Realno stanje: hrvaški rokomet je v prostem padu

Reprezentance 14. Jan 202313:56 0 komentarjev
Foto: Profimedia

Hrvaška rokometna reprezentanca je na prvi tekmi svetovnega prvenstva na Poljskem in Švedskem prepričljivo izgubila proti Egiptu (22:31). Arabci so bili celo tekmo občutno boljši in zasluženo prišli do prvega para točk, kockasti pa se sprašujejo, kaj je šlo narobe.

Čeprav je za njimi šele prva tekma svetovnega prvenstva, ki so jo prepričljivo izgubili, pa Hrvati še vedno že razmišljajo o četrtfinalu prvenstva. Do tja bo pot zdaj zelo otežena, kar je izpostavil tudi Domagoj Duvnjak. “V obrambi nismo uspeli narediti prekrška, to je bil glavni razlog za takšen rezultat. Zgrešili smo veliko strelov, to je šokanten poraz. Zelo daleč smo od četrtfinala. Ne vem, kaj so razlogi. Ne želim ničesar reči, mislim, da si je ekipa želela, a smo morda v pretirani želji pregoreli,” je dejal kapetan Hrvaške.

V skupini G so Hrvati po prvem krogu na zadnjem mestu, na vrhu sta Egipt in ZDA s po dvema točkama. Prav Američani bodo naslednji tekmeci naših južnih sosedov. “Nismo izgledali dobro. Imeli smo občutek, da odlično treniramo in da smo dobro pripravljeni. To pa je bil udarec. Egipt nas je nadigral. Na sredini turnirja je težko iskati razloge,” je še dejal Duvnjak.

Da ekipa ni bila na pravi ravni, je izpostavil tudi selektor Hrvoje Horvat: “Imamo dva dni, da se resetiramo. Smo v težki situaciji, a nič ni še izgubljeno. Izgubili smo z veliko razliko, zato nas v nadaljevanju čaka težko in krvavo prvenstvo. Moramo si pogledati v oči, vsak mora pospraviti svoje dvorišče.”

Foto: Profimedia

Kot da bi bili skupaj tri dni

Visok poraz je odmeval tudi v Srbiji, kjer so uspeh Egipta označili za veliko zaušnico. S kritikami pa niso skoparili niti nekdanji hrvaški reprezentanti, strokovni komentator televizije RTL Goran Šprem je bil jasen: “Povsem se strinjam s selektorjem, da ni bilo nič pozitivnega. Razen to, da še imamo možnosti. V obrambi smo bili slabi, brez nje ne moreš igrati. Povsem se razočaran. Razbili so nas, kot da smo se zbrali predvčerajšnjim. Ta tekma lahko odloča o prihodnjih petih letih hrvaškega rokometa. Če bi dobili točke za drugi krog, bi bili blizu četrtfinalu in kvalifikacijam za olimpijske igre. Zdaj nam morda niti zmaga proti Danski s petimi goli ne bo dovolj.”

Še bolj pesimističen pa je bil nekdanji kapetan Hrvaške Petar Metličić, ki je takšen rezultat bolj kot ne pričakoval. “Nismo imeli rešitev celo tekmo. V napadu imamo težave že leta, niti enega gola nismo zabili z lahkoto. Zanašamo na Duvnjaka, ki je eden najboljših v zgodovini, a druge taktike nimamo. Takšno je realno stanje. Na žalost je hrvaški rokomet v prostem padu, ne le od te tekme. Enostavno nimamo kakovosti za osvajanje medalje, to je treba jasno povedati. Seveda se zgodi slabo prvenstvo, a ne na tak način. Izgubljamo prepoznavno borbenost in spoštovanje tekmecev,” je dejal desni zunanji, ki je v zaključku kariere tri sezone igral tudi v Celju.

Metličić v dresu Celja (levo). Foto: Guliverimage

Hrvati bodo skušali vtis popraviti v nedeljo, ko se bodo ob 20.30 udarili z ZDA.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!