Novak Đoković do zgodovinskega rekorda

Tenis 27. Feb 202314:29
Novak Đokovic
Foto: Guliverimage

Srbski teniški zvezdnik Novak Đoković je začel 378. teden na vrhu lestvice ATP, s čimer je uradno presegel absolutni rekord Nemke Steffi Graf. Triinpetdesetletna zmagovalka 22 grand slamov je bila na čelu lestvice WTA v različnih obdobjih med avgustom 1987 in marcem 1997.

Novak Đoković je prvič številka 1 postal 4. julija 2011. Petintridesetletni Beograjčan je prejšnjo najboljšo moško znamko, ki si jo je lastil Roger Federer s 310 tedni, presegel marca 2021. Slabi dve leti pozneje je postal še absolutni rekorder.

“Seveda mi je z vašo ljubeznijo in močjo, ki ste mi jo dajali skozi leta, uspelo doseči veliko fantastičnih dosežkov v svoji karieri,” se je v videu navijačem zahvalil Novak. “Kot zadnji je rekord s 378 tedni na položaju številka 1 jakostne lestvice, s čimer sem prehitel eno največjih, najbolj legendarnih teniških igralk v zgodovini, tako v moški kot ženski kategoriji, Steffi Graf. Počaščen sem in izjemno, izjemno ponosen ter vesel za ta dosežek,” je dodal.

Ta teden se bo Srb po osvojenem odprtem prvenstvu Avstralije vrnil na turnirje najvišje ravni v Dubaju. Na lestvici mu z 200 točkami zaostanka sledi finalist turnirja v Riu, Španec Carlos Alcaraz, ki bi lahko ob uspešnem nastopu v Acapulcu in hitrem porazu Đokovića vnovič segel na vrh lestvice.

Za zdaj je nastop 19-letnika v Mehiki še vprašljiv po napornih dveh tednih na južnoameriških peščenih turnirjih in nedavnem povratku po poškodbi.

Najboljši Slovenec na lestvici ostaja tekmovalno upokojeni Aljaž Bedene, ki je 347. Sicer pa je najvišje od aktivnih igralcev Bor Artnak na 674. mestu.

Komentari

Vaš komentar