Kitajci nizozemskega novinarja odvlekli izpred kamere

Peking 2022 5. Feb 202210:22 > 10:26 0 komentarjev
Foto: Anže Malovrh/STA

Varnostniki na olimpijskih igrah v Pekingu so med prenosom odprtja iger v petek z reporterskega mesta odvlekli novinarja nizozemske televizije NOS Sjoerda den Daasa. Prireditelji iger so že zagotovili, da je varnostna služba v svojem početju pretiravala in da gre za enkraten primer, ki se ne bo ponovil, poročajo agencije.

Kitajski varnostniki so med prenosom odprtja iger obkolili delovno mesto novinarja in ga na silo odvlekli. Prenos na Nizozemskem je bil seveda prekinjen. Kasneje pa so Sjoerdu den Daasu dovolili, da se vrne na svoje delovno mesto in dokonča prenos.

Novinar, ki poroča za televizijo s Kitajske in vzhodne Azije, se je v petek pripravil na delo v bližini stadiona Ptičje gnezdo. Posnetki nato jasno kažejo, da so uniformiranci zrinili den Daasa z njegovega mesta in mu z roko prekrili kamero.

“Kot lahko vidite, nas vlečejo stran. To so nam storili že na drugi lokaciji. Žal se bomo morali znova javiti pozneje,” je še uspel izreči v prenosu, preden so ga odvlekli izpred kamere.

To je na Nizozemskem seveda sprožilo zaskrbljenost in ogorčenje. Kasneje pa se je den Daas javil nazaj v program. Glavni urednik Nosa Marcel Gelauff pa je v pogovoru za časnik Algemeen Dagblad ocenil, da slike na boleč način kažejo, kako je s svobodo medijev na Kitajskem.

Vprašljiva svoboda poročanja

V novinarskih krogih pa so se zaradi dogodka vnovič pojavili pomisleki, koliko svobode ima sedma sila pri svobodnem poročanju s Kitajske, saj primer kaže, da ni popuščanja pri postavljenih pravilih.

“Mislim, da gre za nesrečne okoliščine in da je nekdo pretiraval. S pomočjo drugih sodelavcev se je zadeva umirila in den Daas je lahko opravil svoje delo pred kamero,” pa je pokomentiral tiskovni predstavnik Mednarodnega olimpijskega komiteja Mark Adams, ki dodaja, da Mok zaradi dogodka ne vidi nevarnosti za delo novinarjev v olimpijskem mehurčku med igrami.

Organizacija Novinarji brez meja je svobodo tiska na Kitajskem med 180 ocenjenimi državami postavila na 177. mesto.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!