Marca so se skrivali pred bombami, zdaj pretijo Slovencem

Odbojka 6. Sep 202213:08 0 komentarjev
Foto: FIVB

Slovenska vrsta je v ponedeljek dobila tekmeca v četrtfinalu svetovnega prvenstva v odbojki. Kar nekoliko presenetljivo jim bodo v sredo zvečer nasproti stali Ukrajinci, ki so po prepričljivi zmagi nad Nizozemsko s 3:0 (16, 19, 18) spisali eno najlepših zgodb letošnjega šamponata v Sloveniji in na Poljskem.

Kako nepredvidljiv šport je odbojka, smo se lahko še enkrat več prepričali na ponedeljkovem obračunu osmine finala med Nizozemci in Ukrajinci. Tulipani, ki so prvi del svetovnega prvenstva sklenili na prvem mestu v svoji skupini, z osmim mestom pa se izkazali tudi v letošnji izvedbi lige narodov, so veljali za izrazite favorite, a se po bledi predstavi v Stožicah že poslovili od tekmovanja. Tekmo so izgubili prepričljivo, brez osvojenega niza, na cedilu pa jih je pustil tudi njihov prvi zvezdnik, kapetan Nimir Abdel-Aziz, ki je bil le 43-odstotno uspešen v napadu.

Na drugi strani je Ukrajina prikazala daleč najboljšo predstavo na prvenstvu in v svojem drugem nastopu na mundialu – na njem je prvič nastopila pred 24 leti in osvojila 10. mesto – poskrbela za eno najprijetnejših presenečenj letošnjega tekmovanja. “To je bila zelo pomembna tekma za nas, za celotno Ukrajino. Vse skupaj doživljamo zelo čustveno, saj smo igralci prvič na svetovnem prvenstvu,” je po zmagi priznal Jevgenij Kisiljuk. Sedemindvajsetletni Ukrajinec je stari znanec slovenskih odbojkarskih igrišč, saj je še predlansko sezono igral za Maribor, slačilnico pa si delil tudi s slovenskim reprezentantom Rokom Možičem, ki mu bo na nasproti strani mreže stal v sredinem četrtfinalu.

“Slovenija je močnejša ekipa od naše, saj ima kar nekaj zelo izkušenih igralcev, ki igrajo za zelo dobre klube. Sestavljena je tako iz starejših kot mlajših igralcev,” je svojega naslednjega nasprotnika pokomentiral odbojkar, ki ga na Slovenijo vežejo zelo lepi spomini. Precej lepši od teh, ki jim ima od začetku februarske invazije Rusije na njegovo domovino.

Foto: FIVB

Da je tako zanj kot za soigralci grozljivo obdobje, ne skriva. Vojna v državi je njihova življenja in življenja rojakov postavila na glavo in pravi čudež je, da so sploh nastopili na prvenstvu, kaj šele, da se jim je uspelo uvrstiti med osem najboljših reprezentanc na svetu. “Najprej smo bili en mesec v Latviji v Rigi, kjer smo se pripravljali na nastope v zlati ligi. Dva tedna pred začetkom svetovnega prvenstva pa smo trenirali v Radomu na Poljskem,” je pojasnil Kisiljuk, ki na šampionatu z reprezentanco nastopa, potem ko je Mednarodna odbojkarska zveza izključila Ruse.

Bili so vzponi in padci, a zaenkrat jim kaže dobro

“Za nami je dolga pot. Na čelu reprezentance sem že pet let, a prav zadnje leto je zaradi začetka vojne najtežje,” situacije ni olepševal niti selektor Ukrajine Ugis Krastinš, v nadaljevanju pa pojasnil, kaj vse so morali kot ekipa prestati v zadnjih mesecih.

“Igralci prva dva meseca po začetku spopadov sploh niso trenirali, saj so se skrivali pred bombami. A na srečo je nato ukrajinska vlada dovolila vrhunskim športnikom odhod v tujino. Od začetka maja smo z izjemo krajšega premora po zaključeni zlati ligi vseskozi skupaj. Zahvaljujoč latvijski, estonski, poljski in mednarodni odbojkarski zvezi, ki so poskrbele za naše finance, imamo vsaj streho nad glavo. V začetku poletja je bila to za nas največja težava, saj nismo vedeli, kdo nam bo plačal nastanitev in kje bomo lahko prespali. Bili so vzponi in padci, a zaenkrat nam kaže dobro,” je optimističen Krastinš.

Selektor Ukrajine

Kot je pojasnil, njegovi igralci ostajajo v stiku s svojimi bližnjimi, ki jih vsakodnevno obveščajo o stanju v državi. Večino časa so novice vse prej kot pozitivne. “Ravno zjutraj so izvedeli, da so bili njihovi prijatelji vpoklicani v vojsko. Jutranji trening je bil zato najslabši v celem letu, saj z mislimi niso bili pri stvari. A ključno je bilo, da smo ostali mirni in da smo razumeli, odkod izvirajo težave,” je razlagal Latvijec na klopi Ukrajine in dodal, da jim dogajanje v Ukrajini le redko služi kot motivacija pred tekmami.

“Ne vi in ne mi si ne moremo predstavljati, kaj se dogaja tam. Dogajanje v Ukrajini lahko kot motivacijo uporabiš le za eno tekmo ne pa tudi dolgoročno, saj je to utrujajoče. V vojno so vpleteni tudi svojci igralcev in številni izgubljajo svoje domove. Želimo si le, da igramo čim bolje in nudimo čustveno podporo našim ljudem,” je poudaril sogovornik.

Igranje pred polnimi Stožicami ne breme, temveč užitek

Nedvomno Ukrajinci na turnir gledajo s povsem drugačne perspektive kot ostale reprezentance. Če so se številne med prvenstvom pritoževale nad tekmovalnim sistemom in organizacijo, sami želijo zgolj igrati odbojko. Tako jih ni zmotilo, da so morali za tekmo osmine finale odpotovati s Poljske v Slovenijo kot tudi ne, da bodo imeli za četrtfinalni dvoboj precej manj časa za pripravo od gostiteljice.

Foto: FIVB

“Razpored je za nas idealen. Potovanje s Poljske v Slovenijo je bilo dobro organizirano in nezahtevno. Na letalu smo preživeli le eno uro in nato še pol ure v avtobusu. Po skupinskem delu smo imeli na voljo dovolj časa, da smo se psihično odpočili, čeprav je bil skupinski del za nas kot novince zelo zahteven. Če bi igrali jutri zjutraj, potem bi bili v težavah,” je z namseškom na obrazu pojasnjeval Krastinš, ki komaj čaka na snidenje z evropskimi podprvaki, četudi jih bo v Stožicah pričakalo peklensko vzdušje.

“Sploh ne bo težko, v tem moramo uživati. Ko dobiš priložnost, da zaigraš pred 11 tisoč organiziranimi navijači, ki ustvarijo izjemno vzdušje, je to užitek. Obiskali smo tudi tekmo proti Nemcem, da smo lahko videli, kaj nas čaka. Poskusili se bomo pripraviti po naših najboljših močeh, a najprej moramo preučiti slovensko igro. Na voljo imamo dve noči in en dan, zato me ne skrbi,” je sklenil 52-letnik.

 

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!