SP je pred vrati, v kakšni formi so slovenski reprezentanti?

Reprezentance 7. Jan 20236:55 0 komentarjev
Foto: Jure Banfi

V sredo, 11. januarja, se na Švedskem in Poljskem začenja 23. rokometno svetovno prvenstvo za moške. Tudi tokrat je del zbora najboljših reprezentanc slovenska izbrana vrsta, ki se je na turnir po neuspešnih kvalifikacijah uvrstila s posebnim povabilom. Pred odhodom v Katowice, kjer se bodo Slovenci v predtekmovanju merili s Savdsko Arabijo, Poljsko in Francijo, smo se poglobili v letošnje nastope slovenskih reprezentantov v klubski jeseni. V kakšni formi varovanci Uroša Zormana odhajajo na prvenstvo?

Vemo, kako je s številkami. Najpomembnejše so tiste, ki jih na koncu tekme kaže semafor. Tudi vse ostale pa povedo marsikaj, a vendarle verjetno velja tisto, kar navadno pravijo trenerji oziroma selektorji – bolj kot številke je pomembna energija, želja, motivacija in posledično boj za grb, ki ga predstavljaš.

A v naslednjih vrsticah se bomo vseeno malce posvetili številkam ter skozi njihovo prizmo preverili, v kakšnem stanju so svetovno prvenstvo dočakali slovenski reprezentanti, na katere bo v prihodnjih dneh računal slovenski selektor Uroš Zorman. In za katere bodo navijači slovenske reprezentance trdno stiskali pesti.

Vratarji

Jože Baznik (Nimes), Urban Lesjak (Eurofarm) in Klemen Ferlin (Erlangen)

Seznam vratarjev je v primerjavi z oktobrskimi kvalifikacijami za evropsko prvenstvo spremenjen za eno ime. Poškodovanega Urha Kastelica je zamenjal Urban Lesjak, ki v Makedoniji brani za Eurofarm Pelister. V domačem prvenstvu gre njegovi ekipi odlično, na 14 tekmah je Eurofarm 13-krat zmagal in enkrat remiziral. Poraza še ne pozna. V Ligi Evropa je na šestih tekmah njegovo moštvo dvakrat zmagalo, enkrat remiziralo in trikrat izgubilo ter je na četrtem mestu skupine D, ki še pelje v izločilne boje. Na šestih tekmah je Lesjak zbral 36 obramb (odstotek uspešnosti obramb 22 %).

Jože Baznik je poleti v francoski ligi zamenjal klubske barve. Iz Cessona se je preselil v Nimes, kjer ga vodi nekdanji slovenski selektor Ljubomir Vranješ. Njegovemu moštvu gre med francosko elitno trenutno zelo dobro od rok, Nimes je namreč na visokem petem mestu lestvice z devetimi zmagami in šestimi porazi.

Čeprav je v rokometu to precej nedorečena vloga, je Jože Baznik trenutno slovenska številka 1.

Klemen Ferlin je član nemškega prvoligaša Erlangen, ki je z zmago proti Suttgartu (31:28) tik pred novim letom prekinil serijo sedmih zaporednih porazov. Njegovo moštvo je sicer izjemno začelo sezono, tako da vseeno ostaja na solidnem 10. mestu, z razmerjem zmag, remijev in porazov 8/1/9. Ferlin v Bundesligi v poprečju drži odstotek uspešnosti obramb pri številki 23. S 148 obrambami je deseti najuspešnejši vratar lige.

Krila

Tadej Mazej (Celje Pivovarna Laško), Blaž Janc (Barcelona), Tilen Kodrin (Gummersbach), Domen Novak (Wetzlar) in Staš Slatinek Jovičić (Trimo Trebnje)

Blaž Janc je že vrsto let stalnica slovenske izbrane vrste in eno najboljših desnih kril v Evropi. V španski ligi je za Barcelono na 12 tekmah dosegel 53 zadetkov, v ligi prvakov je na 10 tekmah v polno meril 27-krat (84 % uspešnost). Barca je vodilna ekipa španske lige ASOBAL in svoje skupine v Ligi prvakov. V tej sezoni še ne pozna poraza!

Blaž Janc bo tudi letos eden glavnih adutov slovenske izbrane vrste. Foto: Guliverimages

Tilen Kodrin in Domen Novak sta v tej sezoni stalna člana udarnih zasedb nemških prvoligašev Gummersbacha in Wetzlarja. Kodrin se je poleti k povratnikom v prvo ligo preselil iz Celja, za zdaj gre njegovi ekipi v tej sezoni odlično in je z osmimi zmagami, dvema remijema in osmimi porazi na 9. mestu lestvice. Kodrin je v tej sezoni pri 27 zadetkih (66 % uspešnost). Po drugi strani je Wetzlar sicer na precej skromnem 16. mestu lestvice oziroma tik nad cono izpada, a Novak je s 47 zadetki (70 % uspešnost) tretji strelec svoje ekipe v Bundesligi.

Dva igralca na položaju levega krila prihajata iz domače lige. Tadej Mazej je bil vpoklican že za jesensko kvalifikacijsko akcijo, a mu je udeležbo preprečila poškodba. V tej sezoni je na 13 tekmah lige NLB dosegel 46 zadetkov. v Ligi prvakov je na 10 tekmah dosegel 20 zadetkov (65 % uspešnost). Njegov rival za mesto na prvenstvu bo Staš Slatinek Jovičić, ki ga Uroš Zorman vodi pri Trimu, ki po polovici prvenstva za dve točki zaostaja za Celjani. V državnem prvenstvu je na 13 tekmah dosegel 50 zadetkov.

Zunanja linija

Dean BombačBorut Mačkovšek (oba Pick Szeged), Nejc Cehte (GOG Gudme), Jure Dolenec (Limoges), Gašper Horvat (Trimo Trebnje), Peter Šiško (Gorenje Velenje), Aleks Kavčič (Zagreb), Grega Krečič (Csurgoi), Domen Makuc (Barcelona), Rok Ovniček (Nantes) in Aleks Vlah (Celje Pivovarna Laško)

Dirigentsko palico slovenske reprezentance bo s položaja srednjega zunanjega znova vihtel Dean Bombač, ki je v tej sezoni drugi asistent Lige prvakov (43), v tem segmentu je uspešnejši le izjemni organizator igre PSG-ja Lucas Steins (68). V skupini B Lige prvakov je Pick Szeged sicer na 5. mestu, Borut Mačkovšek je imel tudi zaradi poškodbe sicer na začetku letošnje sezone v drugouvrščeni ekipi madžarskega prvenstva precej bolj obrobno vlogo.

Ko igra Dean Bombač, igra slovenska repreznentanca.

Je pa zato v polnem sijaju v tej rokometni jeseni zablestel Aleks Vlah, ki je trenutno s 70 zadetki (64 % uspešnost) celo drugi strelec Lige prvakov, čeprav so Celjani za zdaj le pri dveh zmagah. Zanimivo, med evropsko elito je bil celo uspešnejši kot v domačem prvenstvu (61 zadetkov).

Rok Ovniček za francoski Nantes v povprečju v domačem prvenstvu na tekmo dosega približno 2,5 zadetka na tekmo. Njegova ekipa je na 3. mestu prvenstvene lestvice, zaostanek za vodilnim PSG-jem znaša dve točki. Še 19 zadetkov je organizator igre dodal na devetih tekmah v Ligi prvakov. Limoges Jureta Dolenca je v Franciji trenutno na 10. mestu lestvice, eden glavnih adutov slovenske reprezentance na prihajajočem svetovnem prvenstvu pa povprečno na tekmo dosega približno 4,5 zadetka.

V Ligi prvakov igra tudi Nejc Cehte, ki pa ima v danskem Gudmeju bolj obstransko vlogo. Formo je sicer dvignil v zadnjih krogih, ko je na treh tekmah domačega prvenstva štirinajstkrat zatresel nasprotnikovo mrežo. V sloviti Barceloni svoje mesto pod soncem išče Domen Makuc, ki je prav tako zablestel v zadnjem obdobju. Na zadnji tekmi španskega prvenstva pred novim letom je Ademarju iz Leona natresel sedem zadetkov, njegovo povprečje je sicer 2,5 zadetka na tekmo.

Domen Makuc je velik up slovenske rokometne prihodnosti. Foto: Guliverimage

Aleks Kavčič je skozi celotno jesen lovil pravo formo v majici Zagreba, dobro sezono ima za seboj na madžarskem nekdanji član Kopra Gregor Krečič, njegov Csurgoi je na visokem četrtem mestu državnega prvenstva. Slovensko ligo poleg prej omenjenega Vlaha v “bekovski liniji” zastopata član Gorenja Peter Šiško (12 tekem, 35 zadetkov) in Zormanov varovanec pri Trimu Gašper Horvat (9 tekem, 20 zadetkov). Vprašanje, če bosta našla mesto med potniki na Poljsko.

Krožni napadalci

Kristijan Horžen (Rhein-Neckar Löwen), Blaž Blagotinšek (Göppingen) in Stefan Žabić (Celje Pivovarna Laško)

Precej prenovljena zasedba krožnih napadalcev ima enega izrazitega vodjo. To je Blaž Blagotinšek, ki je stalnica slovenske izbrane vrste že celotno desetletje. Eden najboljših obrambnih igralcev v Evropi je poleti madžarski Vezsprem zamenjal za nemški Göppingen, ki pa bo pravzaprav le vmesna postaja pred selitvijo v Flensburg. Razlog za predčasno selitev v Bundesligo je bila poškodba Vida Poteka, Göppingen pa je trenutno na 14. mestu nemškega prvenstva.

Blaž Blagotinšek bo znova steber slovenske obrambe.

V Bundesligi si kruh služi tudi Kristjan Horžen, ki je leto 2022 z Rhein-Neckarjem končal v velikem slogu. Na osmih tekmah so levi zmagali kar sedemkrat in so na visokem 3. mestu Bundeslige. Nekdanji član Celja se je podpisal pod 19 golov. Eden izmed njegovih naslednikov v celjskem dresu je Stefan Žabić, ki je imel v pripravljalnem obdobju sicer nekaj težav z boleznijo, a je bil v tej jeseni pomemben člen aktualnih državnih prvakov. V Ligi prvakov je njegov vrhunec novembrska tekma proti Elverumu, ko je Norvežanom na gostovanju natresel kar 8 zadetkov.

Na seznamu reprezentance je trenutno 22 rokometašev. Selektor Uroš Zorman bo v ponedeljek določil osemnajsterico, ki bo odpotovala na Poljsko.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!