"Novak? Potrebno ga je bilo prepričati, da nima prav"

ATP 16. Jun 201911:18 > 11:18
Cameron Spencer, Getty Images

Legendarni Boris Beker je razkril, da je skušal pri Novaku Đokoviću kot trener narediti popravke, zato da bi Srb do zaključnih bojev na turnirjih velike četverice prišel bolj spočit.

Nemec je z Đokovićem sodeloval od konca leta 2013 do začetka sezone 2016. “Ob koncu svojih 20-tih ali na začetku 30-tih ne bi bil dober trener, ker sem se posvečal le sebi. Ko dozoriš kot osebnost, vam je precej več stvari jasnih. V času, ko sem bil Đokovićev trener, sem se fokusiral samo nanj. Želel sem ga izboljšati. To je bilo težko, ker je bil tedaj 2. igralec sveta in prav veliko prostora za dvig ravni ni bilo,” razlaga Becker.

Kar je še bolj pomembno v takšnih trenutkih, je delo na podrobnostih in da superzvezdnika prepričate v to, da se pri določenih zadevah moti. Njegova težava je bila, da je sicer pogosto igral polfinale ali finale Grand Slama, a je na poti do tja potrošil tri do štiri ure na srečanje, s čimer se je izdatno upehal. Poskušal sem ga naučiti, kako biti hiter. Fizično je bil pripravljen kot žival in jasno mu je bilo, da lahko premaga vsakogar, a je vedno porabil precej energije. Naučil sem ga, da igra bližje osnovni črti, hitreje zaključuje točke in da je hitrejši. To pa seveda ni bilo lahko,” je še dodal Nemec.

Đoković je z Beckerjem v strokovnem štabu osvojil šest turnirjev velike četverice. Naslednji turnir, na katerem bo Srb nastopil, je Wimbledon, kjer brani lanskoletni naslov.

Clive Brunskill/Getty Images Sport