Velenjčani uspešni na Cipru, Ribničani nemočni na Norveškem

Rokometaši velenjskega Gorenja so prišli do nove zmage. FOTO: Aleš Fevžer.

Rokometaši velenjskega Gorenja so v prvi tekmi osmine finala evropskega pokala na gostovanju pri ciprski ekipi Sabbianco Anorthosis Famagusta zmagali z 31:26 (11:13). Rokometaši Rika Ribnice so v prvi tekmi osmine finala v evropskem pokalu na gostovanju pri norveškem Runarju iz Sandefjorda klonili z 29:38 (15:21). Povratni tekmi bosta čez teden dni, 18. februarja.

Velenjčani, ki so v prejšnjem krogu izločili srbski Partizan, so si danes na gostovanju na Cipru priigrali lepo prednost pred povratno tekmo in imajo dobre možnosti za napredovanje med osem najboljših ekip v tretjem najmočnejšem klubskem tekmovanju na evropskih tleh.

V prvem polčasu je bil dvoboj zelo izenačen in rokometaši Famaguste so nudili veliko odpora Velenjčanom. Po dobrih 20 minutah tekme so po golu enega izmed dveh Slovencev v ciprskem dresu Jake Špiljaka domači povedli s tremi goli prednosti (10:7). Prednost so zadržali tudi do konca prvega dela, ki so ga dobili s 13:11.

V nadaljevanju so rokometaši Gorenja zaigrali bolje. Po zaslugi Urbana Pippa so v 38. minuti izid izenačili (16:16), Peter Šiško pa je nekaj minut zatem zadel za vodstvo Velenjčanov (19:18), ki so prvič po peti minuti dvoboja ponovno vodili.

Foto: Aleš Fevžer

Vodstva Slovenci niso več izpustili iz rok. Po dveh golih Tilna Sokoliča deset minut pred koncem tekme so gostje vodili za šest (26:20), kar je bila tudi največja prednost na dvoboju, ki so ga le še varno pripeljali do konca in slavili s petimi zadetki naskoka.

Sokolič je bil z 11 goli najboljši strelec dvoboja. Najboljši strelec ciprskega moštva je bil slovenski rokometaš Špiljak s sedmimi goli. Drugi Slovenec v ciprskem dresu Domen Sikošek Pelko je dodal štiri gole.

Norvežani prevelik zalogaj za Ribničane

Ribničane je po zmagi v tretjem krogu nad avstrijskim Fivers Margaretenom danes na gostovanju čakala zelo zahtevna naloga proti norveški zasedbi.

Že od samega začetka dvoboja so Norvežani pokazali, da so na domačem terenu nevarni. Po desetih minutah dvoboja so po golu Robina Wulvika povedli s štirimi goli prednosti (7:3). Dve minuti za tem so vodili že za šest (10:4).

A Ribničani se niso predali in se približali na le dva gola zaostanka (15:13). Do glavnega odmora pa so rokometaši Runarja spet zaigrali bolje in tik pred koncem prvega polčasa obnovili prednost šestih golov (21:15).

Tudi v nadaljevanju se zaostanek Ribnice ni veliko zmanjšal. Drugi del so Norvežani odprli napadalno z dvema zadetkoma in povedli s 23:15. Petnajst minut pred koncem so Ribničani po golu Gašperja Hrastnika zaostanek zmanjšali na pet (28:23).

Slovenski zasedbi je proti koncu tekme zmanjkalo moči, Norvežani pa so prišli do svoje najvišje prednosti na dvoboju in na koncu slavili z devetimi goli naskoka.

Pri Runarju je bil z 12 goli najuspešnejši Mads Falck Rekstad, sedem jih je dodal Wulvik. Za Ribnico je največ golov (7) dosegel Uroš Miličevič.