Shuai Peng: Nihče me ni spolno napadel

Tenis 20. Dec 20219:59 0 komentarjev
Foto: Andy Brownbill - AP Photo via Guliver

Kitajska teniška igralka Peng Shuai je v prvem odzivu za mednarodne medije zanikala obtožbe, da naj bi jo nekdanji kitajski politik Zhang Gaoli spolno napadel. Dodala je, da so bile nekatere njene trditve narobe razumljene, a to skrbi za njeno varnost v teniških krogih vseeno ne zmanjšuje.

Videopogovor za singapurski Lianhe Zaobao je bil opravljen ob tekmi smučarskega teka pod okriljem Mednarodne smučarske zveze (Fis), kjer se je Shuai Peng družila in fotografirala s tremi legendami kitajskega športa – košarkarjem Yao Mingom, jadralko Xu Lijiao in namiznim teniškim igralcem Wang Liqin.

“Najprej naj poudarim, da gre za mojo zasebno stvar. Zelo verjetno je prišlo do veliko nesporazumov. Nočem, da pride do napačnih interpretacij,” je za začetek povedala Pengova. Poudarila je, da je nihče nikoli ni spolno napadel.

Svobodna že ves čas

Na družbenem omrežju Weibo je bila njena objava zelo hitro izbrisana, dostop do njenega profila pa cenzuriran s strani kitajske vlade. Pengova je nato za več kot dva tedna povsem izginila iz javnega življenja. A je 35-letnica pojasnila, da je “bila vedno svobodna in da je vse od objave naprej brez težav živela doma v Pekingu”.

Njen primer je zasenčil tudi priprave na februarske zimske olimpijske igre v Pekingu. Predsednik Mednarodnega olimpijskega komiteja (Mok) Nemec Thomas Bach je bil tarča kritik glede odziva Moka. Sicer je opravil pogovore s Shuai Peng preko videoklica, ki pa niso prinesli potrebnih zagotovil, da je z igralko res vse v redu. Bach je sicer večkrat poudaril, da je v pogovorih s Kitajsko “tiha diplomacija” najboljša pot, ki jo bodo nadaljevali. Kot je Pengova poudarila, je hvaležna in vesela za te videopogovore.

Pri WTA niso zadovoljni

Združenje WTA pa se je danes odzvalo na videopogovor in v sporočilu za javnost zapisalo, da “ima še vedno velike skrbi glede njenega počutja in sposobnosti komuniciranja brez cenzure ali prisile”.

“Še vedno vztrajno pozivamo k popolni, pošteni in transparentni preiskavi njene obtožbe o spolnem napadu brez cenzure,” je združenje WTA zapisalo v izjavi za francosko tiskovno agencijo AFP.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!