Drama v Barceloni Alcarazu, nagrada za “teslo” leta Cicipasu

ATP 23. Apr 20228:38 > 8:49 0 komentarjev
Foto: Joan Gosa - Xinhua via Guliverimage

Na turnirju serije 500 v Barceloni sta sinoči finale pred finalom odigrala največji potencial svetovnega tenisa, Carlos Alcaraz, in zmagovalec nedavnega Mastersa v Monte Carlu, Stefanos Cicipas. Zmage po treh nizih se je ob navdušenju domače publike veselil 18-letni Carlitos, ki je s tem prevzel vlogo glavnega favorita za osvajanje turnirja. Obračun je popestril par nešportnih potez Grka.

Potem, ko je Stefanos Cicipas osvojil Monte Carlo, je v Barcleono prišel visoko samozavesten. Včeraj sta morala oba z Alcarazom dvakrat na peščena igrišča, saj je organizatorjem čez cel teden nagajal dež.

Grk je z izidom 2-0 odpravil Grigorja Dimitrova, Alcaraz pa z enakim izidom Jaumeja Munarja in ustvaril se je sanjski četrtfinale, ki smo ga vsi željno pričakovali. Spektakel pod žarometi, dvoboj se je začel šele ob 20.30 uri, ki so ga spremljale polne tribune na stadionu Rafa Nadal, sta oba začela dobro. Do desete igre gledalci niso videli niti ene priložnosti za odvzem servisa, potem pa je na sceno stopil domačin.

Alcaraz si je pri 5:4 na servis Grka pridelal tri vezane set priložnosti, izkoristil drugo in povedel z 1-0 v nizih. Nemoč je Cicipas pokazal tako, da ježogico, na katero se mu je močno mudilo, s pravo “bombo” poslal naravnost proti glavi Alcaraza.

Razumljivo je naletel na glasno negodovanje, žvižge domače publike, tudi najstnik pa mu je jasno pokazal kaj si o njegovem početju misli. Proti njemu je usmeril srep pogled in se prijel za nos.

Preobrat in kontroverzna postanka na stranišču

V drugem nizu je Alcaraz nadaljeval tam, kjer je začel. Zlezel je do prednosti dveh odvzetih servisov ter serviral za 5:1, sledil pa je nerazumljivi padec.

Cicipas je nanizal štiri zaporedne igre, na koncu niz dobil, čemur je sledil kar dolg postanek Alcaraza v slačilnici. Ko je Španec v odločilnem delu srečanja povedel s 3:0 in imel na voljo še začetni udarec, je predah kar sredi niza tokrat Grk izkoristil za pavzo v “sanitarijah”, a si po mnenju sodnika Manuela Messine vzel odločno preveč časa.

Zato ga je ob prihodu nazaj na pesek, ob znova glasnem negodovanju publike, pričakal še deficit 0:30. “Aha, ko si on jemlje čas, je vse v redu, ko si ga pa jaz, me pa kaznuješ?! Bomo šli po tekmi za nazaj pogledati, ali je bil tudi Carlos v zastavljenih časovnih okvirih in če nimaš prav, bi te moral ATP odpusti!” je na sodnika iz San Marina “renčal” Cicipas.

‘Carlitos’ že med elitnih deset

Do konca se psihološko peti igralec sveta nikakor ni uspel pobrati in tretji niz je Alcaraz dobil s 6:2. Bilanco zmag in porazov za letošnjo sezono je najstnik pomaknil na 21-3, s čimer je po zmagah v vodstvu (Nadal jih ima v letu 2022 točno dvajset).

Polfinale Barcelone Alcarazu prinaša uvrstitev med najboljših 10 na svetu. S finalom ali turnirsko zmago bi pojutrišnjem zasedal 9. mesto ATP lestvice.

Danes se bo mladenič v polfinalu pomeril proti Avstralcu, Alexu De Minauru, drugega finalista bo dal obrčaun med še enim Špancem, Pablom Carrenom Busto in Argentincem, Diegom Schwartzmanom.

Oba duela si lahko ogledate samo na televiziji Sportklub (SK2).

Zaključek dramatičnega srečanja s komentarjem Petra Pevca:

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!