“Nadal heroj, kolesar pa sistematično obtožen dopinga”

Kolesarstvo 8. Jun. 202219:52
Delite:
Guillaume Martin. Foto: guliverimage

Rafael Nadal je v Parizu še štirinajstič osvojil Roland Garros. Kljub številnim težavam s poškodbami je v finalu uspel odpihniti Casperja Ruuda. Njegov uspeh pa vsaj malo izpodrivata francoska kolesarja, ki se sprašujeta o etičnosti injekcij, ki so Špancu omrtvičile stopalo.

Po veliki zmagi Rafaela Nadala, ki je še štirinajstič pokoril konkurenco v Parizu, sta francoska kolesarja Thibaut Pinot in Guillaume Martin izrazila dvome glede etičnosti protibolečinskih injekcij, ki jih je Nadal zaradi bolečin med turnirjem dobival v stopalo.

Thibaut Pinot (Groupama FDJ) se je oglasil na družbenih omrežjih, kjer je sarkastično odgovoril na tvit, ki se je glasil: “Bolje, da ne veste, koliko injekcij je Nadal dobil v Parizu.” Pinot je na to odgovoril: “Heroji današnjega časa,” ob tem pa dodal še dva ironična emotikona.

V preteklosti je Francoz že spregovoril o etičnih pomislekih, zlasti lani, ko je razkril, da je prejel injekcijo za zdravljenje dolgotrajne poškodbe hrbta, pri čemer je omenil tudi svoje nelagodje zaradi takšnega načina zdravljenja.

Thibaut Pinot. Foto: Guliverimages

“Nadal heroj, zmagovalec Toura pa sistematično obtožen dopinga”

Oglasil se je tudi filozof med kolesarji Guillaume Martin (Cofidis), ki je v intervjuju za francoski športni časnik L’Equipe dejal, da bi bilo to, kar je naredil Nadal, v kolesarstvu nemogoče. “In to se mi zdi normalno,” je dodal nanašajoč se na politiko brez igel Mednarodne kolesarske zveze (UCI), ki je bila uvedena leta 2011.

“Če si bolan ali poškodovan, pač ne dirkaš, ne tekmuješ. To se mi zdi logično, zaradi številnih razlogov. Zdravje športnikov bi moralo biti na prvem mestu. Nisem prepričan, da bo Nadalu to na dolgi rok koristilo. Poleg tega lahko injekcije tudi izboljšajo predstave športnikov,” je nadaljeval Martin.

Foto: Matthieu Mirville via Guliver

28-letnik je spregovoril tudi o kulturnih razlikah med kolesarstvom in ostalimi športi. “Če bi kolesar naredil podobno, bi bil suspendiran. Tudi če temu ne bi bilo tako, bi se vsakdo zgražal in kolesarje označeval za “dopingirance,” saj so na naš šport vezani takšni klišeji.”

“Medtem pa ljudje občudujejo Nadala zaradi njegove vztrajnosti in premagovanja bolečin. Tudi Zlatan Ibrahimović je povedal, da je dobil injekcije v koleno, ki so mu omogočale igranje. Predstavljamo jih kot heroje, saj gredo globoko v bolečino. Ko pa nekdo zmaga na Touru, tudi če ni niti malih dokazov, je sistematično obtožen dopinga,” je zaključil Martin.

Komentari

Vaš komentar