Oda Felicianu Lopezu: rekorder, Federerjev vrstnik, ženskar

ATP 21. Jan 202210:00 > 13:17 2 komentarja
Foto: Guliverimage

Feliciano Lopez je (bil) najstarejši udeleženec letošnjega Odprtega prvenstva Avstralije v konkurenci posameznikov. Sicer je v prvem krogu z 1-3 v nizih izgubil proti domačinu Johnu Millmanu, a je še podaljšal svoj rekordni niz.

Postavni Španec je septembra dopolnil že 40 let, toda to ni rekord, o katerem bo govora na tem mestu.

Kot 109. igralec sveta je Lopez ravno še nekako zdrknil na seznam igralcev, ki se jim v tednu pred OP Avstralije ni bilo potrebno znojiti v kvalifikacijah. Kot eden izmed tistih igralcev, ki v karieri niso imeli prav veliko težav s poškodbami, si je tokrat že 80-tič rezerviral letalsko vozovnico za odhod na turnir velike četverice.

Roger Federer v nevarnosti

S tem je rekordno serijo zaporednih nastopov na tekmovanjih, ki so točkovno in denarno v belem športu najprestižnejši, raztegnil že na 79 obiskov. Edini posameznik, ki je na OP Avstralije, Rolandu Garrosu, Wimbledonu in OP Združenih držav, zbral več nastopov, je njegov vrstnik Roger Federer. Švicar Lopezu beži le še za en Slam.

Na odru za zmagovalce je v tem pogledu nekdo, čigar vzdevek je “čarovnik“, saj je imel edinstven, predvsem pa atraktiven slog tenisa: Fabrice Santoro je na “Majorsih” zbral okroglih 70 nastopov, toda ne zaporedoma.

Lopezu je po zaporednih Slamih najbliže njegov rojak in dober prijatelj, navsezadnje pa someščan Fernando Verdasco, ki je zbral 67 neprekinjenih tekmovanj med posamezniki na turnirjih velike četverice.

Oba počasi že prevzemata vajeti za organizacijo madridskega Mastersa in zaključnega turnirja Davisovega pokala v kompleksu Caja Mágica. Namesto v teniški opravi na igrišču sta se v zadnjih dveh letih začela pojavljati na tribuni, v pražnjih oblačilih.

Če bi želel Lopez postaviti nov rekord kot najstarejši udeleženec turnirjev velike četverice, bo moral tenis na vrhunski ravni igrati še vsaj 12 let.

Nekonvencionalen Španec

Foto: Guliverimage

Ta mejnik je v lasti Američana Franka Parkerja (rojen: Franciszek Andrzej Pajkowski), ki je na OP Združenih držav leta 1968 nastopil kot 52-letnik.

Mineva že 21 let, odkar je Feliciano, takrat še kot golobradi najstnik, prvič okusil slast nastopanja na turnirju, ki v primeru končnega uspeha prinaša 2000 točk v kosu. Na Rolandu Garrosu ga je v prvem krogu s 3-0 odpravil rojak Carlos Moya.

Za razliko od ostalih španskih specialistov za pesek na turneji ATP je kariero zgradil kot “doktor” za travnato podlago, na zelenicah osvojil kar štiri od skupno sedmih ATP naslovov med posamezniki, dva na prestižnem prizorišču kraljičinega teniškega kluba (Queen’s Club ATP 500).

Hujši kot v pesmi Adija Smolarja

Poleg zaljubljenosti v tenis Feliciano nikoli ni skrival močne naklonjenosti ženskemu spolu. Na ATP turneji se ga je zato prijel vzdevek “ženskar”, o tem je imela pred leti kar precej za povedati njegova bivša žena (filmska igralka) Alba Carillo, ki je vztrajala, da jo je v času njune intimne zveze in dveletnega zakona “Feli” prevaral s kar 200 dekleti.

Na vprašanja novinarja nekega tabloida, če je to res, se je Lopez le nasmehnil in rekel: “Ni slabo, kajne?” Pa smo mislili, da je slovenski kantavtor Adi Smolar pretiraval, ko je v svoji pesmi prepeval, da ima 20 ljubic naenkrat …

Od začetka kariere je bil uradno v zvezi s sedmimi različnimi lepoticami: teniško igralko Mario Antonio Sanchez Lorenzo, manekenko Mario Jose Suarez, televizijsko voditeljico Anne Igartiburu, manekenko Jessico Bueno, nazadnje pa se mu je srce ogrelo za Sandro Gago, s katero ima leto starega fantiča Daria. Septembra 2019 sta se z brhko manekenko tudi poročila.

Danska romanca in “Deliciano”

V času kariere se je na seznamu tarč veterana, po mnenju “ulice”, zvrstilo tudi veliko neuradnih zvez in romanc, za najbolj znan podvig v njegovi karieri “casanove” je menda poskrbela nekdanja številka ena WTA lestvice in zmagovalka OP Avstralije 2018, Caroline Wozniacki.

Britanski novinarski “jastrebi” so jo po eni izmed zmag v Wimbledonu leta 2014 vprašali, če je opazila, da Lopez pozorno spremlja njeno tekmo. “Super fant je, odličen igralec. Ojoj, to je tako nerodno (smeh),” je zardela. Očitno se je bilo španskemu šarmu dejansko težko upreti. Mati Andyja Murraya Judy mu je nadela kar vzdevek “Deliciano” (izpeljanka iz besede delicious, v prevodu: “okusen”).

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje