Najboljši slovenski teniški igralec postaja nogometni agent

ATP 20. Sep. 20217:001 komentar
Delite:
Foto: Guliverimage

Aljaž Bedene zaradi slabše pripravljenosti in posledic okužbe z novim koronavirusom v letošnji sezoni ne bo več nastopil na uradni tekmi turneje ATP. Vrnil se bo tekom prihodnjega leta, potem pa se bo odločil, ali še naprej ostaja zavezan belemu športu. Obstaja velika verjetnost, da izpreže in se skupaj z bratom dvojčkom Andražem posveti službi nogometnega agenta

Če prvemu slovenskemu loparju sledite na družbenih omrežjih, potem ste verjetno tudi sami opazili, da teniške vsebine vse bolj pogosto zamenjuje žogobrc.

Ker smo želeli preveriti ozadje, smo Aljaža Bedeneta in njegovega brata Andraža povabili k pojasnilom.

“V projektu sva skupaj, imava ljudi, ki nama pri tem pomagajo. Imava veliko stikov, a v nogometu nisva tako izučena. Naš fokus so predvsem mladi igralci, sodelujemo s skavti, ki so bodisi bivši nogometaši, trenerji, ali pa so toliko časa v nogometu, da zadeve poznajo,” je svoje začetke v nogometno obarvanih agentskih vodah na hitro opisal trenutno 79. igralec sveta.

Bedene nato opiše, kako je sploh padel v ta “film”. Leta 2019 se je v Wimbledonu srečal z znancem  Scottom Smithom iz zastopniškega podjetja Raps Management.

Scottu je “Benko” čisto po naključju povedal zgodbo o prigodi z Domagojem Vido, na kar je Anglež zaprepaden vprašal, če res pozna hrvaškega reprezentanta in če mu lahko uredi stik z njim. “Povezal sem ju, sklepali so posle, v katerih sem želel biti vpleten. Niti ne denarno, bolj me je zanimalo, kako stvari potekajo. Kasneje sem mu priporočil še enega fanta iz HNL, ki je pozneje v Italijo prestopil za več milijonov in takrat nama je Scott dejal, če bi mu pomagala s kontakti,” se spominja Aljaž.

 

Zabeleženi tudi že na Transfermarktu

Takrat ideji ni bil naklonjen z izgovorom, da prednost daje tenisu, ko pa sta si z Andražem vzela nekaj časa za premislek in ugotovila, da imata oba veliko stikov tudi z območja Balkana, sta odprla svoje agentsko podjetje v Sloveniji.

“Agencija je registrirana v Ljubljani, odprla sva jo lani, tako da lahko izdam – sva soustanovitelja podjetja The Bond Sport Management. Imamo postavljeno spletno stran,” razlaga Aljaž, dvojček Andraž pa ga dopolni: “Beleži nas tudi znana spletna stran Transfermarkt. Ukvarjamo se večinoma z nogometaši, mlajšimi od 18 leta.”

Države fokusa za The Bond Sport Management so poleg Slovenije še Hrvaška, BiH, Srbija in Madžarska. “Mogoče priključimo še Slovaško, a poudarek bo na kvaliteti igralcev in ne kvantiteti. Trenutno je pod našim okriljem okoli 15 nogometašev od Osijeka, Crvene zvezde, Brava in Mure, kjer je naš trenutno največji up.”

Seveda nas je zanimalo, kdo sta njihova člana slovenskih prvoligašev. “Član Brava je naš najstarejši klient, Gašper Trdin, barve Mure brani Azur Mahmić. Nisva pa oglednika, za ta del posla imava zaposlene skavte, ki so iz prej omenjenih držav,” sta družno odvrnila dvojčka.

Posel nogometnega agenta zagotovo veseli vse tiste, ki so kdaj zapravljali ure ob videoigrici Football Manager. “Tudi to je delno krivo za začetek nove epizode v najinih karierah,” se zasmeji Andraž. Aljaž ga dopolni, da mora vseeno obstajati ljubezen do nogometa, poslanstvo pa je pomoč mladim športnikom do uspeha. Bedeneta navijata za različne klube, “Andy” zaradi Gianfranca Zole stiska pesti za Chelsea, medtem ko so Aljaža v mladih letih navduševal Roberto Carlos, Guti, Figo, Raul in Fernando Morientes.

Status pro športnika dodana vrednost

Kmalu se bo fantoma odprl svet drugačnega pritiska, kot sta ga, zlasti Aljaž, čutila na teniških igriščih. Ob zaključkih prestopnih rokov brnijo telefoni, “letijo” elektronske pošte …

“Še danes (op. a. pogovor je bil opravljen 17. septembra) je bilo pestro. V Srbiji je šele sedaj konec prestopnega roka, urejali smo zadeve v povezavi s prostim igralcem pod našo firmo. Kdaj je vpletenih preveč ljudi, ne moreš se zanesti na vse. S takimi ljudmi, pri katerih so povišani toni iščeva čim manj stika, ampak saj se bova navadila, vajena sva pritiska. Tak posel ni za vsakogar,” sta se dopolnjevala tekom kramljanja.

Glavno vprašanje, ki se ob novi dobi za – zadnja leta – najboljšega slovenskega tenisača, poraja, je naslednje: “Kako dolgo še vztrajati v tenisu?” Bedene je dejal, da torej letos več ne misli igrati, ker je covid-19 povsem zadušil njegov trenažni proces, tako da se bo na turnejo vrnil spomladi 2022.

“Sčasoma bom samo še nogometni agent, ker se v tem z bratom vidiva dolgoročno. Naslednje leto bom zagotovo igral do konca sezone, potem pa bom sprejel nadaljnje odločitve. V zadnjih dveh letih sem igral in urejal posle hkrati, brez težav, užival sem. Vedno sem govoril: ‘če posel cveti, zaposliš nove ljudi’. Za zdaj so vse povezane strani, torej igralci, njihovi starši, partnerji, zadovoljni. Moja dodana vrednost je to, da sodelujoči razumejo, da prihajava iz športa in razumeva, kaj je potrebno za uspeh,” je dejal Aljaž in dodal, da za vsakega igralca na začetku postavijo načrt.

Foto: Guliverimage

Oče Maradono, sin Alexander-Arnolda

Enemu prija igranje v Nemčiji, nekomu bo spet Italija bolj pisana na kožo, morda belgijska liga. “Zato imava pa zaposlene take ljudi, ki razumejo nogomet, niso ‘z neba padli’, so v tem športu pač toliko časa, da vedo, česa so igralci sposobni. Poslanstvo je pomoč mladim pri vzponu v pomembne klube, bi pa lagala, če rečeva, da naših strank ne želiva gledati na velikem stadionu, denimo v Ligi prvakov,” priznava Andraž.

Zgoraj omenjeni Smith, katerega oče John je bil svojčas celo agent Diega Armanda Maradone, je recimo Trenta Alexander-Arnolda kot manager spremljal od njegovega 14. leta ter ga pripeljal vse do Liverpoola. “To je za agenta največje priznanje,” skoraj v en glas povesta Bedeneta in dodata misel, da imata v bodoče še en velik cilj: prevzeti klub, kjer bi se lahko njuni igralci kalili.

Protiutež Amirju Ružniću?” smo provokativno pobarali dvojec in dobili odgovor: “Ne, Amir je v tem poslu razred zase in super človek, vsaj kolikor sva ga imela spoznati.”

Komentari

Vaš komentar