Ogorčen boj, maraton in triler – Tamara vendarle v 2. krog

ATP 18. Jan 20228:15 > 12:39
Foto: AP Photo/Tertius Pickard via Guliverimages

Najboljša slovenska teniška igralka Tamara Zidanšek napreduje v 2. krog prvega Grand Slama sezone. A uvodni obračun Australian Opena proti Nizozemki Arantxi Rus je bil pravi maraton, ogorčen boj in triler. V tekmi preobratov je 29. igralka sveta proti 36 mest nižje postavljeni tekmici že močno zaostajala, izid preobrnila, nato pa zapravila tri zaključne žogice, a se rešila po drami v podaljšani igri odločilnega tretjega niza.

Tamara Zidanšek obračuna ni najbolje začela, izgubila je svoj prvi servis, nasprotnici takoj vrnila z enako mero, a nato še enkrat izgubila igro ob svojem začetnem udarcu. Nasprotnici v prvem nizu nista več izgubljali servisnih iger in Nizozemka je prišla do prednosti.

Nezbrano je Konjičanka začela tudi v drugem nizu, ko je prav tako izgubila prvi servis, a nato z “breakom” v četrti igri izid poravnala na 2:2. To je bila nedvomno prelomna točka drugega niza, od tu naprej je znova na igrišču Australian Opena igrala tista prava Tamara Zidanšek, ki nas v zadnjih letih navdušuje z odličnimi rezultati. 29. igralka sveta je v osmi igri drugega niza še enkrat vzela servis Nizozemki, po izenačenju na 1:1 pa je nato tudi v odločilnem nizu dobila prvo igro na servis nasprotnice.

Vse je kazalo na zmago, nato pa …

Ko se je že zdelo, da bo Slovenka brez večjih težav napredovala v naslednji krog, saj je v naslednjih igrah na svoj servis nasprotnici dopuščala zares malo točk, pa se je zapletlo v deseti igri niza.

Arantxa Rus je bila izjemno zahtevna tekmica slovenske šampionke. Foto: AP Photo/Tertius Pickard via Guliverimages

Zidanškova je pri izidu 5:4 in svojem servisu že vodila s 40:0 in imela tri žogice za zmago. Na žalost je vse po vrsti zapravila, nato pa celo rešila štiri priložnosti nasprotnice za odvzem servisa, v peto pa je Nizozemki uspelo dobiti maratonsko deseto igro. Rus je izid poravnala na 5:5.

Nizozemka je dobila tudi enajsto igro drugega niza, nato pa se je Tamara znova prebudila. Najprej je izenačila na 6:6, v podaljšani igri povedla s 5:0, tu pa se je na žalost teniška drama znova začela. S kar štirimi izgubljenimi servisi je Konjičanka nasprotnici dopustila, da je izid poravnala na 6:6, nato celo povedla s 7:6, a k sreči preobratov še ni bilo konec. Slovenka je še enkrat več dokazala, da ima jeklene živce in po nori končnici v podaljšani igri slavila z 10:8.

V drugem krogu Tamaro čaka 73. igralka sveta Britanka Heather Watson.

Australian Open, 1. krog

Tamara Zidanšek (SLO) – Arantxa Rus (NIZ) 2:1 (3:6, 6:4, 7:6 (10:8))

V ekstremnih razmerah težak prvi dvoboj

“Danes nisem odigrala svojega najboljšega tenisa. Kar mi je bilo všeč, pa je to, da sem celotno tekmo razmišljala pozitivno, vztrajala sem, ves čas sem se spodbujala. Verjela sem, kljub temu, da se morda nisem najbolje počutila. To je zelo pomagalo za končni uspeh,” je po dvoboju za Tenis Slovenija povedala Zidanškova, ki je prejšnji teden na podoben način začela tudi turnir v Adelaide.

“Tekma je bila kar zanimiva. V karieri se mi je velikokrat zgodilo, da sem imela prve dvoboje zelo težke. To ne velja samo zame. Velikokrat potrebuješ kakšno tekmo, da prideš v ritem. Začetek ni nikoli lahek. Ne glede na to, da sem prejšnji teden že igrala, je bila to danes povsem nova tekma,” je razmišljala slovenska igralka in dodala, da je prejšnji teden na peti celini igrala v ekstremnih razmerah.

“Prejšnji teden so bile razmere zares ekstremne. Temperatura je bila 39 stopinj Celzija. Na igrišču je bilo verjetno še bolj vroče. Danes pa je bila to nova tekma, na katero smo se pripravili, kot da prejšnje ni bilo,” je poudarila.