Saša Dončić kmalu v direktorskih čevljih

Košarka 16. Jan 202412:19 3 komentarji
Saša Dončić. Foto; Aleš Fevžer

Medtem ko bo imel Luka Dončić letos poleti novo priložnost, da na prijateljski tekmi z Litvo napolni ljubljanske Stožice in nato reprezentanco preko Pireja še drugič zapored popelje na olimpijske igre, pa se, kot vse kaže, z izbrano vrsto kot športni direktor zbližuje njegov oče Saša Dončić.

Ko je vrh Košarkarske zveze Slovenije na večmesečno zatišje po odstopu generalnega sekretarja Radoslava Nesterovića odgovorili z decembrskim uradnim imenovanjem Aleša Križnarja za njegovega naslednika, je postalo jasno, da bo ubral drugačno pot. Novi generalni sekretar je namreč s sodelavci še okrepil svoje poslovno delovanje, medtem ko pa mu je predsednik Matej Erjavec že ob službenem napredovanju obljubili pomoč na strogo košarkarskem delu, in sicer v vlogi športnega direktorja reprezentanc. Pri KZS bodo že v tem tednu uradno predstavili novo okrepitev, ki bo predstavljala vez med košarkarji, strokovnim štabom in krovno organizacijo. Po naših informacijah bo to Saša Dončić, ki je že na zadnjem svetovnem prvenstvu na Okinavi in v Manili kot gost dihal z reprezentanco, zdaj pa naj bi prevzel še bolj oprijemljivo funkcijo. S KZS je sicer 49-letni Ljubljančan v preteklosti že sodeloval, nazadnje kot trener v B reprezentanci, pohvali pa se lahko tudi z nastopom v članski izbrani vrsti.

Reprezentanco sicer prva akcija v letu čaka že prihodnji mesec, ko se bo v prvem kvalifikacijskem oknu za EuroBasket 2025 pomerila z Izraelom in Ukrajino (obe tekmi v Kopru). Že nekaj časa je jasno, da bo izbrano vrsto še naprej vodil dosedanji selektor Aleksander Sekulić, ki bo odslej oporo lahko iskal še pri starejšem Dončiću.

Saša Dončić. Foto: Aleš Fevžer

Športni direktor reprezentanc v slovenskem prostoru ni povsem nov položaj. Tovrstnih poskusov so se pri krovni organizaciji v preteklosti že lotevali (Marijo Kraljević, Matjaž Smodiš, Walter Jeklin …), v praksi pa je v zadnjih letih to vlogo opravljal predvsem Nesterović, med drugim tudi pred zlatim EuroBasketom 2017. Med njegove tedanje dosežke spadajo oblikovanje šampionskega spektra, v katerega so se zlili selektor Igor Kokoškov, nesporni vodja Goran Dragić, naturalizirani Anthony Randolph in tedaj kot vzhajajoča zvezda v krstni akciji Luka Dončić. Javna skrivnost je, da je predvsem v letu 2022 nato prišlo do velikih razhajanje med njim in preostalim vodstvom zveze, zaradi česar je Rašo poleti podal odstopno izjavo.

Novopečeni dedek Saša Dončić, sicer nekdanji košarkar številnih slovenskih prvoligašev (Slovan, Olimpija, Krka, Helios …) je bil v zadnjih letih košarkarsko aktiven pri ljubljanski Iliriji, ki se je z njim dvakrat prebila v prvo ligo. Nekaj časa je bil celo predsednik kluba, dolgo časa trener, nazadnje, ko je taktirko prevzel Stipe Modrić, pa športni direktor.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje