Nadal za ceno zdravja tvegal, zdaj nad njim le še Avstralec

Grand Slam 6. Jun 202211:13 > 13:34 0 komentarjev
Foto: Reuters via Guliverimage

Rafael Nadal je z zmago nad Casperjem Ruudom v finalu OP Francije (6:3, 6:3, 6:0) še dodatno podčrtal svojo dediščino kot največji teniški igralec vseh časov. Kot je dejal ameriški analitik in nekdanji igralec Patrick McEnroe: "Če je Nadal na travnati podlagi izjemen in na trdi podlagi fenomenalen, kaj potem reči šele za njegove predstave na pesku?"

Površnim spremljevalcem teniškega dogajanja ni osvetljeno dejstvo, da se za novim monumentalnim podvigom skriva tudi ogromno trpljenja.

Španec je po suvereni zmagi nad Norvežanom priznal, da je za letošnjo različico Rolanda Garrosa nase prevzel tveganje zdravja in pred vsako od sedmih tekem prejel injekcijo, ki mu je omrtvičila stopalo. S seboj v Pariz je tokrat izjemoma vzel zdravnika.

Radioaktivna omrtvitev živca

“Dejstvo, da sem osvojil ta turnir, mi pomeni vse. Dosegel sem zmage, ki prinašajo izjemen čustven naboj in so nekako nepričakovane. Presrečen sem, to sta bila dva fantastična tedna. Dobro sem igral od začetka in bil iz tekme v tekmo boljši. Ne vem, kako naj se vsem zahvalim za podporo od prvega dneva dalje,” je čustveno razlagal Nadal.

Anestetik je težave z živcem v stopalu potisnil ob stran, a – kot je “Rafa” sam dejal tudi tekom turnirja – bo moral za iztrošeno nogo najti neko trajno rešitev.

“O nekaterih zadevah sem želel spregovoriti šele po koncu tekmovanja, da se osredotočim na svojo igro, poleg tega ni pravično do mojih nasprotnikov. Zadnja dva tedna sem igral pod ekstremnimi pogoji. Stopala sploh nisem čutil. To kar precej poveča možnost, da si zviješ gleženj, toda Roland Garros je pač Roland Garros. Vsi dobro vedo, kaj mi pomeni ta turnir,” je bil v sobi za novinarske konference po koncu OP Francije iskren Španec.

Igralci, ki so za končno zmago na Slamih premagali 4 nasprotnike elitne deseterice:

Mats Wilander, 1982 na Rolandu Garrosu
Roger Federer, 2017 na OP Avstralije
Rafael Nadal, 2022 na Rolandu Garrosu

Zaveda se, da z otrplo nogo pač ne bo mogel nadaljevati: “V naslednjih dveh tednih bova z zdravnikom skušala najti način, kako za stalno omrtvičiti živca, ki povzročata bolečino ob pritisku na stopalo. To bi terjalo zdravljenje z radiofrekventno injekcijo, ki živec delno sežge in ustvari učinek. Ta ustvari isti učinek le s trajnim delovanjem.”

Nikoli več tako

Če bo to delovalo, pravi Nadal, bo nadaljeval z igranjem in morda je v igri tudi nastop na letošnjem Wimbledonu.

“Razmišljam o resnejši operaciji, ki mi zagotavlja, da bom znova lahko v tekmovalni formi, bi pa v takšnem primeru potreboval nekaj več časa za okrevanje,” je pred začetkom sezone na travi dejal lastnik 22 naslovov na najprestižnejših turnirjih.

Foto: Guliverimage

“Tega z injekcijami pred vsako tekmo v bodoče ne želim več početi nikdar, a lahko vseeno rečem, da je bilo vredno poskusiti. Navsezadnje se mi stanje s stopalom ni poslabšalo. Če bom še naprej užival v tenisu in me bo to osrečevalo, bom nadaljeval, drugače pa se bom posvetil drugim stvarem,” je Majorčan nakazal, da bo skrbi za svojo akademijo, ali pa se bo začel resneje ukvarjati z golfom, svojo drugo športno ljubeznijo.

Grozne novice iz rodne Španije

Kot vsak športnik, bo znal Nadal zagotovo najti nov izziv, pa ne le tekmovanje za največ osvojenih turnirjev velike četverice. Še zmeraj po skupnem številu osvojenih turnirjev zaostaja za tremi posamezniki.

Število skupno osvojenih turnirjev (ATP + Grand Slam):

Jimmy Connors, 109
Roger Federer, 103
Ivan Lendl, 94
Rafael Nadal, 92
Novak Đoković, 87

Spogleduje se še z enim bizarnim rekordom, ki se je v nekih povsem drugačnih časih zdel nedosegljiv. Ob morebitni naslednji zmagi ob letu osorej v Parizu (ali pa že prej), bi fantastični 36-letnik z Manacorja s triindvajsetimi naslovi na Majorsih dohitel Kena Rosewalla.

Danes 87-letni Avstralec je v dobi pred aprilom 1968, ko je bil nastop na velikih turnirjih dostopen le amaterjem, osvojil 8 turnirjev za Grand Slam in še 15 tekmovanj pod nazivom Pro Slam (US Pro, Wembley Pro in French Pro), tako da s skupno 23 “zvezdicami” vsaj v teoriji še zmeraj vodi.

Če “Rafa” preseže tudi njega, mu prav veliko rekordov na seznamu domačih nalog ne bo več ostalo, je pa res, da bo v upokojitev prisiljen, v primeru, da se bodo za pravilne izkazale novice iz njegove rodne dežele. Novinar radia Cadena Cope, Angel Garcia, je poročal, da se stanje stopala  eksponentno slabša in je precej hujše od Nadalove lastne diagnoze.

Kost v Nadalovem stopalu ima nekrozo, odmira. Zato se bo moral Rafael do konca sezone umakniti z igrišč,” je dejal. Kakorkoli že. Jasno je, da Rafa zavija v jesen svoje kariere, zato uživajmo v trenutkih, ko je še na igrišču.