Peng Shuai zanikala obtožbe in … se upokojila

Tenis 8. Feb 20229:59 > 10:49 1 komentar
Peng Shuai se je danes udeležila olimpijskega dogajanja. Foto: Reuters via Guliverimage

Kitajska teniška igralka Peng Shuai je pred časom obtožila nekdanjega kitajskega politika Zhanga Gaolija spolnega napada. Zdaj obtožbe zanika, ob tem pa je napovedala teniško upokojitev.

Peng Shuai je novembra po obtožbah za tri tedne izginila, kar je poželo veliko pozornosti in skrbi. Po internetu se je razširilo sporočilo v podporo 36-letni tenisačici: “Where is Peng Shuai?” Kitajka zdaj svoje izjave o spolnem napadu nekdanjega podpredsednika kitajske komunistične partije zanika.

Svoje izginotje je označila za nesporazum. Za francoski športni časnik L’Eqiupe je ob tem dejala, da se bo športno upokojila. Zahvalila se je vsem športnikom in teniški zvezi za skrb. “Nikoli nisem rekla, da me je kdo spolno napadel. Moje življenje je to, kar mora biti: ni nič posebnega. Nočem, da je moje zasebno življenje povezano s športom in politiko,” je še dejala 36-letnica.

WTA zahteva pogovor

Oglasila se je tudi Ženska teniška zveza (WTA), ki zahteva pogovor s Kitajko, ki se je danes udeležila finala akrobatskih skokov smučanju prostega sloga. Tam je v družbi predsednika Mednarodnega olimpijskega komiteja (Mok) Thomasa Bacha navijala za svojo rojakinjo Eileen Gu. Slednja je osvojila zlato kolajno, v novinarski konferenci po tekmi pa je dejala, da je hvaležna, da je tenisačica “vesela in zdrava.”

“Vedno je lepo videti Peng Shuai, če tudi v intervjuju ali na olimpijskih igrah. Vseeno se z njo želimo pogovoriti o njeni novembrski izjavi,” pa so zapisali na spletni strani WTA, kjer ostajajo zaskrbljeni in z obilico pomislekov.

Peng je kontroverzno objavo objavila novembra lani na kitajskem družbenem omrežju Weibo. Sedaj pravi, da je šlo za velik nesporazum, objavo pa je sama umaknila.

Shuai je upokojitev naznanila med olimpijskim dogajanjem v Pekingu, kar je dvignilo veliko obrvi.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje