Grand Slam spremembe: 16 nosilcev, omejen čas za servis

Tenis ostalo 21. Nov 201716:05 > 16:06
Scott Barbour/Getty Images

Na turnirje velike četverice se leta 2019 vrača sistem s 16 nosilci, namesto trnutnih 32. Mednarodna teniška zveza je sprejela še nekaj ostalih pomembnih novosti.

Do leta 2001 je bilo na turnirjih velike četverice 16 nosilcev, po skoraj 20 letih z 32-timi, pa se na največje štiri turnirje v sezoni vrača star sistem, so odločili vodilni možje in dekleta na sestanku ITF-a v Londonu.

Mednarodna teniška zveza je sprejela še nekatere pomembne odločitve – na tekmah si bodo lahko igralci in igralke med posameznimi točkami jemali 25 sekund premora, za kar bo skrbel semafor. Ta bo po koncu vsake točke odšteval od 25, če bi si slučajno kdo pravilo razlagal po svoje.

Poleg tega bo strogo določena tudi rutina pred začetkom tekem (minuta za vstop na igrišče, pet minut ogrevanja, minuta pred začetkom tekme) – nespoštovanje časovnega okvirja bo ITF kanzovala z 20.000 dolarji.

Kevin C. Cox, Getty Images Sport

Ker so nekateri igralci v preteklosti na turnir prišli poškodovani in se vseeno okoristili z zasluženo “štartnino”, se je ITF odločila za novo pravilo. Vsak tenisač, ki bo nastop na turnirju odpovedal od četrtka do žreba v petek, bo imel pravico do 50 odstotka nagrade za nastop v prvem krogu, medtem ko bo preostalih 50 odstotkov romalo srečnemu poražencu kvalifikacij, ki bo nastopač-

Tisti, ki bodo kljub poškodbi igrali “pod profesionalno ravnijo”, bodo kaznovani. Prvi turnir nove sezone bo na sporedu med 15. in 28. januarjem 2018 v Melbournu.