Jure Dolenec odločen: Ne bi rad šel domov s štirimi porazi

Reprezentance 20. Jan 202413:14 1 komentar
Jure Dolenec
Jure Dolenec. Foto: Profimedia

Slovenska moška reprezentanca ima le še teoretične možnosti za preboj v Köln, kjer bodo potekali izločilni boji na evropskem prvenstvu v Nemčiji. Ker pa čudeža ni pričakovati, bodo skušali varovanci Uroša Zormana v Hamburgu dobiti vsaj nedeljski obračun drugega dela tekmovanja proti podobno oslabljenim in načetim Nizozemcem. Dvoboj se bo v Barclays Areni začel ob 15.30, današnji dan brez tekme pa so Slovenci izkoristili za celjenje ran po doslej napornem prvenstvu.

“Imeli smo nekaj časa, da se spočijemo, naspimo. Vse bo v redu, vse ekipe smo v istem ‘šmornu’. Nimamo kaj razmišljati o tem, saj s tem izgubiš veliko energije. Gledamo naprej in gremo dalje,” je na predzadnjem medijskem terminu med EP v reprezentančnem hotelu dejal selektor Zorman.

V skupini 2 je trenutno na vrhu Danska s šestimi točkami, Švedsko in Portugalsko, ki imata po štiri točke, v nedeljo čaka neposredni obračun za polfinale, medtem ko imata Slovenija in Norveška po dve točki. Edina brez je Nizozemska.

V prvem delu so njegovi varovanci trikrat slavili, premagali so Ferske otoke (32:29), Poljsko (32:25) in Norveško (28:27), v drugem delu pa je Slovenija doživela dva poraza, najprej proti Švedski (22:28) in nato še proti Portugalski (30:33), ki sta oslabljeno slovensko reprezentanco postavila na realna tla.

rokomet slovenija uroš zorman
Foto: Guliverimage

Kako se pobrati in psihično pripraviti za zadnji tekmi? “Recept je vedno isti. Imamo še dan za regeneracijo. Vse bo odvisno od naše energije in odnosa. Če bo tako kot proti Portugalski, se nimamo kaj bati, s tem da bo treba narediti kakšno napako manj. Nizozemci vsako tehnično napako kaznujejo,” je pogled na tekmeca obrnil Zorman.

“Te tekme ne bomo vrgli v smeti”

Kapetan Jure Dolenec je dodal, da si zelo želi premagati Nizozemce, že zaradi vzdušja v ekipi. “Ne zgolj za popravo vtisa, ampak tudi za končno uvrstitev. Ne bi rad šel domov s štirimi porazi. Niti slučajno ne bomo te tekme vrgli v smeti. To je pomembna tekma,” opozarja Dolenec.

“Za samo klimo v reprezentanci je drugače, če si sedmi, osmi, ker si premagal Nizozemce. Zavedaš se, da si v neki okrnjeni zasedbi, a vseeno dosežeš spodoben rezultat. Bolje, kot da končamo kot 11., 12.,” je še dodal slovenski kapetan.

Kodrin še ni dobil zelene luči

Za zdaj ni jasno, ali bosta na nedeljski tekmi lahko nastopila oboleli steber obrambe Blaž Blagotinšek in rahlo poškodovani Tilen Kodrin. Slednji je bil prisoten na medijskem terminu in zatrdil, da je stanje njegove stegenske mišice boljše, a da ni zagotovil za nedeljo.

Se pa je strinjal s kapetanom o pomembnosti naslednje tekme: “Zelo je pomembno zaključiti v nekem dobrem duhu. Energija je čisto druga po zmagah ali vsaj po dobrih predstavah, takšnih, ki si jih želimo. Nizozemska bo zelo pomembna, Danska pa lahko predstavlja veliko težavo, če v tekmo ne vstopiš pravi.”

Tilen Kodrin
Tilen Kodrin Foto: Profimedia

Pomudil se je še pri Nizozemcih in izpostavil glavno nevarnost. “Daleč od tega, da je to lahek nasprotnik. Imajo super sestavljeno ekipo, Luc Steins vleče ta voz 60 minut na tekmo. Čaka nas zahtevno delo, vsi pa si želimo, da obrnemo rezultatsko krivuljo,” poudarja slovensko levo krilo.

“Naredil sem preveč napak”

Tekme z oslabljeno reprezentanco predstavljajo priložnost za mlajše, neizkušene igralce. Tako so nekateri dobro izkoristili priložnost, v srednjem bloku pa je moral po kostanj v žerjavico Jernej Drobež, ki je zamenjal Blagotinška.

“Že dlje časa sem tu, ampak pred turnirjem je težko vse uigrati, ker je malo časa. Je na nas igralcih, da kaj tudi sami naredimo. Videli smo, kako sta Blagotinšek in Mačkovšek močna in kako manjka en člen,” je sprva dejal član Gorenja Velenja.

“Blagotinšek je na žalost zbolel, zato sem moral vstopiti jaz. Naredil sem preveč napak v prvem polčasu, nisem opravil, kar smo se zmenili. To sem v drugem polčasu bolj upošteval in igral bolje,” je še o svoji priložnosti, ki jo vidi kot naložbo za prihodnost, za konec druženja s slovenskimi predstavniki medijev dejal mladi krožni napadalec.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje