ANALIZA: ‘Jači si k**** bre!’*

Grand Slam 14. Jun. 202112:14 > 13:13
Delite:
Novak Djoković. FOTO: Guliverimages.

Novak Đoković je še devetnajstič slavil na turnirjih za Grand Slam. To je njegova druga zmaga na pariškem pesku, do katere je včeraj prišel po več kot štirih urah boja s Stefanosom Cicipasom. In kaj je bil ključ, da je po drugem nizu Srb začel prevzemati vajeti v svoje roke?

POVEZANO

Prvi igralec sveta se je v prvem in drugem nizu prevečkrat znašel v izmenjavi, pri kateri je Cicipas vztrajno napadal njegov forehand.

S svojim desnim “krilom” Novak težko ustvarja prednost, pri Grku je zadeva drugačna in tako si je do vodstva 2-0 Stefanos ustvaril 27 “winnerjev”, po drugi strani pa naredil le 12 neizsiljenih napak.

Zelo dobro je Grku deloval tudi začetni udarec, na prvi servis je denimo v drugem nizu izgubil le dve točki, potem pa je realizacija proti koncu vztrajno padala tako na prvi, kot drugi začetni udarec, kar je posledica Novakove prilagoditve v izmenjavah.

Srb je začel bolje brati servis, se v vseh zadnjih treh nizih približal 50-odstotnemu izkoristku doseženih točk na returnu, predvsem pa Grku vzel forehand in ko sta se znašla v izmenjavah z osnovne črte znova pokazal svojo neizmerno potrpežljivost.

Poleg omenjenega podatka, da se je z drugim nizom praktično končalo ‘nadigravanje’ po forehandu (pa če zanemarimo dejstvo, da je Stef postajal vse bolj utrujen in v brezupnem poskusu zajezitve naleta vzel zdravniški premor), je ključ do uspeha za Srba tudi pogosta uporaba skrajšane žogice.

Analitiki so izbrskali številke, da je “Nole” na včerajšnjem finalnem srečanju “dropshot” uporabil kar 27-krat (!), poteza ga je devetkrat nagradila s čistim udarcem (t. i. winnerjem), Cicipas se je tovrstnega poskusa poslužil 22-krat, kar pomeni, da smo skrajšano žogico v povprečju videli po enkrat na posamezno igro.

Kot večkrat rada poveva v najinih prenosih s Petrom Pevcem, “dropshot” je napadalno usmerjen udarec in točno to je počel Novak: Grku je s skrajšanim udarcem želel “presekati” nek ponavljajoč vzorec, mu utruditi noge in pljuča ter ga pripraviti, da nikoli ne bo vedel iz kje grozi nevarnost.

Če se je postavil preveč naprej, ga je Đoković “ubijal” z globino svojih udarcev, če pa je stal predaleč, je hitro lahko sledila kazen v obliki skrajšane žogice.

Bodimo no realni, Stefanos ni bil niti v enem trenutku srečanja blizu zmage, pa četudi je vodil z 2 proti 0. V preostalih treh nizih je Novak našel način, kako z returni pomakniti Cicipasa nazaj in ta je bil bitko malodane z vsako lastno servisno igro, Novak pa z osvajanjem iger na svoj servis ni imel nikakršnih težav,” je povedal Pevc in dodal:

Novakova mentalna moč je zagotovo največje orožje v teniški zgodovini. Tudi, ko bi Srb moral dajati videz nemoči, je še drugič na turnirju nadomestil zaostanek z 0-2 v nizih in nikdar dal občutka, da ga je zaostanek resnično ogrozil.

Peter je iz rokava potegnil še zanimivost, da so se na Rolandu Garrosu vsi trije zadnji finali, ki so zavili v peti niz, razpletli tako, da je zmagal tenisač iz zaostanka z 0-2 v nizih: leta 1999 Andre Agassi proti Andreju Medvedjevu (1-6, 2-6, 6-4, 6-3, 6-4), leta 2004 Gaston Gaudio proti Guillermu Corii (0-6, 3-6, 6-4, 6-1, 8-6) in sedaj še Nole proti Cicipasu.

Seveda k uspehu največjega srbskega športnika vseh časov pripomore tudi dejstvo, da je v sedmih tekmah naredil le 17 dvojnih napak, včeraj jih je bilo denimo zgolj pet, Grku v atomskih treh nizih do nove titule ni dopustil niti ene priložnosti za odvzem servisa!

Za konec pa še aspekt dominiranja v daljših izmenjavah, kar je na pesku izjemnega pomena: Đokovič je pri točkah, daljših od petih udarcev, bitko dobil 82 proti 62. V zadnjih treh nizih finala je bila ta razlika 48:32 v korist Srba.

V vrhunskem tenisu je pač tako, da ti igra (estetska ali ne) – zlasti v tekmah na tri dobljene nize -sama po sebi še ne prinaša uspeha. Odloča glava. In tu Novaku ni para!

V takšnih trenutkih nam spomin vselej beži v sezono 2011, ko je Đoković po karseda izenačenem polfinalnem obračunu Rima z Andyem Murrayem iz sebe spravil krik olajšanja in kultni stavek: “Jači si k**** bre!” Mentalna dominantnost Srba je bila že dekado nazaj sapo jemajoča, danes je enostavno nedosegljiva.

 

*Si ti moj k**** močnejši!

Komentari

Vaš komentar