Najvišja slovenska uvrstitev letos v Antalyi

SK Fight 2. Apr 202215:45 0 komentarjev
Andreja Leški je tekmovanje končala na sedmem mestu. FOTO: Guliverimages.

Judoistka Bežigrada Andreja Leški je s sedmim mestom v kategoriji do 63 kg poskrbela za doslej najvišjo slovensko uvrstitev na letošnjem grand slamu v Antalyi. Ena zmaga je za preboj med najboljših osem manjkala Anki Pogačnik in Mateju Vidmarju.

Svetovna podprvakinja Andreja Leški je začela izjemno in po kratkem postopku z davljenjem odpravila afriško prvakinjo, Maročanko Sarah Harachi. Nadaljevanje pa je potrdilo, da Leški še ni v vrhunski formi. Francozinjo Manon Deketer je po 2:08 minute podaljška sicer še premagala z metom za vazari, v polfinalu pa jo je nato ustavila 20-letna Madžarka Szofi Ozbas. Tudi ta dvoboj je šel v podaljšek, ko je Leški po 2:49 minute dodatne borbe na tatamiju prejela še tretjo kazen.

Prava poslastica je bil repasaž, ko se je Leški pomerila z Avstrijko Magdaleno Krssakovo, srebrno z EP 2020. Tudi ta dvoboj se je končal s porazom tekmovalke Bežigrada po podaljšku, dolgem kar 3:54 minute oz. skupaj 7:54 minute. Tri prejete kazni pa kažejo, da je slovenska reprezentantka še vedno korak oddaljena od lanske tehnične in taktične priprave.

V Turčiji še dva slovenska nastopa

Anka Pogačnik iz kranjskega Triglava je dvoboj z Brazilko Luano Carvalho, bronasto na zadnjem mladinskem svetovnem prvenstvu, končala z metom, ki ga je v parterju nadaljevala s končnim prijemom. V borbi za četrtfinale pa jo je po 6:48 minute boja ustavila Švedinja Ida Eriksson.

Navduševal je 24-letni Matej Vidmar, ki prav veliko mednarodnih izkušenj na najvišji ravni nima. Dvoboj s srbskim prvakom Urošem Madžarevićem je sicer začel medlo, v nadaljevanju pa prevzel pobudo in nadzoroval potek. Tudi Uzbekistanec Musa Sobirov je v uvodu dvoboja narekoval ritem, kasneje pa je Vidmar vzpostavil ravnotežje in z atraktivnim metom za vazari napredoval v osmino finala.

Pot v popoldanski del je Vidmarju preprečil Ukrajinec Hijevorh Manukjan, ki je enakovreden dvoboj dobil po 15 sekundah podaljška.

Martin Hojak v kategoriji do 73 kilogramov ni dolgo zdržal na tatamiju. Štiriindvajsetletnega Ljubljančana je že po dobre pol minute presenetil dve leti starejši Španec Jose Antonio Aranda.