‘Potres’ v slovenski reprezentanci pred ključnim tednom

Pokal Billie Jean King 7. Apr 202419:22 > 19:25 7 komentarjev
Kapetan Andrej Kraševec
Kapetan Andrej Kraševec; FOTO: Profimedia

Slovenska ženska teniška reprezentanca v Bratislavo na boj s Slovakinjami za uvrstitev na zaključni turnir dvanajsterice v pokalu Billie Jean King odhaja izdatno oslabljena. Že prej je bilo znano, da ekipi ne bo mogla pomagati Kaja Juvan, v minulem tednu pa je "košarico" kapetanu Andreju Kraševcu podelila še Tamara Zidanšek.

Novico bo po naših zanesljivih informacijah jutri na novinarski konferenci v Ljubljani potrdil direktor Tenis Slovenija Gregor Krušič.

Kolikor smo uspeli izvedeti, je bil kamen spotike nekoliko načet odnos celotne ekipe z zvezo (Tenis Slovenija), svoje pa je prispevalo tudi znižanje honorarjev igralkam, čeprav si je zasedba lani z uvrstitvijo v polfinale t. i. svetovnega prvenstva v tenisu zagotovila kar 400.000 evrov.

Kdo sploh ostane?

Mednarodna teniška zveza (ITF) od vsake države udeleženke tekmovanja zahteva podpis igralk, da so prejele denar, preden sredstva nakaže krovni organizaciji.

Idila, ki je reprezentanco krasila lani, je šla po gobe; Foto: Sportida/Tenis Slovenija

Na druženju z reprezentanco bo postalo jasno tudi, zakaj na turneji WTA že skoraj tri mesece manjka Kaja Juvan.

To pomeni, da Slovenija na boj s slovaškimi vrstnicami odhaja zdesetkana. V prvi “lopar” se je prelevila vse boljša Veronika Erjavec (191. na WTA lestvici), po senzacijo pa se podajajo še Pia Lovrič (553.), Nina Potočnik (654.) in 18-letna Ela Nala Milič (853.).

Lahko bi bili na vrhu sveta, tako pa …

“Odločil sem se, da ne bom več prisoten v projektih Tenis Slovenija, dokler bodo določeni ljudje na vodilnih mestih. Do igralk in strokovnega štaba nimajo spoštljivega odnosa. Uspeli so razdreti zmagovalno ekipo, ki je bila 3. na svetu in bi lahko krojila svetovni teniški vrh še vrsto let. Prepričan sem, da bi lahko z boljšimi pogoji tekmovanje celo osvojili. V drugih državah bi takšno ekipo povzdigovali v nebo in ji nudili vse potrebno, pri nas pa so pogoji slabši od lanskih,” je za Sportklub svoj odhod pojasnil eden izmed članov ekipe Blaž Kavčič, ki trenutno na turneji vodi Tamaro Zidanšek.

Menda v Bratislavo ne potuje niti eden izmed soakterjev lanske čudovite zgodbe, ko je Slovenija v Sevilli z Italijankami izpadla šele v boju za finale. Manjkali bodo Kavčič, fizioterapevt Anže Kunavar in pomočnik Daniel Šantl.

Tamara Zidanšek story IG
zajem zaslona/Instagram

Vsekakor gre Slovenija na Slovaško v vlogi avtsajderja, saj se bodo gostitelji predstavili v najmočnejši postavi. Torej z Anno Karolino Schmiedlovo (70.), v odlično formo pa prihaja tudi Viktorija Hrunčakova (165.), ki je mimogrede ob koncu marca dobila ITF turnir pri nas v Murski Soboti.

Kapetan Slovaške je izkušeni strateg Matej Liptak, nekdanji trener finalistke Odprtega prvenstva Avstralije izpred desetih let Dominike Cibulkove.

Urnik do Pariza

Iz tabora polfinalistke Roland Garrosa 2021 smo dobili informacijo, da bo do drugega vrhunca sezone Zidanšek igrala še na turnirjih v Oeirasu (WTA 125), kvalifikacijah Madrida in Rima, potem pa odšla še na turnir v Parmo (prav tako WTA 125).

Če bi slovenski izbrani vrsti vseeno uspel preboj tako kot lani, ko so varovanke Andreja Kraševca v Kopru izločile Romunijo, bi se zopet znašla na zaključnem turnirju elite dvanajstih najboljših reprezentanc sveta. Finale bo spet gostila Sevilla.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje