Pot do Stožic pelje iz Laškega čez Rimske Toplice in Celje

Reprezentance 25. Okt 20227:54 0 komentarjev
Slovenske reprezentantke odštevajo dneve do začetka domačega evropskega prvenstva. Foto: Aleš Fevžer

Slovenska ženska rokometna reprezentanca se je včeraj popoldne zbrala v Laškem, kjer se bo pripravljala na domače evropsko prvenstvo. To se bo začelo že čez 10 dni. Med 4. in 20. novembrom bo Slovenija skupaj s Severno Makedonijo in Črno goro gostila 15. prvenstvo stare celine.

Dve izmed štirih skupin prvega dela bosta tekmovali v Sloveniji, in sicer v celjski dvorani Zlatorog in ljubljanski dvorani Stožice. Drugi del prvenstva bosta gostili slovenska in makedonska prestolnica, vsi odločilni dvoboji za najvišja mesta bodo potekali v Ljubljani.

Slovenke bodo svoj osmi nastop na evropskem prvenstvu začele v skupini C v Celju. Uvodni nastop jih čaka v petek, 4. novembra, ko jim bodo nasproti stale Danke. Dva dneva kasneje bo sledil obračun s Švedsko, v torek, 8. novembra, pa še s Srbijo. Vse slovenske tekme se bodo začele ob 18. uri. V drugi del bodo napredovale tri najboljše reprezentance.

Spored tekem slovenske reprezentance v skupini B:

4. november, 18.00: Danska – Slovenija

6. november, 18.00: Slovenija – Švedska

8. november, 18.00: Slovenija – Srbija

Najboljša uvrstitev Slovenije na dosedanjih evropskih prvenstvih letos praznuje polnoletnost. Leta 2004 je bila slovenska reprezentanca deveta. Dve leti pred tem je bila 10., ostala tekmovanja pa zaključila med 13. in 16. mestom.

Minimalne poškodbe, ki pa ne povzročajo skrbi

Selektor Dragan Adžić je priprave začel zadovoljen, saj bo prvič, odkar je konec lanskega marca sedel na slovensko klop, na pripravah lahko računal na prav vse najboljše rokometašice. V minulih dneh je nekaj težav s poškodbo rame imela Nataša Ljepoja, ki je zaradi tega tudi izpustila nedeljsko tekmo Krima Mercatorja v ligi prvakinj. Pregled z magnetno resonanco je pokazal, da poškodba prve krožne napadalke reprezentance ni hujše narave in bo pripravljena za tekme na EP, so sporočili z Rokometne zveze Slovenije.

Poleg slednje se bosta za mesto v izbrani vrsti na šestmetrski črti potegovali še Valentina Klemenčič in Urša Zelnik. Na spisku se nahajajo še krilne igralke Tamara Mavsar, Maja Svetik, Ema Abina, Tija Gomilar Zickero in Alja Varagić, zunanje igralke Ana Gros, Barbara Lazović, Elizabeth Omoregie, Nina Zulič, Nina Žabjek, Tjaša Stanko, Ana Abina in Erin Novak ter vratarke Amra Pandžić, Branka Zec in Maja Vojnovič.

Takšna priložnost se ne ponudi vsakomur

“Že zadnji dve leti nestrpno pričakujemo to evropsko prvenstvo. Zelo se ga veselimo in že čutimo malo evforije, kar je zelo pozitivno,” je povedala kapetanka Ana Gros. Ta je ob Lazovićevi (manjše težave s kolenom) izpustila uvodni trening zaradi lažje poškodbe hrbta, obe pa selektor na parketu pričakuje že v prihodnjih dneh.

“Te priprave bodo posebne. Ena proti milijon je možnost, da v karieri igraš na kakšnem izmed prvenstev na domačih tleh. Resnično komaj čakam, da se vse začne!” je pred prvim treningom dejala Amra Pandžić. “Nedavni tekmi z Madžarsko sta nam dokaz, da se lahko kosamo z vsemi tekmicami. Tudi Hrvatice so odlične tekmice in tako pravi preizkus pred evropskim prvenstvom,” je še dodala prva slovenska vratarka. S soigralkami bodo pred prvič preizkusom na prvenstvu v četrtek in soboto v Laškem odigrale dve pripravljalni tekmi s Hrvaško, ki bosta zaprti za javnost. Reprezentanca se bo nato preselila v Rimske Toplice, kjer bo bivala med prvenstvom.

“V zadnjem sklopu priprav se bomo osredotočili predvsem na dodatno povezovanje ekipe. Za dober rezultat je potrebna enotnost, mirnost in prepričanost v svoje sposobnosti. Želim si, da na evropskem prvenstvu na igrišče stopimo z velikim nasmehom. Verjamem, da nam bo to uspelo,” pa je zaključil Adžić.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!