V Avstralijo le z biometričnim potnim listom

Grand Slam 25. Dec 202116:00 3 komentarji
Jason Heidrich/Icon Sportswire
Jason Heidrich/Icon Sportswire

Nezadržno se bliža prvi vrhunec nove teniške sezone, Odprto prvenstvo Avstralije (od 17. do 31. januarja), zato smo se pozanimali, kakšno je stanje v ekipi najboljše slovenske igralke, Tamare Zidanšek.

OP Avstralije bo za Konjičanko posebno, saj bo prvič v svoji karieri na največjih turnirjih nastopila v vlogi nosilke.

Skupaj s svojim trenerjem, Marjanom Čukom, se je pripravljala na Kanarskem otočju. “Tamara na prizorišče potuje v torek (op. a.: 28. decembra). Po zares dolgem času bo rojstni dan praznovala doma,” se nam je oglasil Čuk ter dodal, da bodo v Avstraliji skupaj s slavljenko – “Tami” 24. let praznuje na Dan samostojnosti in enotnosti – še trener Anže Čevka, njen izbranec Matija Štrasner ter novinec v ekipi, belgijski strokovnjak Carl Maes.

Tamara Zidanšek. Foto: Guliverimgaes

Ko si notri, imaš svobodo

Zanimalo nas je, če je ekipa dobila kakršno koli sporočilo o omejitvah na samem prizorišču. Ali bodo v Melbournu vsakodnevna testiranja, socialno distanciranje, skratka kakšni bodo ukrepi za zajezitev širitve nebodigatreba, ki svet pesti že skoraj dve leti.

Čuk nam je odgovoril takole: “Dol bo po mojih informacijah zelo svobodno, ko si ‘noter’, dokler pa na turnir ne prideš, pa Avstralci zahtevajo zelo stroge pogoje. Tamara si je morala med drugim urediti tudi biometrični potni list. Odšla je v Pariz, dala odtis dlani, zato da je sploh dobila potovalno vizo.”

Čuk navaja, da biometrični potni list sicer potrebujejo le igralci in igralke, medtem ko spremljevalni ekipi tovrstnih “kolobocij” ni potrebno dati skozi. Slikanje dlani je bilo na voljo še v Berlinu in Beogradu, a je ob koncu leta Tamara v Franciji igrala teniško ligo, zato ji je bil kratek izlet v Pariz spotoma. V francoski prestolnici je enako nalogo opravila tudi Kaja Juvan, smo izvedeli iz tabora Ljubljančanke.

Slovenski tandem

Prvi turnir nove sezone je nameravala Zidanškova odigrati v kraju Adelaide, vendar je izpeljava pod vprašajem, saj mesto pri 80 odstotkih nima dovolj visoke ravni precepljenosti (želijo si 90 odstotkov), zato organizator – Avstralska teniška zveza – razmišlja o selitvi tekmovanja serije 500 v Melbourne.

Tamara Zidanšek in Kaja Juvan. Foto: Guliverimage

Trenutno 30. igralka sveta se bo na OP Avstralije preizkusila tudi v konkurenci parov, njena partnerica bo kar Juvanova, s katero sta skupaj trenirali na Tenerifu.

“Pogoji na Kanarskih otokih so idealni. Ni bilo prevroče, mir je, vse je na enem mestu. Mislim, da smo naredili dobre priprave. Sicer bi si sam želel morda še kakšne tri ali štiri dni več, pa je bila časovna stiska. Zdi se mi, da je Tamara naredila korak naprej v igri na trdi podlagi,” pravi Čuk in dodaja, da so v obdobju premora med obema sezonama največji poudarek dajali na igri pred osnovno črto.

Ni pričakovanj za “strgane gate”

“Tudi pri servisu je napredovala. Tako, kar se tiče natančnosti, kot kar zadeva moč udarca. Tudi igro na ‘hardu’, se mi zdi, bolje razume. Tako pač je, več prakse imaš, bolje ti gre,” meni so-avtor največjega slovenskega teniškega uspeha v zgodovini samostojne države.

Za konec je postregel še z napovedjo januarskega dogajanja v deželi tam spodaj: “Veseli me dejstvo, da bo Tamara prvič nosilka na Grand Slamu. Ne delam si nekih pričakovanj, da – po domače rečeno – “gate trga”, želim pa si, da odigra tisto, kar si prizadevamo na treningu.”

Marjan Čuk
Marjan Čuk, Foto: Uroš Skaza

Roko na srce, Štajerka je imela v zadnjih dveh letih z žrebi dejansko kar nesrečo. Dve leti nazaj v Avstraliji že na drugi stopnici naletela na Sereno Williams, letos na Wimbledonu “izvlekla” Karolino Pliškovo v 1. krogu, se morala v Roland Garrosu že na začetku meriti proti 7. igralki sveta Bianci Andreescu (lani proti Garbiñe Muguruzi), na minulem OP ZDA pa v 2. krogu srečala Arino Sabalenko.

Kot (za zdaj kaže) 28. nosilka bo v Melbournu zdaj ona tista, ki se jo lahko nasprotnice bojijo, vsaj v 1. krogu!

Tri plus dva

Na OP Avstralije bo v glavnem delu tekmovanja poleg Zidanškove nastopila še Juvanova, medtem ko mora Polona Hercog kot 133. tenisačica sveta igrati kvalifikacije.

V predtekmovanju bo tudi Ptujčan Blaž Rola, ki je edino upanje, da imamo predstavnika v moškem glavnem delu med posamezniki, kajti Aljaž Bedene bo za hujše napore pripravljen šele spomladi, Blaž Kavčič pa ima vneto tetivo na dlani in mora počivati dalj časa.

Najmočnejše orožje ima Slovenija, kot je to že v navadi, med dvojicami. Andreja Klepač tudi sezono 2022 začenja v paru s Hrvatico Darjo Jurak,  s katero bosta med glavnimi nosilkami tekmovanja. Koprčanka je proti Avstraliji poletela ravno danes.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje