Ikona svetovnega tenisa upihnila 40. svečko na torti

ATP 8. Avg 202112:34 > 12:53
Guliverimage

Danes svoj 40. rojstni dan praznuje eden izmed največjih teniških igralcev vseh časov, Roger Federer. Družbena omrežja so polna čestitk na račun švicarskega maestra, mi pa smo se pozabavali z nekaterimi izjavami, ki so jih o 20-kratnemu zmagovalcev na turnirjih velike četverice izjavili njegovi kolegi.

Najbolje plačan športnik moderne dobe – Federer več zasluži prek sponzorstev, kot pa z denarnami nagradami od turnirjev – je danes upihnil že 40. svečko na torti, žal pa ga ne bomo mogli spremljati na prihajajočih Masters turnirjih v Torontu in Cincinnatiju, saj svoje koleno želi čim bolj zaceliti do OP Združenih držav.

V 23-letni profesionalnem stažu je Švicar dosegel kar 103 turnirske zmage (več – 109 – jih ima le Jimmy Connors), njegovi navijači sanjajo o vsaj še eni, potem ko je slab mesec nazaj v četrtfinalu Wimbledona izpadel proti Poljaku Hubertu Hurkaczu.

Poleg vseh silnih dosežkov je jasno, da se bo stilsko (če gledamo striktno teniško igro) Rogerju v bodoče težko približati, saj poseduje izjemno lahkotne udarce, je pa tudi zelo prijazen do medijev in obvlada več jezikov, kar niti ne čudi, saj prihaja iz večlingvistične Švice, mati Lynette pa je Južnoafričanka.

Po mnenju mnogih največji tenisač, ki je kadarkoli sodeloval v belem športu, je na vrhu ATP lestvice preživel 310 tednov ter samo z nagradami od turnirjev zaslužil prek 130 milijonov dolarjev, a to ni nič v primerjavi s finančnimi sredstvi od sponzorjev. Tako mu je recimo pred tremi leti podpis pogodbe z japonskim opremljevalcem UNIQLO navrgel vrtoglavih 300 milijonov $!

Njegova zvezda je na teniškem nebu dokončno in močno zasvetila leta 2001, ko je takrat na sveti travi Wimbledona ugnal svojega največjega idola, Petea Samprasa, dve leti kasneje pa doživel veliko tragedijo, saj mu je v prometni nesreči umrl mentor, Peter Carter.

Nesreča ga je utrdila, naredila zrelo odraslo osebo, od takrat je osemkrat osvojil Wimbledon, se šestkrat okitil z zmago v Meblourne Parku, petkrat pokoril konkurenco v Flushing Meadowsu in leta 2009 zbirki dodal tudi en pokal z Rolanda Garrosa.

K njegovi veličini seveda ogromno pripomoreta Rafael Nadal in Novak Đoković. Prvi ga je k še boljši igri gnal vse od leta 2005 dalje, drugi mu je letvico “držal” v zadnji dekadi, oba sta zaslužna za to, da smo v veličastni trojki priča najmogočnejšemu obdobju svetovnega moškega tenisa, je pa hkrati res, da bi bila brez Španca in Srba vitrina Federerja najbrž še precej bolj napolnjena.

Čeprav ga določeni novinarji in nekateri navijači že kar lep čas pošiljajo v športni pokoj, bo Švicar očitno vsaj še nekaj časa krasil najpomembnejši individualni šport na planetu. “To je stalnica v mojih pogovorih z ženo, ko načrtujeva družinske zadeve. Ali nas osrečuje to, da spakiramo in gremo nekam za štiri, pet, ali več tednov? Za zdaj to še ne predstavlja težave, kar je čudovito,” je pred kratkim povedal Švicar.

Za konec smo vam pripravili še en tak lep “pušeljc” izjav, ki so jih o Federerju povedali njegovi nasprotniki, ali pa nekdanji tenisači/-ce:

“V modernem tenisu si lahko pač specialist za peščeno, betonsko ali travnato podlago, ali pa si enostavno Roger Federer…”
Jimmy Connors (rekorder po št. turnirskih zmag na ATP turneji)

“Mislim, da to najino rivalstvo presega teniške okvirje, saj o njem govorijo tudi drugi športniki in novinarji, kar je za tenis lahko le dobro.”
Rafael Nadal (20-kratni zmagovalec turnirjev velike četverice)

“Uspevajo mu udarci, ki drugim ne. Včasih me res ima, da bi šel na drugo stran mreže in mu dal ‘petko’.”
Sam Querrey (ameriški tenisač)

“Njegove udarce bi morali v tenisu prepovedati!”
Tracy Austin (nekdanja št. 1 ženskega tenisa)

“Ni se spremenil niti malo, ni postal aroganten, še zmeraj pozdravlja v slačilnici, nikogar ne ponižuje, z nikomer ni v sporu.”
James Blake (nekdanji ameriški tenisač)

“Najboljši način, da ga premagaš bi bil ta, da ga z loparjem kresneš po glavi!”
Rod Laver (avstralska teniška legenda)

“Kaj za vraga naj mu jaz kot trener povem novega? Človek je čarovnik z loparjem v roki!”
Goran Ivanišević (zmagovalec Wimbledona 2001)

“Pa on je najbolj pristen človek, kar jih hodi po svetu. Če bi ga srečali v restavracij McDonald’s in ne bi vedeli, kdo je, nikoli ne bi uganili, da gre za enega izmed največjih športnikov na svetu.
Andy Roddick (zmagovalec OP ZDA 2003)

“Mirno se lahko vprašamo, če je on sploh s tega planeta…”
Novak Đoković (20-kratni zmagovalec turnirjev za Grand Slam)

Laurence Griffiths/Getty Images Sport
Laurence Griffiths/Getty Images Sport
Komentari

Vaš komentar