Kar ste osvojili, ste osvojili: Na obzorju je Carlosova doba

ATP 4. Apr 202216:41 > 19:06 4 komentarji
Foto: Guliverimage

Potem, ko je Carlos Alcaraz včeraj premagal Casperja Ruuda in osvojil svoj prvi turnir serije Masters, je tudi največjim nejevernim Tomažem postalo jasno, da ima 18-letni Španec v sebi tisto nekaj več (X-faktor), kar je potrebno za serijsko osvajanje ATP tekmovanj in turnirjev velike četverice.

Delovna etika, talent, hitrost, determiniranost, odličnost v ključnih trenutkih.

Mladenič iz Murcie ima tisti “vau” efekt, ki te spravi na rob sedežne garniture in ti odpre usta. Imeli so ga Björn Borg, Andre Agassi, Roger Federer in še bi lahko naštevali.

Tudi, ko se je na zadnjih dveh turnirjih sončnega dvojčka kdaj znašel v kočljivi situaciji in se mu je na žogo močno mudilo, je napel vse sile in se še pravočasno spravil do udarca ter nemalokrat šokiral. Vse. Nasprotnike, predvsem pa gledalce, ki so neubranljive projektile pospremili z vzdihi in aplavzom.

Kar Alcaraz, poleg zgoraj naštetih vrlin, prav tako očitno ima, pa recimo nekaterim igralcem iz tako imenovane mlade generacije še kako manjka, je športni duh.

Ko je v petkovem polfinalu opazil, da je Hubert Hurkacz pravočasno pritekel na skrajšano žogico, sodnik Fergus Murphy pa je dejal, da je bil Poljak prepozen in se je žogica dvakrat odbila od tal, je Carlitos irskemu delivcu pravice predlagal, naj se točka ponovi.

Trojni dedkov “C”

Viteška poteza bi bila sto let nazaj v belem športu sicer nekaj povsem normalnega, danes pa z vsemi denarnimi vložki, ni več tako zelo samoumevna in kandidira za “fair play” potezo leta.

Špancu se je dobro vrnilo v finalu, saj mu je nasprotnik Casper Ruud dovolil ponoviti prvi servis, kljub temu, da je Alcaraz glavni sodnici odnesel neuporabno (premehko) žogico. Športni komentatorji, vključno z našim Petrom Pevcem, so si po včerajšnjem finalu vsi mrmrali nekaj v smislu: “Prihodnost moškega tenisa je v dobrih rokah.”

Med turnirjem, ki za najstnika pomeni pomemben mejnik v karieri, se je Carlos spomnil tudi posebnega življenjskega premika, katerega avtor je njegov dedek. V enemu izmed pogovorov je dejal: “Moj star ata mi je nekoč naročil, naj se na igrišču osredotočim samo na tri stvari, tri zadeve z začetnico “C”. In to so cabeza, corazon, cojones!” V prevodu: glava, srce in jaj*a.

Pred njim sta le Rafa in Nole

Temnolasi navijač Real Madrida in ljubitelj glasbe reggaeton je te tri “C”-je letos vsekakor s pridom izkoriščal ter postal najmlajši zmagovalec Miami Mastersa v zgodovini turnirja (od leta 1985), ki se je pred tremi leti s Key Biscaynea preselil v Miami Gardens.

Carlos Alcaraz je na večini stavnic po kvotah sodeč tretji favorit za zmago na Rolandu Garrosu. Nižjo kvoto imata le Rafael Nadal in Novak Đoković.

Tudi stavnicam je do zdaj že postalo jasno, da smo na turnejo ATP naposled le dobili nekoga, ki je sposoben vrhunsko igrati iz točke v točko, iz tekme v tekmo iz tedna v teden. Nekoga, ki v ključnih momentih ne bo spustil hlač in popustil. Nekoga, ki prevzema žezlo od “velike trojice”?

Z vsem dolžnim spoštovanjem do vseh dosedanjih dosežkov pa ob Carlosu teniški igralci kot so Stefanos Cicipas, Alexander Zverev, Felix Auger Aliassime, Andrej Rubljov, … delujejo le slaba imitacija tistega, kar smo nekateri od etikete “Next Gen” pričakovali.

Na neki točki je delovalo, da je odrešenik Jannik Sinner, pa se je Južnemu Tirolcu nekje na poti v razvoju zataknilo. Za zdaj deluje tako, kot da lahko Alcaraza ustavijo le poškodbe. Prav veliko slabosti pri mladeniču, izven igrišča in na njem, ne boste našli.

Telesna transformacija

Kdor je pri Špancu iskal dlako v jajcu, jo je našel v letos izrazito povečanem obsegu njegovih bicepsov. “Alcaraz je na steroidih”, “V igri so prepovedana poživila”, “To ni naravno”, so bili komentarji (praviloma) navijačev tistih teniških igralcev, ki jih je Carlitos porazil.

Špančev fizioterapevt Juanjo Moreno je na ostre obtožbe o videzu svojega varovanca za uradno spletno stran ATP turneje odvrnil: “Vem, da so ljudje presenečeni, a mi smo njegov napredek videli drugače, saj ga gledamo iz dneva v dan.”

Dodal je: “To je približno tako, kot pri otrocih. Če jih nekaj časa ne vidiš, se ti zdijo kar naenkrat velikani. Carlos je, kar se telesne moči tiče, trenutno na okoli 90 odstotkih svojih zmožnosti. Vedno je nekaj prostora za napredek”.

S tem, ali je na prepovedanih poživilih naj se ukvarjata Mednarodna teniška zveza (ITF) in Svetovna proti-dopinška agencija (WADA). Sami bomo, za zdaj, zgolj uživali v tenisu, ki ga zagotavlja novo pečena št. 11 svetovnega tenisa.

Obeta se mu pestro leto in upajmo, da se čim prej pomeri tudi proti prvemu igralcu sveta, Novaku Đokoviću, kajti tega spektakla ne bi zamudili za nič na svetu.