“Na papirju delujemo oslabljeni, a se zavedamo svojih kvalitet” (VIDEO)

Reprezentance 5. Jan 202411:30 1 komentar
rokomet aleks vlah slovenija
Foto: Uroš Skaza

Slovenska rokometna reprezentanca je v sklepnem delu priprav na evropsko prvenstvo, ki ga bo med 10. in 28. januarjem gostila Nemčija. Pred odhodom v deželo rokometa se je o vzdušju v slačilnici, o vseh težavah s poškodbami in pričakovanjih pred evropskim prvenstvom razgovoril član danskega Aalborga Aleks Vlah.

26-letni Koprčan se je na Danskem pričakovano dobro znašel, a je še boljši izkupiček, v danski ligi je trenutno pri 33 golih, preprečila poškodba kolena. Z Aalborgom je zadnjo tekmo odigral 21. decembra in se po ekstremno kratkem premoru hitro odpravil na reprezentančne priprave. “Odpočil se nisem ravno pretirano. Tako je. Nisem edini, ne morem se pritoževati. Nikoli ne iščem in ne bom iskal izgovorov, bi pa kakšen dodaten dan prišel še kako prav. Zdaj je čas za reprezentanco, vemo, kaj nas čaka v prihodnjih dneh, zato se zavzeto pripravljamo.”

Še kot član Celja je v intervjuju za Sportklub razlagal o dobrem vzdušju in pozitivni energiji, ki vlada v reprezentanci od zadnjega svetovnega prvenstva. Vse to nam je v pogovoru potrdil tudi selektor Uroš Zorman, tako da dobro voljo trenutno kazijo le poškodbe, zaradi katerih so odpadli Blaž Janc, Domen Makuc in Stefan Žabić. “Igralci smo več ali manj isti z izjemo tistih, ki manjkajo zaradi poškodb. Te so žal sestavni del športa. Dobro vzdušje v slačilnici ostaja, lahko ga še nadgradimo. Zaradi vseh odsotnosti lahko gremo na prvenstvo morda s še manj pritiska. S temi poškodbami smo na papirju zagotovo oslabljeni, se pa mi sami zavedamo svojih kvalitet. Nekateri smo bolj izkušeni kot drugi, tudi mladi lahko dodajo veliko. Spremlja nas dobra volja, kar se pozna na treningih in tudi na tekmah.”

rokomet aleks vlah slovenija
Aleks Vlah je prepričan, da lahko tudi oslabljena Slovenija poseže po visoki uvrstitvi. Foto: Uroš Skaza

Ob omenjenih igralcih, ki bodo manjkali zaradi poškodb, je ob Vlahu na pripravah v Celju po prilagojenem programu vadil še visoki krožni napadalec Blaž Blagotinšek, ki že dlje časa vleče poškodbo prsta. Slednja ga močno ovira pri igri. Vlah je prepričan, da bo reprezentanca našla primerne rešitve in uspela nadoknaditi vse manjkajoče igralce: “Moramo jih nadomestiti, moramo najti rešitev. Imamo ostale igralce, ki lahko veliko dodamo. Poškodovanih žal ni, zato smo tukaj drugi, ki moramo prevzeti breme. Prepričan sem, da ga bomo in da bomo uspešni.”

Pravega rezultatskega cilja si reprezentanca ni zadala. Selektor Uroš Zorman je v intervjuju za Sportklub dejal, da se bo vse gradilo tekmo po tekmo, tako pa razmišlja tudi Vlah. “Šli bomo tekmo po tekmo s tiho željo, da napredujemo iz skupine. Vemo, da je skupina zelo težka in da moramo spoštovati vsakega nasprotnika. Ne glede na uspeh proti Poljakom na lanskem prvenstvu, vemo česa so zmožni. Ferski otoki so za nekatere nepoznana reprezentanca, a poznavalci rokometa vedo, da temu ni tako. Že prva tekma bo zelo težka.”

Aleks Vlah o rezultatskih ciljih na evropskem prvenstvu:

Vsak športnik si želi igrati pred polno dvorano in predstavljati svojo državo

Vlah, ki je bil na zadnjem svetovnem prvenstvu pravo odkritje, bo tudi v Nemčiji slovenski glavni adut v napadu. Na Danskem je pogrešal predvsem slovenski jezik in sproščena druženja s soigralci, ki ga v reprezentanci ne manjka. “Veselil sem se povratka domov in druženja s soigralci. Blagodejno je že to, da lahko zdaj govorim slovensko, saj na Danskem uporabljam le angleščino. Na Danskem sem pogrešal druženja in kavice, tam gredo vsi po treningih domov. Rokomet je tam le služba, po treningih gredo vsi domov k družinam, v reprezentanci pa je seveda drugače.”

Zaradi že omenjene poškodbe v dresu Aalborga še ni pokazal vsega, kar zmore. Kako bi zaenkrat ocenil svojo epizodo pri danskem velikanu? “Če bi ocenjeval od ena do deset, bi dal oceno sedem. Sam nisem nikoli povsem zadovoljen, vedno sem prepričan, da je lahko še boljše. Puščam si prostor za napredek.”

rokomet aleks vlah slovenija rokomet aleks vlah slovenija
Foto: Uroš Skaza
rokomet aleks vlah slovenija rokomet aleks vlah slovenija
Foto: Uroš Skaza
Foto: Guliver Images
Foto: Jure Banfi
Aleks Vlah Aleks Vlah
Vlah je bil najboljši strelec Slovenije na svetovnem prvenstvu na Poljskem in Švedskem. Foto: Aleš Fevžer
FOTO: Guliverimages.

Lahko smo prepričani, da bo 191 centimetrov visoki Vlah v Nemčiji nadvse motiviran, da znova zaigra na tistem svojem najvišjem nivoju. Dodatna motivacija bo tudi fantastična kulisa in spektakel, ki ga Nemci obljubljajo na vsaki tekmi. “Vsak športnik si želi igrati pred 30 tisoč ljudmi. Tudi predstavljati svojo državo na takšnem dogodku je želja vsakega od nas. Že v Bundesligi vidimo, da so dvorane vedno polne, prepričan sem, da bo tako tudi na evropskem prvenstvu.”

Aleks Vlah o sanjah o igranju na olimpijskih igrah:

Ob polnih dvoranah in glasnih navijačih pa bo dodatna motivacija še lov na vstopnico za kvalifikacijski turnir za olimpijske igre v Parizu. “Olimpijske igre so sanje vsakega športnika. Upam, da se te sanje uresničijo.”

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje