Pred svetovno prvakinjo najpomembnejši dvoboj v karieri

Drugi športi 26. Okt 202114:21 1 komentar
Ema Kozin.

Slovenska boksarka Ema Kozin je vendarle dočakala dvoboj z ameriško zvezdniško tekmico Claresso Shields. V njeni ekipi so sporočili, da se bo Kozinova za naslove v verzijah WBC, WBA in IBF borila 11. decembra v Birminghamu. Podrobnosti doslej največjega obračuna v karieri pa so predstavili še na današnji novinarski konferenci.

Svetovna prvakinja v srednji kategoriji po verzijah WBC in WBF Ema Kozin se bo tako čez dobrih pet tednov spet tekmovalno podala v ring. Koronsko obdobje jo je prikrajšalo za tekme, a kot so povedali v njeni ekipi, je fizično in kondicijsko odlično pripravljena.

Dvoboj z ameriško zvezdnico Claresso Shields je že nekaj časa “visel v zraku”, kot sta pojasnila Kozinova in njen trener ter menedžer Rudolf Pavlin. Nanj so se pripravljali že od februarja, zdaj pa so ga dočakali in so prepričani, da Slovenka v Birmingham ne bo šla le tekmovat.

Brez pritiska

“Taktična priprava nanjo je drugačna kot na druge tekmice. A raven vseh priprav se je dvignil, tudi jaz se počutim bolj močno in eksplozivno, kot sem bila kdajkoli. Pogledali smo se njene posnetke, vem, kje je dobra in kje lahko jaz izkoristim svoje prednosti. Ona je navajena vseskozi voditi tekmo, je močna in eksplozivna, se pa zna tudi ustaviti in njena moč pojenja v poznejših rundah, moja pa ne,” je na novinarski konferenci na Brdu pri Lukovici dejala slovenska tekmovalka.

“Ona se počuti na vrhu, nedosegljivo vsem drugim. A to jo lahko tudi pokoplje, tudi že proti meni. Zdi se mi, da me bo podcenjevala, a bo kmalu videla, da me ne bi smela. Jaz pa grem brez pritiska. Zdaj se počutim, kot da grem prvič v boj za pas. Tja pa greš zmagat, ne zgubit,” je optimistična Kozinova.

Ema in njen trener Rudolf Pavlin (desno).

Pomembna bo tudi glava

Tudi prizorišče, Utilita Arena V Birminghamu, slovenski borki ustreza. Potovati bo morala tudi Američanka, kar bo morda vplivalo na njen bioritem. “Malo bomo še dvignili ritem, bomo pa pazili, da ne bom preveč utrujena. Naredili bomo še nekaj ‘sparingov’ za taktiko, ki se prilagajajo na Claressin slog,” je pot do dvoboja opisala Kozinova.

Pomembna pa bo tudi psihološka priprava. “Mogoče se ljudje ne zavedajo, koliko je pomembna glava v vsakem šport. V borilnem športu pa sploh. Če si dovolj trden, lahko zlomiš kogarkoli. Vem, da sem trpežna, lahko prenesem udarce tudi od fantov, prenesla bom tudi njene. Moram si samo zaupati.”

“Pričakovali smo, da bo ta dvoboj konec tega leta ali v začetku naslednjega. Zadnji dve leti, ko treniram, razmišljam o njej. Mislim, da sem pripravljena, je pa to seveda prelomna tekma za mojo kariero,” se pomembnosti obračuna zaveda Kozinova.

Pričakovanja so visoka

Dvoboj z Američanko je neke vrste dvoboj s številko ena v tej kategoriji. “Ni bila takšna strela z jasnega. Ema je lani osvojila začasne naslove in Claressa bi slej ko prej morala pristati na dvoboj, sicer bi izgubila naslove. Mi smo dvoboj pričakovali že prej, pa so zavlačevali. Potem smo nekako ‘zlobirali’ dvoboj, ki si ga Ema zasluži. Tudi pripravljena je že in imam velika pričakovanja. Verjamem, da bo ena redkih, ki ji bo otežila kariero,” pa meni Pavlin.

“Vse se začne s kondicijskimi in ostalimi trenerji. Ema je imela za ‘sparing’ partnerje samo fante, navajena je vsega hudega. Toliko, kot je trpela na treningih, na tekmah ne bo. Imamo še pet tednov. Časa je še veliko. Definitivno pa ne gre tja na izlet, gre zmagat in to bomo skušali dokazati 11. decembra. Nočem biti preveč v oblakih, gremo korak za korakom, najprej Claressa, potem pa naprej,” je še dodal njen trener.