Prvenec Tamare Zidanšek v Švici!

Tenis 18. Jul 202115:14 > 20:55 0 komentarjev
Tamara Zidanšek. Foto: Guliverimages

Slovenska teniška igralka Tamara Zidanšek je v finalu turnirja serije WTA 250 v švicarski Lozani z nagradnim skladom 199.030 evrov, kjer je bila prva nosilka, po dveh urah in štirih minutah ugnala Francozinjo Claro Burel s 4:6, 7:6 (5) in 6:1 ter prvič v karieri osvojila turnir WTA.

Začetek finala se za slovensko predstavnico ni začel po njenih željah. Dvajsetletna Francozinja je dobila uvodni igri prvega niza, tudi v tretji na servis Slovenke je Burelova prišla do prednosti in drugo izkoristila za vodstvo s 3:0. Nato je na svoj servis še povišala prednost na 4:0, v peti igri je imela Francozinja znova možnost za odvzem servisa, a se Konjičanka tokrat ni dala in vendarle prišla do prve igre (1:4).

Tamara Zidanšek
Foto: Icon Sportswire via AP Images

Šele sedma igra je znova pripadla Zidanškovi, Burelova je nato izgubila svoj servis in ostala brez točke na začetni udarec tekmice. Zidanškova je tako s serijo znižala na 4:5, a je nato niz po 40 minutah pripadel Francozinji.

Pot do zmage

Zidanškova, polfinalistka letošnjega turnirja za veliki slam v Franciji, je v Švici v polfinalu ugnala Belgijko Maryno Zanevsko (193. na lestvici WTA), pred tem pa še Italijanko Lucio Bronzetti (241.) v četrtfinalu, Luksemburžanko Mandy Minella (165.) v drugem ter Rusinjo Marino Melnikovo (182.) v prvem krogu.

Zidanškova izenačila po podaljšanji igri

Prva igra drugega niza je znova pripadla Francozinji. Zidanškova, ki je osem centimetrov nižja od 1,76 m visoke tekmice, je z brejkom izenačila ter nato oddala le eno točko za prvo vodstvo na srečanju. Po drugem izenačenju je Zidanškova dobila dve igri in povedla s 4:2 ter imel servis v sedmi igri, a je Francozinja drugo priložnosti za brejk izkoristila ter nato dobila še svojo servisno igro za 4:4.

V naslednjih igrah sta igralki dobivali igre po svojih začetnih udarcih, tudi enajsto, v kateri je imela Francozinja sicer znova dve možnosti za brejk. Niz se je tako odločila podaljšana igra, v kateri je prva točko dobila Zidanškova, po vodstvu tekmice je znova povedla s 5:4 in s 6:5 ter nato po uri in 35 minutah izid v nizih izenačila.

Uvodna igra odločilnega niza se je začela tako kot prva dva; Burelova je povedla, a je naslednjih šest iger pripadlo Zidanškovi, ki je tako dotlej izenačen dvoboj dokončno prevesila na svojo stran.

Tamara Zidanšek
Tamara Zidanšek (Foto: AP Photo/Christophe Ena)

Zidanškova: Ves čas sem si govorila, da se moram boriti

“Vesela sem, da mi je uspelo zmagati. Zdaj sem prišla še do tega mejnika. S polfinalom na OP Francije sem si dokazala, da se lahko borim z najboljšimi. Res sem zadovoljna, da sem v Parizu igrala tako dobro. Pokazala sem, da sem lahko med najboljšimi. Na vseh dvobojih ta teden sem dala vse od sebe in tudi danes je bilo tako. Razmere za igro so bile težke, dvoboja nisem začela najboljše. Po zaostanku z 1:5 pa sem dobila tri igre zapored. Počutje je bilo po tem boljše. Ves čas sem si govorila, da se moram boriti, da grem po vsako točko. Pri tenisu se lahko vse spremeni v eni točki, zato sem presrečna, da sem našla način za obstanek v dvoboju,” je povedala 23-letna Zidanškova.

Šesta Slovenka z WTA turnirjem

Za Zidanškovo je bil to tretji finale. Pred tem je oba finala izgubila. Prvega, maja 2019 v Nürnbergu, proti Kazahstanki Juliji Putincevi, drugega pa aprila letos v Bogoti, ko je bila od 23-letne Konjičanke boljša domačinka Maria Camila Osorio Serrano. Tami je postala peta Slovenka z WTA turnirjem. Pred njo so se turnirskih zmag veselile Katarina Srebotnik (4), Polona Hercog (3), Tina Pisnik in Maja Matevžič (obe po 1). Mima Jauševec je turnirje osvajala pod zastavo Jugoslavije – dobila jih je kar šest.

Triindvajsetletna Zidanškova je trenutno 50. na lestvici WTA in najvišje med Slovenkami, v ponedeljek pa se bo na posodobljeni lestvici prebila med najboljših 40.

Lozana, WTA (199.030 evrov):

Finale:
Tamara Zidanšek (Slo/1) – Clara Burel (Fra) 4:6, 7:6 (5), 6:1;