znan po tamkajšnjem prvenstvu, ki poteka v teh dneh, peterica iz Afrike pa po afriškem prvenstvu (11.-18. julij). Žreb skupin prvega dela svetovnega prvenstva, na katerem bo nastopilo 32 reprezentanc, bo potekal v soboto, 2. Julija, ob 17. uri v poljskih Katowicah.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!