Slovenija proti Kazahstanu snuje uvrstitev med najboljše štiri na svetu

Veselje reprezentance po zmagi nad Avstralijo; FOTO: Profimedia

Slovenska ženska teniška reprezentanca je na pragu zgodovinskega dosežka. V petek ob 10. uri jo na zaključnem turnirju pokala Billie Jean King v Sevilli čaka obračun s Kazahstanom, celo tesen poraz pa ji zagotavlja prvo mesto v skupini in nastop med štirimi najboljšimi reprezentancami na svetu.

Skupinski del tekmovanja se za Slovenijo odvija sanjsko. Uvodni dan sta Kaja Juvan in Tamara Zidanšek poskrbeli za zmago proti Avstraliji, včeraj pa je Avstralija premagala Kazahstan z 2:1, kar pomeni, da lahko Slovenija v petek proti Kazahstankam tudi izgubi, a mora biti čim bolj tesno.

Reprezentanci gre na roko, da za Kazahstan verjetno ne bo nastopila prva zvezdnica finalnega turnirja, četrta igralka sveta Jelena Ribakina. Danes proti Avstraliji ni igrala zaradi poškodbe hrbta, od prihoda v Sevillo dalje sploh še ni resno trenirala. Po naših informacijah s seboj nima niti teniške torbe. Mesto prve igralke je tako zasedla Julija Putinceva, 69. na lestvici WTA, kot druga pa je nastopila specialistka za dvojice Ana Danilina.

Njena kapetanka Jaroslava Švedova je bila na novinarski konferenci po porazu z Avstralijo skrivnostna glede nastopa Ribakine – dejala je, da je igralka z zaključnega turnirja v Cancunu prišla s poškodbo zaradi neprimerne podlage na igriščih.

Tamara Zidanšek; FOTO: Profimedia

V ekipi Kazahstana sta še Žibek Kulambajeva (515.) in Aružan Sagandikova (751.). Postavi bosta znani uro pred dvobojem.

Potencialne tekmice v polfinalu že poznajo

V slovenskem taboru se z računicami in ugankami ne ukvarjajo pretirano, jasno jim je, da so korak od zgodovinskega dosežka in da jih zmaga zagotovo pelje v polfinale, kjer bi jih tako jutri pričakale zmagovalke skupine D, Italijanke.

“Pripravili se bomo na različne scenarije oziroma igralke, seveda pa bo največ odvisno od naju s Tamaro. Dobro se počutim, vem, da se bom borila do konca in dala vse od sebe,” je po včerajšnjem treningu na stadionu La Cartuja dejala Juvan.

Kaja Juvan; FOTO: Profimedia

“Za nas je velik uspeh že to, da smo se uvrstili na zaključni turnir, če pridemo v polfinale pa bo to res zgodovinsko. Pomemben je vsak dvoboj, tega se dobro zavedamo, zato moramo ostati zbrani in verjeti, da nam lahko uspe,” je dodala 22-letna Ljubljančanka, ki zaseda 104. mesto na svetu. Zidanšek je šest mest pred njo.

Največji ekipni uspeh je Slovenija dosegla leta 2003, ko je v Portorožu v četrtfinalu svetovne skupine tedanjega pokala Fed izgubila proti Rusiji.

Kapetan Slovenije Andrej Kraševec nima dilem. Prva bo nastopila Kaja, nato Tamara, glede dvojice pa se bo odločil po prvih dveh partijah.

“Ne smemo se ozirati na težave Kazahstana, saj se lahko stvari hitro obrnejo v drugo smer. Dati moramo svoj maksimum in upati, da se nam bo izšlo. Jaz verjamem v zmago, ki nas bo popeljala med štiri najboljše ekipe v tekmovanju, ki se ga je letos udeležilo 134 držav,” je povedal Kraševec.

Kaj pravi matematika?

Računica za napredovanje je naslednja: če Slovenija Kazahstan premaga, potem v vsakem primeru napreduje v polfinale kot prva ekipa skupine B. Reprezentanci odgovarja tudi poraz, a bi v tem primeru morala dekleta nujno dobiti vsaj enega izmed treh današnjih duelov.

FOTO: Profimedia

V tem primeru bi štel lahko že vsak odščipnjen “gem”. Še najbolj napeto bi bilo recimo, če Kazahstanke eno tekmo dobijo z 2 proti 0 v nizih, eno z 2 proti 1, na eni pa bi Slovenija slavila z 2 proti 1, kajti tako bi bili reprezentanci na turnirju poravnani tako v zmagah, kot osvojenih nizih (8:7). O potniku v polfinale bi odločale osvojene igre!

Povedano drugače, Sloveniji danes štirje osvojeni nizi v vsakem scenariju prinašajo polfinale.

Pokal Billie Jean King (svetovna skupina), zaključni turnir

10.00 Slovenija – Kazahstan -:-

/Predvideni dvoboji/

Kaja Juvan – Ana Danilina
Tamara Zidanšek – Julija Putinceva
Veronika Erjavec/Kaja Juvan – Ana Danilina/Julija Putinceva