Kje je Shuai Peng? Zelo zaskrbljena tudi Serena

Tenis 19. Nov 202110:24 > 10:55 2 komentarja
Getty Images/Mark Kolbe

V tančico skrivnosti zavito izginotje kitajske igralke tenisa Shuai Peng, ki je člana kitajske komunistične partije obtožila spolnega napada, je mobiliziralo teniški svet. Sporočilo, ki naj bi ga Pengova poslala direktorju organizacije WTA ni prepričalo nikogar.

Vodja Ženske tenis zveze (WTA) Steve Simon je Kitajski zagrozil, da je pripravljen iz rok izpustiti več sto milijonov evrov vreden posel, če se Shuai Peng ne bo znova pojavila in njene obtožbe o spolni zlorabi primerno raziskane.

“Brez dvoma smo pripravljeni končati vse posle in se spopasti z vsemi zapleti, ki bi jih to prineslo. To je večje od posla,” je za CNN dejal glavni mož WTA. Pengova je izginila potem, ko je nekdanjega podpredsednika kitajske komunistične partije Gaolija Zhanga obtožila siljenja v spolne odnose.

Prispevek CNN-a o Pengovi na kitajskih televizijah namerno zatemnjen, kar vse skupaj zavija še v večjo meglo dvoma, kaj se dejansko dogaja z dvakratno zmagovalko turnirjev velike četverice v konkurenci parov.

Ne gre spregledati, da je prav kitajski trg v tem trenutku med najbolj pomembnimi za WTA. Med drugim je Shenzhen potrjen kot gostitelj zaključnega turnirja najboljše osmerice igralk za obdobje 2019-2028, denarne nagrade pa so tam zvišali s sedmih na 14 milijonov dolarjev. Letos je zaradi zapletov s pandemijo koronavirusa tekmovanje sicer prevzela mehiška Guadalajara.

Pritisk na Kitajsko, da razišče, kje je izginula športnica, se stopnjuje. Uradnih informacij iz Pekinga ni. Edini stik priljubljene Kitajke s svetom je bilo elektronsko sporočilo, ki ga je objavil le kitajski državni medij CGTN in naj bi ga poslala tudi na naslov prvega moža WTA. Da res gre za avtentično sporočilo izpod prstov Pengove ne verjame praktično nihče, ob branju vsebine pa te spreleti srh.

Elektronsko sporočilo, ki naj bi ga napisala Pengova:

“Pozdravljeni vsi, tukaj je Peng Shuai.

Glede nedavnih novic na uradni strani WTA, vsebine jaz nisem potrdila in je bila objavljena brez mojega soglasja. Trditve, vključno z obtožbami o spolnem napadu, ne držijo. Nisem izginila, niti nisem v nevarnosti. Le počivam doma, vse je v najlepšem redu. Hvala za vašo skrb.”

Simon je dejal, da je poskušal uporabiti vse komunikacijske kanale, da bi le vzpostavil stik s Shuai, a bil pri tem neuspešen. Po svetu se na izginotje odziva vse več teniških asov, vključno z Novakom Đokovićem, Naomi Osaka in nazadnje še Sereno Williams.

“Obupana in šokirana sem glede novic o moji kolegici Peng Shuai. Upam, da je na varnem in najdena čim prej. To mora biti raziskano in ne smemo ostati tiho. Njej in njeni družini v teh težkih časih pošiljam ljubezen,” je zapisala zmagovalka 23 turnirjev velike četverice.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje