Bedene in Artnak za popoln uvodni dan Slovencev

Tenis 16. Sep 202222:00 0 komentarjev
Foto: Goran Stanzl -Xinhua via Guliverimage

Slovenska moška teniška reprezentanca je uspešno zaključila prvi dan nastopov v II. svetovni skupini Davisovega pokala. V Portorožu proti Estoniji namreč vodi z 2:0, potem ko sta zmagi vpisala Bor Artnak proti Marku Lajalu z 0:6, 6:1, 6:3, nato pa še Aljaž Bedene, ki je Kristjana Tamma ugnal s 6:7 (5), 6:3, 6:4. Zaključek dvoboja bo v soboto.

Triintridesetletni Ljubljančan, ki se ta vikend poslavlja od poklicnega tenisa, je vlogo favorita proti 918. igralcu lestvice ATP potrdil težje od pričakovanj.

Dvoboj je 330. igralec sveta začel rezervirano, tudi ob koncu niza je bil v prednosti Estonec, ki je imel štiri priložnosti za osvojitev prvega niza. Tudi tri zaporedne v 12. igri, a se je 33-letni Ljubljančan še rešil. Podaljšana igra je bila nato prav tako nepredvidljiva, v svojo korist pa jo je odločil Tamm.

V drugem je Estonec za uvod vzel servis Bedenetu, a je ta takoj vrnil udarec. Bedene je nato vse lažje dobival svoje igre, z “breakom” v osmi igri pa si je zagotovil odločilno prednost za kasnejše izenačenje na 1:1. Tretji niz je bil znova izenačen do sedme igre, nato pa je Bedene vzel servis tekmecu in nato nekaj minut kasneje zaključil zelo zahteven obračun v Portorožu.

“Po pravici povedano smo vsi pričakovali, da bo lažje. Tudi po tistem, kar sem si pogledal, nisem pričakoval, da bo tako dobro serviral nekdo, ki je malce nižje rasti. Sploh v prvem nizu sem bil presenečen, zadeval je blizu črt, res pa je, da sem imel tudi nekaj nesreče. Vendar sem vedel, da se bo, ko bom vzpostavil stik pri vračanju servisov in bom dal nekaj žog v polje, malce izgubil in utrudil, bolj kot bo dvoboj trajal,” je obračun ocenil Bedene.

Prvo točko zagotovil Artnak

Pred tem je prvo točko Sloveniji zagotovil Artnak (783.). Osemnajstletnik je bil v prvem obračunu proti leto starejšemu Estoncu (518.) v prvem nizu povsem nemočen, v drugem pa je bila zgodba povsem drugačna. Artnak je precej dvignil raven tenisa, našel prava orožja in si takoj zagotovil izenačenje. V odločilnem nizu je odločitev padla v osmi igri, ko je Artnak izkoristil drugo priložnost za odvzem servisa in nato v naslednji igri zaključil prvi dvoboj v Portorožu.

“Dobro, da je Bor po zelo slabem začetku obrnil tekmo v svojo korist in izkoristil napake nasprotnika. Zdaj vodimo 2:0 in se bomo odločili, kako bomo jutri igrali dvojice. To je bil še en zanimiv dan. Jutri znata biti ena ali dve zanimivi tekmi, a precej bolje je voditi 2:0 kot, da je 1:1 ali 0:2,” je priznal 33-letni Ljubljančan.

Bor Artnak; Foto: Guliverimage

Za zdaj večjih težav kar se fizične pripravljenosti tiče nima. “Ker so to zadnje tekme, mi lahko tudi telo odpade potem. Tudi če bodo kakšne bolečine, lahko stisnem. Trenutno ni nič hujšega, še vedno sem v redu in mislim, da sem pripravljen.”

Slovenska zasedba je torej po prvem dnevu vodi z 2:0 v zmagah. V soboto sledijo preostali dvoboji. Najprej se bosta v dvojicah Bedene in Blaž Kavčič, ki se ta teden prav tako uradno poslavlja od tenisa, pomerila proti Kennethu Raismi in Mattiasu Siimarju, če bo treba, nato sledita še posamična obračuna Bedene – Lajal ter Artnak – Tamm. Vremenska napoved je sicer slabša.

V slovensko reprezentanco sta bila vpoklicana še Maj Premzl in Matic Križnik, a bosta na priložnost čakala kot rezervi kapetana Grege Žemlje.

Zmagovalec para mora v petih predvidenih dvobojih zbrati tri točke, napredovanje pa prinaša igranje v kvalifikacijah za I. svetovno skupino Davisovega pokala.

Novi zmagi za Italijo in Nemčijo

Teniški igralci iz Italije in Nemčije so drugič zmagali v skupinskem delu Davisovega pokala. Italiji sta zmago v Bologni priigrala Matteo Berrettini in Jannik Sinner, Nemčiji v Hamburgu pa naveza Kevin Krawietz/Tim Puetz. Obračuna Španija – Kanada v Valencii in Velika Britanija – Nizozemska v Glasgowu še nista končana, na obeh je izid 1:1.

Italija je po uvodni zmagi nad Hrvati s 3:0 danes v skupini A na kolena položila še Argentino. Najprej je Berrettini ukanil Sebastiana Baeza s 6:2 in 6:3, nato pa je bil Sinner boljši od Francisca Cerundola s 7:5, 1:6 in 6:3.

V drugem največjem nemškem mestu Hamburgu je odločitev o zmagovalcu padla šele po igri dvojic, domača teniška kombinacija Krawietz/Puetz pa je bila s 4:6, 6:2 in 7:6 (5) boljša od belgijske Sander Gille/Joran Vliegen. Na prvem današnjem posamičnem dvoboju v skupini C je Jan-Lennard Struff premagal Zizouja Bergsa s 6:4 in 7:6 (9), nato pa je Oscar Otte moral priznati premoč najboljšemu belgijskemu igralcu Davidu Goffinu, ki je zmagal s 3:6, 7:6 (7) in 6:3.

Valencia gosti skupino B, kjer je španski junak in nedavni zmagovalec odprtega prvenstva ZDA v New Yorku, Carlos Alcaraz, klecnil proti svojemu kanadskemu tekmecu Felixu Auger-Aliassimeju, ki je slavil s 6:7 (3), 6:4 in 6:2. Pred tem dvobojem je bil Roberto Bautista-Agut boljši od Vaseka Pospisila s 3:6, 6:3 in 6:3. Odločilna igra dvojic se še ni začela.

Na današnjem britansko-nizozemskem obračunu v Glasgowu bo odločitev o zmagovalcu prav tako padla v igri dvojic. Na današnjem prvem posamičnem dvoboju je Daniel Evans premagal Tallona Griekspoorja s 6:4 in 6:4, na drugem pa je “tulipan” Botic Van De Zandschulp ukanil Camerona Norrieja s 6:4 in 6:2.

V skupini A v Bologni nastopajo Švedska, Argentina, Italija in Hrvaška, v skupini B v Valencii Kanada, Južna Koreja, Španija in Srbija, v skupini C v Hamburgu Avstralija, Belgija, Francija in Nemčija, v skupini D v Glasgowu pa Kazahstan, Nizozemska, ZDA in Velika Britanija.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!