Dokaz veličine: Federer bo kariero končal skupaj z Nadalom

Tenis 22. Sep 20228:33 0 komentarjev
Foto: Guliverimage

Jutri se bo z nastopom med dvojicami na Laverjevem pokalu v Londonu od profesionalne kariere poslovil Roger Federer. Legendarni Švicar bo na igrišče zadnjič stopil z velikim prijateljem in rivalom, Rafaelom Nadalom.

Po koncu kariere Serene Williams se bo od teniškega sveta v zelo kratkem času poslovil še Roger Federer. Švicar, ki je zadnjo tekmo odigral v četrtfinalu Wimbledona lani, bo po nastopu dvojic v Laverjevem pokalu dokončno sklenil športno pot.

“A navijačem želim sporočiti, da ne bom postal duh. Smešno je, ko govorim o Bjornu Borgu, ki se v Wimbledon ni vrnil kar 25 let in to je bolelo vsakega teniškega navijača. Sam ne bom enak fant. Čutim, da mi je tenis dal preveč, da sem bil zraven predolgo časa. Zaljubil sem se v preveč stvari, da bi lahko živel brez tega,” je pred nastopom v ekipi Evrope, ki jo, naključno, kot kapetan s klopi vodi prav legendarni Borg.

“Še me boste videli. Ne vem, v kakšni vlogi in koliko. Moram še razmisliti, za kar pa potrebujem čas. A vsekakor se bom vrnil,” je dodal 41-letnik iz Basla.

Ob slovesu na igrišču ni želel biti sam

Zmagovalec 20 grand slamov je na novinarski konferenci, na kateri je bil nekajkrat na robu solz, pojasnil, zakaj se je odločil za konec kariere. “Na neki točki sem se usedel in si rekel, da sem na križišču. Izbrati sem moral pot. Nisem bil pripravljen iti v smer, v kateri bi zaradi kolena moral tvegati vse. In sledil je najtežji del – dojeti, da to pomeni konec.”

Na zadnji tekmi kariere mu bosta v ekipi Evrope poleg Andyja Murrayja, Casperja Ruuda in Stefanosa Cicipasa družbo delala tudi Novak Đoković in Rafael Nadal. Zagrižena rivala, toda tudi velika prijatelja. Sploh s Špancem ima Federer odličen odnos in prav z Majorčanom bo Švicar odigral jutrišnjo tekmo dvojic, kar so v četrtek potrdili prireditelji Laverjevega pokala.

Ne bi mogel najti bolj primernega mesta, kot je London

“Ne vem, kaj se bo zgodilo. A če bova igrala z Rafo, bo to res poseben trenutek,” je potrdil priljubljeni Švicar. In potrdil, da je konec kariere v njem tako ljubem Londonu (v Wimbledonu je slavil kar osemkrat, na finalu ATP pa dvakrat) prav tako nekaj posebnega.

“Nekako se mi je zdelo prav, da zaključim tukaj. Celotno poletje sem razmišljal, kje bo primeren čas in kraj. Na klopi bo Bjorn, kar bo prav tako edinstveno. Zraven pa še cela ekipa, da se ne bom počutil osamljenega, ko bom odigral zadnjo točko,” je očitno vse do potankosti premislil Federer.

In zaključil z besedami: “Vsakdo mora enkrat zapustiti to igro. A za mano je res odlično odlično potovanje.”

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!