Dobitnica bronaste kolajne: Rusom preprečite nastop v Parizu

Tenis 2. Feb 202318:12 8 komentarjev
Jelina Svitolina; FOTO: Guliverimage

Tretjeuvrščena teniška igralka z zadnjih OI v Tokiu, Ukrajinka Jelina Svitolina, je Mednarodni olimpijski komite (MOK) pozvala k prepovedi nastopa vsem ruskim in beloruskim športnikom na prihajajočih olimpijskih igrah v Parizu prihodnje leto.

Trenutno neaktivna teniška igralka je ambasadorka organizacije United 24, za katero stoji ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski.

Cilj kampanje je zbiranje sredstev za pomoč Ukrajini. Vse od začetka političnega konflikta tak čas lani je 28-letna Svitolina glasna zagovornica tega, da je potrebno (belo)ruskim športnikom in športnicam onemogočiti nastopanje v vseh panogah od A do Ž, ker bi po njenem mnenju le tako ruski politični vrh vsaj razmislil o smiselnosti vojne.

Jezna na odločitev MOK

Krovni teniški organizaciji ATP in WTA letos nikogar ne omejujeta pri nastopih na turnirjih, sta pa v uradnih grafikah vseeno zakrili rusko in belorusko zastavo. Svitolina, sicer žena francoskega teniškega igralca Gaëla Monfilsa, se je za spis na družbenih omrežjih odločila potem, ko je MOK sklenil, da bodo Belorusi in Rusi v Parizu bržčas nastopili pod nevtralno zastavo.

“Nastop na OI za vse športnike pomeni privilegij in uresničitev največjih tekmovalnih sanj. Hkrati so igre najboljši možen poligon za vključenost in raznolikost, tam si na očeh celotnemu svetu,” je na Twitter zapisala Svitolina.

“S tem v mislih moramo ruskim in beloruskim športnikom preprečiti udejstvovanje v Parizu, saj bi na tak način v svet poslali sporočilo, da združeni pokončno stojimo v sankcijah proti omenjenima državama ter da morajo za gnusno početje njunih političnih vrhov obstajati določene posledice. Življenje športnikov iz teh držav ne more biti več teči normalno, saj nihče ne bi smel gledati stran, medtem ko se v Ukrajini dogajajo takšna grozodejstva,” je z močnim sporočilom športni svet zatresla Svitolina.

MOK sporoča, da je večina komitejev odločitev o nevtralnih zastavah podprla, peščica držav vseeno grozi z bojkotom iger, npr. Latvija. Ukrajinski olimpijski komite je za jutri (3. februar) sklical posebno sejo, na kateri bodo razglabljali o pariškem bojkotu njihovih športnikov.

Svitolina je zadnjo resno tekmo na WTA turneji odigrala marca, kasneje pa sporočila, da enostavno “ne zbere volje za nastope, medtem ko v domovini divja vojna vihra.”

Foto: AP via Guliver

Izkazalo se je, da je noseča, novembra sta z Monfilsom povila prvorojenko Skai. Njen največji uspeh v karieri je zmaga na zaključnem turnirju osmerice leta 2018 in preboj na 3. mesto WTA lestvice.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje