Odhod štirih mušketirjev: kdo so novi aljaži in blaži?

ATP 29. Jul 20227:00 > 13:01
Bor Artnak v boju za reprezentanco Slovenije; Foto: Guliverimage

Septembra se od profesionalnega tenisa dokončno poslavljata Aljaž Bedene in Blaž Kavčič. Prvi bo poslednjo žogico kot profesionalec udaril na tekmi Davisovega pokala, ko se bo Slovenija merila z Estonci, isti konec tedna (16-18. september) bo v slovo na osrednjem igrišču teniškega centra Marina med ekshibicijo pomahal tudi Blaž Kavčič. In kaj slovenski moški tenis čaka potem?

Se še spomnite imen, kot so Iztok Božič, Borut Urh, Marko Tkalec?

Verjetno ste pokimali predvsem ljubitelji tenisa srednjih let. Gre za generacijo najboljših slovenskih teniških igralcev, ki je bila predhodnica zadnjega obdobja, v katerem je blestel četverček Grega Žemlja, Blaž Kavčič, Aljaž Bedene in Blaž Rola.

Prvi izmed naštetih je igralsko upokojen sedaj kapetan slovenske Davis Cup reprezentance, drugi in tretji se čez mesec in pol poslavljata od aktivnega igranja, četrti se bo po rehabilitaciji kolena vrnil na igrišča, a so njegova najboljša leta verjetno že mimo.

V teniški pokoj skače tudi večletni član reprezentance Tom Kočevar Dešman, ki se izmenjuje kot pomočnik trenerja in sparing partner v ekipah Garbiñe Muguruze ter Jelene Ribakine.

Kolcanje po ‘štirih mušketirjih’

Zato smo se na kratko pozabavali s tem, kaj slovenski moški tenis čaka v naslednjih letih.

Aljaž Bedene zadovoljen v Wimbledonu; Foto: Getty Images

Bo kdo potolkel rekord najboljše uvrstitve Žemlje na ATP lestvici (43. mesto)? Bo sploh še kdo v bližnji prihodnosti taka stalnica na turnirjih velike četverice, kot je bil Bedene, ki je na Slamih med leti 2015 in 2021 zabeležil kar 26 zaporednih nastopov v glavnem delu tekmovanja? In ali bo slovenska valilnica talentov sploh še kdaj dala nekoga, ki bo tako dominanten na turnirjih serije challenger, da bi jih kot Kavčič osvojil kar 17?

Nekaj je jasno. Takšne generacije, kot je ta, še nekaj časa ne bo. Težko je namreč verjeti, da bi štirje teniški igralci v istem časovnem obdobju igrali tako dober tenis kot zgoraj omenjena četverica. Brez ovinkarjenja – ‘Žemlak’, ‘Kaljut’, ‘Benko’ in ‘Rolca’ so nas razvadili, pa čeprav nikomur ni uspelo priti do svetega grala, naslova na ATP tekmovanju.

Za takšen podvig sta v bližnji prihodnosti trenutno primerna dva junaka.

Atraktiven Litijan z močnim ustrojem

Začnimo z 18-letnim Borom Artnakom. Član Teniškega kluba Litija letos zapušča mladinske vrste in se podaja na zahtevno profesionalno pot. Dejstvo, da se je med mladinci pregrizel do 10. mesta na svetu, še ne zagotavlja tudi preboja med člani, je pa vsekakor lep obet.

Artnaka podpira agencija Bond Management dvojčkov Bedene, njegov trener je Andraž Bedene, Bor pa sodi tudi v skupino mladih nadarjenih igralcev iz držav v razvoju, ki so (bili) upravičeni do mednarodnega vodstva – Grand Slam Player Development Programme, tako da ga je na letošnjem Wimbledonu spremljal španski strokovnjak Juan Manuel Esparcia.

Artnak je s turnirsko zmago v Sarajevu in polfinalom na futuresu v Litiji zlezel do 795. mesta ATP lestvice. Septembra ga boste v Portorožu skoraj zagotovo lahko spremljali v živo, saj ne gre dvomiti v njegov vpoklic za obračun proti Estoniji v Davisovem pokalu.

Gre za igralca, ki bo moral sicer še delati na moči in vzdržljivosti, a lanski nastop za državno izbrano vrsto proti Paragvaju ter ogled turnirja v Litiji pred dvema tednoma dajeta upanje, da bomo Artnaka morda že čez dve leti gledali vsaj v kvalifikacijah kakšnega Grand Slama.

Po stopinjah Blaža Role

Drugi nebrušen talent prihaja iz štajerskega konca. Član ŽTK Maribor Sebastian Dominko je v mladinski konkurenci navdušil lani, ko je osvojil močan turnir v Kazanu, letos pa se povsem posvetil igranju med profesionalci. Njegov trener je Brane Glogovac.

Četrtfinale Litije in polfinale futures turnirja v Radomljah sta Dominka poslala na točno 900. mesto ATP razpredelnice.

Kot smo lahko ta teden izvedeli, se je levoroki teniški igralec s svojo družino odločil, da zapusti domače loge in se v jesenskem semestru preizkusi na univerzi Notre Dame, v zvezni državi Indiana.

Sebastian Dominko
Sebastian Dominko; Foto: AP

“Še vedno si želim postati profesionalni teniški igralec. Veliko se je govorilo, da je zaradi študija to težje doseči. Nehote pa sem stopil v stik z univerzami, nato pa sem se pogovarjal tudi z igralci, ki so šli po tej poti. Veliko mi je pomagal Blaž Rola. Vse je odvisno od mene. Lahko bom nastopal na turnirjih, ob tem pa je tudi kakovostni nivo na ameriških univerzah zelo visok,” je povedal Dominko.

Če ste slučajno pozabili: Rola je univerzo Ohio State zastopal odlično, saj je leta 2012 osvojil državni študentski naslov med dvojicami, leto kasneje slavil še med posamezniki ter na stadionu tamkajšnjega nogometnega moštva doživel bučen aplavz več kot 100 tisoč glave množice.

Po vrnitvi s kolidža je Ptujčan dosegel 78. mesto na svetu, njegov vrhunec kariere je bržkone igranje drugega kroga na igrišču št. 1 v Wimbledonu (l. 2014) proti takratnemu branilcu naslova Andyju Murrayju.

Na tem mestu velja omeniti še Matica Križnika, ki je na neuradnem EP za mladince v švicarskem Klostersu ta mesec prišel do 3. kroga in tam močno namučil kasnejšega finalista Dina Prižmića s Hrvaške. Nad 16-letnim članom TK Center Court bdi budno oko Blaža Kavčiča.

Le mašilo do generacijskega talenta?

Tudi v primeru, da se Artnaku in Dominku v naslednjih 10 letih zadeve slučajno ne sestavijo skupaj (neuspešen preboj med elitno dvestoterico ali – bog ne daj – poškodbe), ima Slovenija v ozadju še eno močno orožje, ki bi utegnilo doseči ali pa celo preseči rezultate generacije v poslavljanju.

Njegovo ime verjetno že poznate. Član Muratogloujeve akademije v francoski Nici Svit Suljić navdušuje iz meseca v mesec. Je prvi Slovenec, ki je dvignil pokal, poln pomaranč, sloviti Orange Bowl na Floridi.

Takega talenta pa, in to govorim z vso resnostjo, še nisem videl. ‘Malemu’ nekaj poveš enkrat in to že v naslednjem poskusu realizira. Z njim je stvar rešena v petih minutah,” je v pogovoru za Sportklub pred pol leta o mladeniču, ki šteje 13 let, izbrano govoril Kavčič.

Do kje segajo Svitove zmožnosti, bomo izvedeli šele čez pol dekade in več, do takrat pa bo v tenisu na ATP strani naš paradni konj zagotovo Artnak.

Priimek, znan iz nogometnih krogov

V Suljićevi generaciji obstaja še en talentiran igralec, ki se nam ga zdi vredno izpostaviti. Gre za Žigo Šeška (daljno sorodstvo z nogometašem Salzburga Benjaminom), ki ga v TK As Litija uči nekdanji teniški igralec Nik Razboršek. V tej sezoni se Hrastničan bori za nastop na evropskem mastersu do 14 leta starosti, saj je trenutno na lestvici enajsti.