Đoković se zaveda verjetnih posledic svoje odločitve

ATP 26. Jun 202218:06 0 komentarjev
Novak Đoković
Foto: AP/Kirsty Wigglesworth via Guliver

V All England klubu v Wimbledonu je vse pripravljeno na grand slam na sveti travi, ki letos senzacionalno ne bo štel za točke. Da turnir ne bo najbolj pošten, je dan pred začetkom bojev, ki jih bomo prenašali tudi na Sportklubu, dejal prvi nosilec Novak Đoković. Prav tako je znova potrdil, da bo morda primoran izpustiti četrti turnir velike četverice v New Yorku.

Ker so v Angliji prepovedali nastop vsem ruskim in beloruskim igralkam ter igralcem, so se na obeh krovnih zvezah ATP in WTA odločili, da posledično tretji grand slam sezone ne bo štel za točke, ki krojijo moško in žensko svetovno teniško lestvico.

Odzivi so bili pričakovano mešani, a večina je vendarle podprla odločitev obeh zvez, vključno z Novakom Đokovićem, čeprav ima s tem veliko za izgubiti. “Razumem frustracije Ukrajincev, a kot otrok vojne, v bistvu številnih vojn v 90. letih, vem, kako se počutijo v tem položaju. Vendar ne vidim, kako je ta prepoved kakorkoli pomagala. Ne zdi se mi pošteno,” je 35-letni Srb komentiral besede nekdanjega ukrajinskega igralca Sergeja Stakovskega, ki je prepričan, da bi morali biti ruski in beloruski športniki izključeni iz vseh športnih tekmovanj.

“Nole” meni, da bi bilo dovolj, če bi nastopali pod nevtralno zastavo, kot denimo tudi na Roland Garrosu. “Mislim, da si zaslužijo nastopiti. So profesionalni športniki in nihče med njimi ne podpira vojne. Ni prav, da človeka sodimo po državi iz katere prihaja. Če se postavim v njihovo kožo, da bi torej dobil prepoved, ker slučajno prihajam iz določene države v takšnih okoliščinah, jaz pa pri tem nisem prav nič sodeloval, se mi to ne bi zdelo pošteno.”

“Vse od leta 1992 do 1996 srbski športniki niso smeli nastopati v mednarodnih tekmovanjih kateregakoli športa. Takrat sem bil še premlad, a poznam več športnikov, ki so nastopali v tistem času in kako je prepoved na njih vplivala. Mnogi so zaključili kariere,” se dogodkov izpred treh desetletij spominja srbski zvezdnik.

Vso akcijo v Wimbledonu si v neposrednem prenosu poglejte na programih Sportkluba. Đoković bo boj za sedmi naslov na sveti travi začel v ponedeljek, ko mu bo nasproti stal Korejec Soonwoo Kwon.

Wimbledon je osvojil leta 2011, 2014, 2015, 2018, 2019 in 2021. Foto: AP Photo/Alberto Pezzali via Guliver

Potrdil, da se ne bo cepil

Še ena aktualna tematika, o kateri je Đoković spregovoril na novinarski konferenci pred začetkom turnirja, je njegov status cepljenosti na covid-19. Dogodki iz januarja, ko je bil v medijsko odmevnem primeru izgnan iz Avstralije in ostal brez udeležbe na prvem grand slamu sezone, je še zelo svež.

Da se ne misli cepiti, je znova potrdil tudi v Londonu. Glede na trenutne pogoje vstopa v ZDA, bi moral izpustiti tudi zadnji grand slam sezone v New Yorku. “Kot veste, trenutno ne morem v ZDA. Zavedam se tega dejstva, zato sem še dodatno motiviran, da se izkažem tukaj. Upam, da bo imel dober turnir, kot sem ga imel že v prejšnjih treh letih,” pove zmagovalec 20 turnirjev velike četverice.

“Nič ne morem storiti. Vse je odvisno od vlade ZDA, če bodo dovolili vstop necepljenim posameznikom,” je še dodal Novak in izrazil upanje, da se bodo pogoji za vstop do konca poletja še spremenili.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!