Skrivnostno ozadje Đokovićevega prihoda v Melbourne

ATP 4. Jan 202220:15 > 23:45 3 komentarji
REUTERS/Asanka Brendon Ratnayake

Organizatorji teniškega Odprtega prvenstva Avstralije so sporočili, da je Novak Đoković dobil zdravniško opravičilo, s katerim bo vendarle lahko nastopil na turnirju, vendar Avstralska teniška zveza (Tennis Australia) ne navaja natančnega razloga, zakaj je tako. Predstavljamo pet razlogov, ki omogočajo pridobitev omenjene zdravniške izjeme. Za komentar smo poprosili tudi najboljšega slovenskega teniškega igralca, Aljaža Bedeneta.

Avstralska tehnična skupina za imunizacijo (ATAGI), na katero se zanaša avstralsko ministrstvo za zdravje, je razkrila pet tehtnih razlogov.

Ti naj bi športnikom in ostalim obiskovalcem Avstralije omogočila prihod v januarju 2022, trenutno pa (še) ni znano, pod katero alinejo sodi prvi igralec sveta, Novak Đoković. Za zdaj je jasno le to, da ni edini z zdravniškim opravičilom, ki bo nastopal “tam spodaj”, le da nekateri tega niso razkrili, poleg tega pa medijsko niso tako zanimivi.

Seznam izjem:

1. V zadnjih treh mesecih ste zboleli za kronično boleznijo srca: vnetje srednje plasti srčne stene ali vnetje srčnega tkiva; srčno popuščanje, akutna revmatična bolezen srca ali akutno dekompenzirano srčno popuščanje.

2. Ste žrtev resnega akutnega zdravstvenega stanja, ki bi lahko pripeljalo do resnejšega operacijskega posega. Predložiti morate poročilo specialista in poročilo o odpustitvi iz bolnišnice.

3. Pozitivni ste bili na covid-19, in sicer po 1. avgustu 2021. Stanje lahko zaradi prisotnosti protiteles cepljenje odloži do šest mesecev po okužbi.

4. Pri predhodnem odmerku cepiva proti covid-19 ste utrpeli resne fizične posledice, brez identifikacije posebnega vzroka in brez možnosti za prejem kakršnega koli sprejemljivega alternativnega cepiva.

5. Če imunizirana oseba med postopkom cepljenja predstavlja tveganje zase ali za druge, lahko uveljavlja začasen izvzem. To lahko vključuje vrsto posameznikov z osnovnimi motnjami v razvoju ali duševnem zdravju.

Javnost razdeljena

Srbski mediji so v večini navdušeni nad današnjo novico dneva iz sveta tenisa, nekateri tuji se zgražajo. “Verjetno se šalite” se je takole (zgoraj) z besedami poigral The Courier Mail, ki ima pisarne v Brisbanu. Avstralski časnik napoved srbskega teniškega igralca, da zaigra na prvem Grand Slam turnirju sezone, označuje kot neodgovornost.

Avstralija je v torek zabeležila nov rekord skoraj 50.000 novih okužb, kar je povzročilo zelo dolge čakalne vrste pred centri za testiranje. Tudi preostanek avstralskega tiska odločitve Tennis Australia ne odobrava.

Nad odločitvijo krovne teniške organizacije v deželi tam spodaj niti približno ni navdušen niti nekdanja številka 1 ATP lestvice med dvojicami, Britanec Jamie Murray, sicer starejši brat bolj znanega Andyja, ki bo prav tako nastopil na prvem Grand Slamu sezone: “Če jaz ne bi bil cepljen, skoraj zagotovo ne bi dobil zdravniške izjeme in to je… Saj veste. Ampak dobro zanj…”

Kakšnih 13.000 kilometrov stran od prizorišča prvega vrhunca sezone, v Srbiji, so informacijo dneva sprejeli z navdušenjem.

Blic je zapisal: “Novak Đoković je razveselil ves narod in končno razrešil največjo športno dilemo, ki je v zadnjih tednih, celo mesecih, trpinčila teniški svet: igral bo na OP Avstralije!” Sportski Žurnal je opisal birokratski potek za prejem opravičila: “Đoković je zahteval zdravniško izjemo, odobreno pa je bilo po strogem postopku, v katerem sta sodelovali dve ločeni komisiji medicinskih strokovnjakov.”

Organizatorji so sporočili, da mora prošnjo za zdravniško oprostitev odobriti neodvisna ekipa zdravnikov, potem ko je prva komisija ugotovila, da so izpolnjeni vsi pogoji, pa so zahtevo posredovali drugi komisiji, ki so jo angažirale avstralske oblasti.

“Ker je druga komisija ugotovila, da so izpolnjeni vsi pogoji za oprostitev, je Đoković dobil dovoljenje za nastop v Melbournu,” še poročajo srbski mediji.

“Kaj pa Chardy?”

Najboljši slovenski teniški igralec Aljaž Bedene je odločitev Tennis Australia označil kot pričakovano in poudaril: “Verjetno so Avstralci pretehtali vse možnosti in se odločili tako, kakor so se.”

Takšnih primerov, kot je Rusinja Natalija Vihljanceva, ki je denimo cepljena s cepivom Sputnik – to v Avstraliji ni odobreno, zato je v Melbournu ne bo – nam je sicer lahko res žal, priznava trenutno 109. igralec sveta, toda v isti sapi dodal, da ima zanj zgodba tudi drugo plat.

“Kaj pa takšni posamezniki, kot je Jeremy Chardy, ki se je cepil, pa ima sedaj takšne probleme, da sploh ne more igrati? Z mojega zornega kota je Tennis Australia sprejela pravilno odločitev, da lahko tako nastopi čim več igralcev in igralk. V igri je vendarle potegovanje za 21. naslov na turnirjih velike četverice, kar daje tekmovanju posebno draž.”

“Vemo za športnike, ki so se prijavili za to izjemo in jim je bilo to odobreno. Nekateri so že tukaj v Avstraliji. Je pa od njih odvisno, ali želijo to informacijo deliti z javnostjo,” je za avstralske medije povedal dirketor OP Avstralije, Craig Tiley.

Turnir se začne 17. januarja, Novak Đoković v moški konkurenci posameznikov brani lanski naslov.