Đoković je spet trpel in se prerekal z gledalci

Grand Slam 17. Jan 202416:40 1 komentar
FOTO: Profimedia

Težko rečemo, da se je Novak Đoković v 2. krogu Odprtega prvenstva Avstralije ravno mučil, a bil je zelo blizu tega, da se proti domačinu ruskih korenin Alexeiu Popyrinu znajde v rezultatskem zaostanku 1-2 v nizih, ni pa šlo niti brez besedne vojne z enim izmed navijačev. Srb je po 3 urah in 12 minutah vseeno slavil z izidom 6:3, 4:6, 7:6 in 6:3. Za preboj v osmino finala ga čaka dvoboj proti Argentincu Tomasu Martinu Etcheverryju.

Ko so se proti koncu tretjega niza 24-letnemu Popyrinu pri vodstvu 5:4 na Novakov servis ponudile kar tri vezane set priložnosti in je vse tri “zakockal”, potem pa na zalogo tega še eno ob prednosti, so se ljubitelji tenisa verjetno počutili tako, kot da gledajo film, pri katerem že vnaprej poznajo razplet.

Beograjčan se je v kočljivih situacijah znal večkrat rešiti že proti veliko večjim imenom, današnja predstava ni bila nikakršna izjema. Tretji del srečanja je dobil po podaljšani igri, v kateri je slavil 7-4, v četrtem nizu pa z “brejkom” pobegnil na 4:2 in svojo “jadrnico mirno pripeljal v pristan”. Novak je v tako zgodnji fazi turnirja velike četverice nazadnje izpadel leta 2017, in sicer prav v Melbournu, kjer ga je pred sedmimi leti šokiral Uzbekistanec Denis Istomin.

“To mi povej v obraz”

Srečanje proti Popyrinu je bilo še eno izmed tistih, ko je bilo občinstvo očitno nagnjeno na stran Đokovićevega nasprotnika, kar težko čudi, saj je igral proti enemu izmed domačih upov. Žal spet ni šlo brez ekscesov.

Bržčas nekoliko opiti gledalec je nekaj časa pogumno vpil v smer Srba, ta pa ga je imel pri izidu 2:2 v četrtem nizu dovolj, ga poiskal med vsemi obrazi na tribuni in mu zabrusil: “Pridi dol in mi to povej v obraz, če si upaš.”

Po tekmi je novinarjem pojasnil ozadje: “Takšne stvari me vznemirijo, a se pač moram prilagoditi. Včasih pač ne toleriram tega, da nekdo prestopi mejo, kar je bila danes praksa. Ljudje popijejo kakšnega preveč, to zagotovo vpliva na obnašanje. Želijo videti spektakel, zabavo in nikoli nisem sodniku rekel, naj nekoga vrže ven iz stadiona, saj so navsezadnje plačali za karto,” je dejal Đoković.

Potem je dodal še: “Ne želite vedeti, kaj je vzklikal. Sam se bom na določene vzklike odzval. Če me misli nekdo žaliti tako, kot me je ta gledalec danes, naj ima potem vsaj toliko dostojanstva, da pride dol in mi to pove v obraz. No, on je ponudbo zavrnil in se mi opravičeval.”

Po tekmi v skrbeh za rojaka

Prvi igralec sveta se je po zmagi navezal tudi na žalostne novice iz ZDA. Do njega je prišla informacija o srčnem zastoju pomočnika trenerja pri ekipi Golden State Warriors Dejana Milojevića.

“Kaj naj sploh rečem drugega kot to, da njemu in njegovi družini pošiljam pozitivne misli. Naj ga bog in angeli čuvajo ter pomagajo, da bo bolje. To so šokantne novice, Dejan je močno zaznamoval naš šport,” je vidno raztresen dejal Đoković.

Đoković se pozdravlja z Milojevićem; FOTO: SK Srbija via Peđa Milosavljević / STARSPORT

Za konec se je navezal še na svojega naslednjega tekmeca: “Etcheverryja sicer nisem utegnil pogledati, toda če je zlahka porazil Andyja Murrayja in Gaela Monfilsa … to sta izjemna dosežka. Morda igra celo v življenjski formi na betonski podlagi. Moral se bom dobro pripraviti,” je dejal “Nole”, ki se je pred OP Avstralije ubadal s poškodbo roke.

Medsebojno razmerje zmag in porazov

Novak Đoković – Tomas Martin Etcheverry 2:0

2023 Rim: Đoković 7-6, 6-2
2023 Pariz (Masters): Đoković 6-3, 6-2

Tekma proti Argentincu ga čaka v petek zjutraj oziroma dopoldne po srednjeevropskem času.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje