Slovenski rokomet na pot proti olimpijskim igram v Parizu

Rokomet 18. Okt 202116:16 > 16:29
Foto: Guliverimage

Po polletnem premoru se bo znova zbrala slovenska rokometna reprezentanca. Varovanci Ljubomirja Vranješa se bodo na začetku novembra v sklopu pripravljalnega tedna udarili z našimi južnimi sosedi Hrvati (6. november). Obračun bo podal nekatere odgovore pred prihajajočim evropskim prvenstvom, kjer bo imela naša izbrana vrsta znova visoke, če ne celo najvišje cilje. Selektor sicer previdno napoveduje, da je glavni cilj tega obdobja postopna priprava na olimpijske igre leta 2024, ki jih bo gostil Pariz.

Turbulentno svetovno prvenstvo v Egiptu je za slovensko rokometno reprezentanco že oddaljen spomin. Pričakovanja pred novim reprezentančnim ciklusom, katerega vrhunec bo evropsko prvenstvo na Madžarskem in na Slovaškem, so visoka. Ljubomir Vranješ bo rokometaše znova zbral v začetku novembra, ko bo v t. i. EHF reprezentančnem tednu Slovenija odigrala tudi pripravljalno tekmo s Hrvaško. Tradicionalna pripravljalna baza slovenske rokometne reprezentance bodo Zreče.

Na seznamu reprezentantov posebnih presenečenj ni. Prvič se bosta v majici z državnim grbom pod taktirko Vranješa predstavila vratar Jože Baznik (Cesson Rennes) in desni zunanji Tadej Kljun (Benfica).

Na Vranješevem seznamu so:
Vratarji: Jože Baznik (Cesson Rennes), Urban Lesjak (Hannover) in Urh Kastelic (Göppingen);
Krilni igralci: Tilen Kodrin, Tadej Mazej (oba Celje Pivovarna Laško), Blaž Janc (Barcelona) in Gašper Marguč (Veszprem);
Zunanji igralci: Nik Henigman, Borut Mačkovšek (oba Pick Szeged), Domen Makuc (Barcelona), Staš Skube (Meškov Brest), Miha Zarabec (Kiel), Jure Dolenec (Limoges), Matic Grošelj (Chartres) in Tadej Kljun (Benfica);
Krožni napadalci: Blaž Blagotinšek (Veszprem), Kristjan Horžen (Rhein-Neckar Löwen) in Vid Poteko (Celje Pivovarna Laško)

“Čez dobri dve leti so na sporedu olimpijske igre v Parizu in nanje se moramo začeti že danes pripravljati. To je enostavno proces, ki traja kar nekaj časa, zato je pomembno, da že zdaj dodajamo nekatere mlajše rokometaše. Glavni cilj so olimpijske igre, na to smo popolnoma osredotočeni. V Parizu se želimo boriti za medalje, seveda pa tudi rezultat na evropskem prvenstvu ni nepomemben,” o nekaterih novih imenih razmišlja selektor Ljubomir Vranješ. Slednji bo na priprave povabil še nekaj mladih rokometašev, ki bodo sodelovali na testiranjih, ki jih Rokometna zveza pripravlja skupaj s Fakulteto za šport.

Rokometaši, ki bodo sodelovali na testiranjih slovenske reprezentance:

Jernej DrobežAleks Kavčič in Peter Šiško (vsi Gorenje Velenje), Gašper Horvat in Staš Slatinek Jovičić (oba Trimo Trebnje), Miha Kavčič (Nexe, HRV), Uroš Miličevič (Riko Ribnica), Domen Novak (HSG Wetzlar, NEM), Gregor Ocvirk (Vojvodina, SRB), Filip Rakita (Maribor Branik) ter Aleks Vlah (Celje Pivovarna Laško).

Selektor je poudaril, da seznam za novembrsko pripravljalno obdobje ne pomeni tudi končnega seznama za evropsko prvenstvo, ki ga med 13. in 30. januarjem gostita Madžarska in Slovaška. Slovenijo v predtekmovalni skupini čakajo tekme z Dansko, Črno Goro in Severno Makedonijo. V drugi krog tekmovanja se uvrstita prvi dve ekipi v vsaki skupini.