Klavrn konec za Slovence: “Tokrat smo se osramotili”

Reprezentance 17. Jan 202222:00 > 22:33 6 komentarjev
rokomet
Črnogorci so rešetali slovensko obrambo in prišli do ene največjih zmag v svoji zgodovini. Foto: Bernard Szabo/Reuters/Guliverimage

Slovenska moška rokometna reprezentanca je na današnji tekmi tretjega kroga evropskega prvenstva na Madžarskem in Slovaškem v Debrecenu izgubila proti Črni gori z 32:33 (19:16). Slovenija je v skupini A osvojila tretje mesto in končala svoje nastope na letošnjem zaključnem turnirju.

Črna gora – Slovenija 33:32 (16:19)

Fönix Arena, gledalcev 1203, sodnika: Kurtagić in Wetterwik (oba Švedska).
Črna gora: Matović, Mijušković, N. Simić, F. Vujović 1, Lazović, Čepič 4, B. Vujović 9, M. Vujović 5, Kaludjerović, Simović, Sevaljević 1, B. Simić, Lasica, Vujačić, Andjelić 6, Grbović 8.

Slovenija: Baznik, Kastelic 2, Skube 2, Blagotinšek 4, Henigman, Marguč 4, Janc, Dolenec 6, Poteko 1, Cehte 1, Kodrin 6, Zarabec, Sokolič 1, Makuc 3, Mačkovšek 2, Suholežnik.

Sedemmetrovke: Črna gora 4 (3), Slovenija 6 (3).

Izključitve: Črna gora 14, Slovenija 10 minut.

Rdeči karton: Simović (50.).

Za slovenske rokometaše je po zmagi nad Makedonci in porazu proti Dancem s 23:34 na današnjem obračunu v Debrecenu štela le zmaga nad Črnogorci, v tekmi za “biti ali ne biti” pa so pogrnili po celi črti. Izbranci slovenskega selektorja Ljubomirja Vranješa so večji del tekme imeli nadzor nad tekmeci, v prelomnih trenutkih dvoboja v Debrecenu pa so naredili preveč napak v obrambi in napadu, zastreljali zadnje tri sedemmetrovke, na koncu pa ostali brez načrtovane zmage, ki jim je omogočala preživetje in nastop v glavnem delu tekmovanja.

Slovenija se drugič v svoji zgodovini ni prebila v drugi del evropskega prvenstva, prvič se je to zgodilo na Poljskem 2016. V drugi del tekmovanja, ki bo med 20. in 26. januarjem v Budimpešti, sta iz skupine A napredovali Danska in Črna gora.

Izjavi iz slovenskega tabora:

Jure Dolenec: “V Debrecenu nismo prikazali niti ene prave tekme, nismo izkoristili svojega potenciala. Poraz je izjemno boleč. Tokrat sem doživel eno največjih razočaranj v moji reprezentančni karieri. Prvič se na tej ravni tekmovanja nisem prebil v drugi del tekmovanja, o vsem skupaj bo potrebno temeljito razmisliti in videti, kako naprej.”

Gašper Marguč: “Težko je najti prave besede, tokrat smo se enostavno osramotili. V prvem polčasu je bila naša igra še sprejemljiva, v drugem pa … V končnici tekme smo enostavno naredili preveč napak, prejeli preveč golov in zastreljali zadnje tri sedemmetrovke. Za poraz smo sami krivi, nismo se smeli pripeljati v položaj, v katerem smo se znašli. Razočarali smo sami sebe in naše navijače, a resnica je, da na tem prvenstvu nismo bili pravi na nobeni tekmi.”

Spodbuden prvi del

V Fönix Areni se je od prve do zadnje minute odvijal ogorčen boj za vsak košček igrišča. Slovenci so uvodoma večji poudarek namenili igri v napadu, medtem ko obramba ni bila na najvišji ravni, Črnogorci so jih kar malce “uspavali” s svojo počasno igro in v 13. minuti so Slovenci zaostajali (7:8).

Slovenija je potrebovala le tri minute, da je znova prevzela rezultatski nazor, po golu Staša Skubeta je znova vodila z 10:9. Od tedaj naprej je bila bolj ali manj vseskozi v prednosti, predvsem sijajno pa je zaigrala med 19. in 23. minuto, ko je pri neodločenem izidu 11:11 po dveh golih Blaža Blagotinška in Jureta Dolenca ter enem Tilna Kodrina naredila delni izid 5:1 in povedla s 16:12.

V tem obdobju je bila slovenska obramba na najvišji možni ravni, pravo delovno temperaturo je dosegel tudi vratar Urh Kastelic, ki je med vratnicami zamenjal Jožeta Baznika, in nanizal nekaj obramb za slovensko vodstvo na polovici tekmi z 19:16.

V končnici pogrnili po celi črti

V začetku drugega polčasa so Črnogorci izkoristili izključitev Domna Makuca in se približali na dva gola (21:19), a so se Slovenci pravočasno zbrali ter z goloma Blagotinška in vratarja Kastelica prek celega igrišča znova povedli s 23:19. Izključitev Blagotinška je znova prinesla zastoj v slovenski igri, Črnogorci so se po delnem izidu 3:0 v 40. minuti povsem zadihali za ovratnik Vranješevim izbrancem (23:22).

V zadnjih dvajsetih minutah so Slovenci prikazali izjemno nezrelo predstavo, kar so Črnogorci izkoristili in v 50. minuti izenačili na 28:28. V izjemno živčni in negotovi končnici so slovenski rokometaši pogrnili po celi črti. V ključnih trenutkih so prikazali izjemno slabo predstavo v obrambi, v napadu pa so Dolenec, Makuc in Marguč zastreljali zadnje tri sedemmetrovke. Njihove napake so Črnogorci izkoristili in jim prizadejali prvi poraz na medsebojnih tekmah na evropskih prvenstvih.

V slovenski izbrani vrsti sta bila na današnji tekmi najbolj učinkovita Jure Dolenec in Tilen Kodrin, oba sta dosegla po šest golov.

Švedi po remiju s Čehi vendarle v drugi del EP

Najbolj razburljiva rokometna tekma zadnjega kroga v skupinskem delu evropskega prvenstva na Madžarskem in Slovaškem je bila v Bratislavi, kjer sta se Švedska in Češka razšla z neodločenim izidom 27:27. V drugi del tekmovanja je ob enakem številu točk, a zaradi boljše razlike v golih napredovala skandinavska izbrana vrsta.

Iz skupine E je poleg Švedske napredovala še Španija. Iz skupine A bosta v drugem delu nastopili Danska in Črna gora, iz skupine C Francija in Hrvaška, iz skupine F pa Rusija in Norveška.

Osmoljenki skupine A sta Slovenija in Severna Makedonija, skupine C Srbija in Ukrajina, skupine E Češka in BiH, skupine F pa Slovaška in Litva.

V torek bodo na sporedu še tekme 3. kroga v skupinah B in D. Najbolj vroče bo v skupini B, kjer imajo možnosti za preboj v drugi del Islandija, Nizozemska in Madžarska, medtem ko je položaj v skupini D kristalno jasen.

V drugi del napredujeta Nemčija in Poljska, od tekmovanja se poslavljata Avstrija, ki jo vodi Slovenec Aleš Pajovič, in Belorusija.

Evropsko prvenstvu v rokometu, 2022

Skupina A (Debrecen)

Črna gora – Slovenija 33:32 (16:19)

Severna Makedonija – Danska 21:31 (11:15)

Lestvica:

Lestvico zagotavlja SofaScore LiveScore

Skupina C (Szeged)

Ukrajina – Hrvaška 25:38 (13:18)

Francija – Srbija 29:25 (16:7)

Lestvica:

Lestvico zagotavlja SofaScore LiveScore

Skupina E (Bratislava)

Bosna in Hercegovina – Španija 24:28 (14:12)

Češka – Švedska 27:27 (11:12)

Lestvica:

Lestvico zagotavlja SofaScore LiveScore

Skupina F (Košice)

Slovaška – Rusija 27:36 (9:19)

Litva – Norveška 29:35 (16:16)

Lestvico zagotavlja SofaScore LiveScore

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje