Tanka ločnica med lasuljo in očali ter ‘sramotilnim stebrom’

ATP 30. Apr 202217:07 > 17:15 1 komentar
Foto: Darron Cummings - AP via Guliverimage

Nekdanji nemški teniški igralec Boris Becker je bil včeraj po pravni sagi dokončno obsojen na trideset mesecev ječe v Angliji. Sodišče mu je zaradi goljufanja pri procesu bankrota dosodilo dve leti in pol zapora.

Borisa Beckerja smo s teniških igrišč in tudi po koncu kariere v vlogi komentatorja ter Đokovićevega trenerja vajeni kot nasmejane, duhovite, očarljive osebe, ki si za vsakogar vzame čas.

Ko je bil še profesionalec, je navduševal s svojimi spektakularnimi skoki po wimbledonskih zelenicah, tokrat je bil “skok” v nečedne posle zanj usoden. Le kakšnih 15 kilometrov stran, kjer je postal svetovno slaven in v 80-tih letih prejšnjega stoletja trikrat osvojil najprestižnejši turnir, kar jih je, bi se Nemec slaba štiri desetletja kasneje od sramu najraje pogreznil v zemljo.

Poleg šestih turnirjev velike četverice, ki jih je osvojil kot teniški igralec, si Becker mirno lahko pripiše zasluge za prav toliko Grand Slam titul. Pot do teh je tlakoval skupaj z Novakom Đokovićem.

Tega mu nikoli nihče ne bo mogel vzeti, a ime bo za vedno omadeževano. Poleg tega pri AELTC (All England Lawn tennis Club v Wimbledonu) resno razmišljajo, da mu zaradi nedavnih dogodkov prekličejo članstvo.

Naj spomnimo, Becker je v stečajnem postopku poskušal zakriti svoja denarna sredstva in ostale dragocenosti, teniške pokale in nepremičnine. Štiriinpetdesetletni Nemec je bil zato spoznan za krivega prikritja več milijonov evrov vrednega premoženja.

Ikona doma in na Otoku

Beckerja je imela od njegovih začetkov dalje večina – izjema so nekateri njegovi nasprotniki – rada. Pa ne le zato, ker je (bil) zabavne sorte človek.

Veliko odobravanje je denimo požel tudi s tem, ko je med turnirjem v Merseysideu dejal, da bo svojo denarno nagrado v celoti namenil skladu za pomoč svojcem žrtev na stadionu Hillsborough v Sheffieldu leta 1989.

V 90-tih letih prejšnjega stoletja je imel doma takšen status zvezde, da so nekateri ljubitelji tenisa kampirali pred hotelom, kjer je bival med igranjem kakšnega turnirja v Nemčiji, v javnosti pa se je moral sprehajati z lasuljo in sončnimi očali, da ga nihče ni prepoznal.

Ko nasvet izkušenega modreca ne pomaga

Raven slave je po silnih dosežkih v Wimbledonu “eksplodirala” tudi v Angliji. “Ko grem čez novice in vidim naslov ‘Boris’, se zdrznem in vprašam, kako so si me tabloidi tokrat privoščili,” se je Becker nekoč šalil na račun sebe in predsednika vlade Borisa Johnsona.

Ni edini

Becker se kot teniški igralec v zaporu pridružuje Američanu, ki sliši na ime Roscore Tanner. Zmagovalec OP Avstralije iz leta 1977 se je v “kehi” znašel večkrat. Med drugim zaradi tega, ker je vozil z neregistriranim avtom, pa zato ker ni plačal preživnine, za zapahe ga je spravilo tudi dejstvo, ker se ob dogovorjenem času ni pojavil na sodišču.

Ko mi je včeraj med prenosom enega izmed teniških obračunov gledalec posredoval udarno novico, da gre Becker zdaj zagotovo v zapor, niti nisem mogel biti več presenečen. Zadeva se je dolgo napovedovala in žal se športna legenda težko priduša, da ni imel dovolj priložnosti za rešitev iz stiske.

Pred časom mu je denimo svojo oporo in nasvet nudil tudi njegov nekdanji agent, danes 82-letni romunski tajkun Ion Țiriac, pa ga Nemec očitno ni jemal resno.

Foto: Robert Dear – AP via Guliverimage

Imel je toliko denarnih sredstev, o katerih nas 99 odstotkov populacije lahko zgolj sanja, pa jih zapravil zaradi tveganja na slabih naložbah in zapravljivosti. Nam je simpatičnega Borisa potemtakem res lahko žal? Verjetno ne.

Največja ironija je, da bo zaporno kazen zdaj Becker moral preživljati v Wandsworthu, le slabe štiri kilometre od centralnega igrišča v Wimbledonu, kjer je doživljal najlepše trenutke svoje profesionalne kariere.