Andy Murray se je spet povezal z legendarnim Čehom

ATP 4. Mar 202214:13 0 komentarjev
Foto: Guliverimage

Andy Murray bo še tretjič v svoji karieri združil moči s strokovnjakom in v prvi vrsti nekdanjim zelo uspešnim teniškim igralcem, Ivanom Lendlom. Slednji je bil snovalec številnih uspehov trikratnega zmagovalca turnirjev velike četverice.

Čeh je bil Murrayjev trener ob vseh treh zmagah na turnirjih velike četverice in osvojenih zlatih kolajnah (London 2012 in Rio 2016), zato obnovitev sodelovanja ne čudi.

Lendl bo v štab Murrayja prišel po koncu sončnega dvojčka Indian Wells – Miami, a bosta prvi turnir “napadla” šele junija, saj bo Škot letos izpustil celoten peščeni del sezone in se preizkusil na travnati podlagi poleti.

Prvič je bilo sodelovanja med češkim teniškim magom in zmagovalcem treh Grand Slam turnirjev konec leta 2014, dve leti kasneje sta zopet združila moči, ko je tedaj Murray drugič slavil na Wimbledonu.

Drugič sta šla Ivan in Andy narazen novembra 2017, za čimer so se začele Škotove velike težave s poškodbami. Moral je na dve operaciji in vgradnjo umetnega kolka. Od tedaj se nikdar več ni vrnil med elitno deseterico.

Trenutno je Andy Murray 84. igralec sveta, od konca lanske sezone nima stalnega trenerja, potem ko je prekinil dolgoletno sodelovanje z Jamiejem Delgadom, na določenih turnirjih pa ga je spremljal kapetan britanske reprezentance Davisovega pokala, Leon Smith.

Od hudiča igralec

Mlajši ljubitelji tenisa Lendla poznajo samo kot trenerja, a je bil Čeh svojčas tudi izjemen igralec. Za Češkoslovaško je osvojil 8 turnirjev velike četverice, skupno nabral kar 94 turnirskih zmag, a nikdar ni uspel slaviti v Wimbledonu. Leta 1992 je zamenjal državljanstvo in začel zastopati ZDA.