Dobro počutje Peng kot Potemkinova vas kitajskih oblasti

Tenis 21. Nov. 202110:23 > 11:324 komentarji
Delite:
Foto: Mike Groll-AP via Guliverimage

Po 3. novembru, ko je v javnost prišla objava teniške igralke Shuai Peng, da jo je sedaj nekdanji podpredsednik kitajske komunistične partije Zhang Gaoli silil k spolnim odnosom in je bila nekaj časa z njim celo v skrivnem odnosu, se je zadeva stopnjevala do takih razsežnosti, da je pod vprašajem izvedba olimpijskih iger v Pekingu februarja.

Naj spomnimo: Kitajske oblasti so objavo, v kateri je Pengova izlila dušo, nemudoma odstranile z ekvivalenta kitajskega Twitterja (stran Weibo).

Temu je sledila absolutna cenzura besede tenis na družbenih omrežjih in imena tako teniške igralke, kot uglednega politika, ki danes šteje častitljivih 75 let. Zahodni svet je ponorel. Začelo se je ugibanje, kje je dvakratna zmagovalka turnirjev velike četverice in nekdanja št. 1 v konkurenci dvojic.

Zaživel je ključnik #whereispengshuai (Kje je Peng Shuai?), zgodbo so pograbili L’Equipe, Marca, BBC, direktor krovne organizacije ženskega tenisa WTA, Steve Simon pa je za CNN odločno zatrdil, da se bo ženski tenis umaknil iz Kitajske, navkljub desetim turnirjem na koledarčku za sezono 2022, če državni vrh takoj ne začne sodelovati in izda, kje je nekdanja polfinalistka Flushing Meadowsa med posameznicami.

“Rdeči alarm” se je zahodnemu svetu prižgal že takoj po cenzuri vseh ključnih besed isti dan po novici, da je Pengova očrnila enega izmed bolj uglednih kitajskih politikov zadnjih dveh desetletij, težko pa rečemo, da je bežanje uradnega Pekinga od težave presenetljivo.

Zgornji prispevek CNN-a so recimo na celotnem območju najbolj obljudene države zatemnili.

Drezanje v partijski osir = izguba za šport

In res. Kitajske oblasti oziroma njihovi podaniki so začeli (na svoj način) sodelovati ta teden. Najprej je v četrtek kitajski novinar Shen Shiwei posredoval fotografije Pengove, ki naj bi jih njena prijateljica delila na omrežju WeChat, a je dokaz na zelo trhlih temeljih, saj se v ozadju skriva uokvrijena fotografija nekoga v objemu z maskoto Medvedka Puja, ki pa je kot lik na kitajskem prepovedan.

Velik vprašaj pod avtentičnost postavlja tudi golo dejstvo, da je avtor objave na Twitterju nekdo, ki dela za mednarodno kitajsko televizijo, ki je v rokah kitajske vlade (CGTN).

Sobota je prinesla nove “dokaze” o tem, da je Shuai Peng v dobrem stanju. Tokrat se je oglasil Hu Xijin, priznani 61-letni urednik tabloida Global Times. Da, uganili ste, tudi ta je pod nadzorstvom komunistične partije ljudske republike Kitajske.

Na Twitterju je objavil videoposnetek, kako teniška igralka v glavnem mestu s svojim trenerjem obišče priznano sečuansko restavracijo, se smehlja, toda spet se nam lahko porajajo dvomi, da se je druženje zgodilo v zadnjih par dneh, kajti napis datuma na vhodu v lokal je zamegljen.

Zadnji poskus, da bi partijski veljaki z novinarskimi pribočniki skušali utišati oglušujoče vzklike svetovnih medijev (ključnik #whereIsPengShuai je na treh glavnih zahodnjaških družbenih omrežjih dosegel že 40 milijonov zapisov), datira v današnje jutro.

Dvakrat pomežikni, če si v ujetništvu

Zgoraj navedeni urednik Xijin je objavil še en video posnetek. Ta pokaže, kako je Pengova v prestolnici odprla finalno srečanje mladinskega turnirja. Pengovo komentator najavi, ta se prikloni in pozdravi publiko, se pa človek ob ogledu teh posnetkov upravičeno lahko vpraša: “Kdaj bomo videli video, v katerem bo sama potrdila, da je vse v najlepšem redu?”

Vse tri naštete objave namreč močno “zaudarjajo” po izvajanju aktivnosti, ki jih diktirajo višje inštance. Težko je reči, da se prihodnjih objav resnično veselimo.

Do zdaj bi se svet moral navaditi, da Kitajci svojih internih “črnih pack” ne želijo deliti s svetom oziroma jih, toda na svoj način. Tako je s primerom Tibet, Ujguri in navsezadnje s Tajvanom.

Pripravljeni so iti tako daleč, da bodo v koš vrgli večmilijardno partnerstvo z WTA turnejo in “požrli” dejstvo, da ženska teniška karavana za nedoločen čas na daljni vzhod ne bo zavila, izvedba zimskih iger v Pekingu pa bo odvisna od tega, kako močno bodo mediji skupaj z ustanovami za človekove pravice pritiskali ma Mednarodni olimpijski komite.

Primer nesrečne Shuai Peng je žal le še ena v vrsti “Potemkinovih vasi” kitajskih oblasti.

Idiom osnovan na zgodovinskem mitu

Potemkinove vasi ali Potemkinova vas je idiom osnovan na zgodovinskem mitu. Idiom pomeni, da gre pri stvari omenjeni v povezavi z njim za kuliso oziroma lažno, olepšano prikazovanje realnosti.

Zgodba – izmišljena, ali ne – pravi, da je ruski guverner in feldmaršal Grigorij Aleksandrovič Potemkin dal na opustošenih ozemljih ob bregovih reke Dnjeper (Krim, Ukrajina), ki jih je pravkar osvojil, postaviti kulise vasi med obiskom carice Katarine Velike, da bi s tem v njenih očeh dvignil pomen novoosvojenih ozemelj.

Vir: Wikipedia

Komentari

Vaš komentar