Roland Garros za olimpijsko leto 2024 spreminja podobo

Grand Slam 23. Nov 202314:44 0 komentarjev
FOTO: Guliverimage

Prizorišče Odprtega prvenstva Francije v tenisu (Stade Roland Garros) pred začetkom sezone 2024 dobiva nov videz. Potem, ko so osrednjemu igrišču Philippe Chatrier v koornski sezoni 2020 dodali streho in umetno razsvetljavo, zdaj taka usoda čaka še drugi največji stadion na prizorišču. Dela na Court Suzanne Lenglen so se že začela.

Stadion, ki se imenuje po francoski teniški igralki izpred stotih let, je bil zgrajen leta 1994.

Prvotno so ga poimenovali “Court A”, potem pa posvetili osemkratni zmagovalki turnirjev velike četverice. Igrišče, ki sprejme nekaj več kot 10 tisoč gledalcev, je sploh prvo s podzemnim namakalnim sistemom uravnavanja vlažnosti.

Poklon legendi

Stade Roland Garros bo v prihajajočem letu gostil kar dve veliki prireditvi. Maja in junija vsakoletno Odprto prvenstvo Francije v tenisu, avgusta pa še poletne olimpijske igre. V ta namen sta Francoska teniška zveza in tamkajšnji olimpijski komite tudi za drugi največji objekt organizirala izgradnjo strehe. “Streha bo dajala tak videz, kot da lebdi nad tribunami,” so zapisali na uradni spletni strani turnirja.

Projekt so snovalci ideje zaupali arhitektu in urbanistu Dominiqueu Perraultu, ki si je zamislil posebne vrste streho. Ta naj bi spominjala na rebrasto krilce, kot ga je v nekih drugačnih časih pred stotimi leti na igriščih nosila Suzanne Lenglen.

Lenglen je umrla mlada, pri 39 letih so jo pokopali zaradi anemije.

Teniški turnir na pesku so OI nazadnje gostile v Barceloni leta 1992.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!