V Turčijo po napredovanje, prvi lopar blizu stotim odstotkom

Pokal Billie Jean King 7. Apr 202213:36 > 15:04 0 komentarjev
Kaja Juvan, Foto: Sportida

Slovenska ženska teniška reprezentanca se bo prihodnji teden mudila v Turčiji. Varovanke kapetana Andreja Kraševca v Antalyi čaka boj za napredovanje. Če bi Slovenija uspela priti med najboljše tri v enajstčlanski zasedbi, jih potem čakajo kvalifikacije za elitno svetovno skupino. Najboljša slovenska igralka Tamara Zidanšek je sporočila, da bo kmalu lahko brez težav opravila poln trening.

Tekme bo prihodnji teden gostila teniška akademija Megasaray, Slovenija nastopa v skupini B s Švedsko, Hrvaško, Avstrijo, Bolgarijo in Gruzijo.

“V soboto z dekleti odpotujemo, imeli bomo dan in pol za privajanje v Antalyi. Še danes ne vemo s kom igramo kdaj. To je kar malce neresno s strani Mednarodne teniške zveze (ITF),” je o pripravah povedal kapetan, Andrej Kraševec.

V skupini bo potrebno osvojiti prvo mesto, ali pa vsaj drugo, da potem z drugouvrščeno ekipo skupine A Slovenke odločajo o tretjemu potniku v zgornji rang.

Dve uri sta bili preveč

“Dnevi minevajo delovno, naporno. Zadovoljna sem s tem, kar se dogaja na in izven igrišča. Mislim, da se bom počasi spravila v formo, še do sedaj se nisem popolnoma okrevala. Ameriška turneja je bila namenjena temu, da prebolim covid-19. Rezultati so bili temu primerni,” je potožil prvi slovenski “lopar”, Tamara Zidanšek, ki je koronavirus staknila pred dvema mesecema.

Tamara Zidanšek (Foto: Guliverimage)

Konjičanka je imela, kot sama pravi, veliko težav z regeneracijo in šele sedaj lahko normalno oddela poln trening. Dve uri na igrišču sta bili še pred kratkim za njo preveč. “Klecam fizično, počutje pa je zdaj dobro, ostajam previdna,” je dodala Tami.

Prihajajočega reprezentančnega izziva se veseli: “Ena izgubljena tekma še ne pomeni izgubljenega duela. Na teh akcijah smo se vedno imeli dobro, se smejali, vzdušje se je odrazilo na rezultatih. Upam, da bo letos še bolje.”

Novinki bosta morali kaj zapeti

Kot je prek video klica povedal Kraševec, se je ob prevzemu vajeti odločil, da reprezentanco pomladi, zato v njej ni tačas najboljše slovenske igralke na WTA lestvici, Andreje Klepač. Novinki sta Dolenjka Živa Falkner (482. na WTA lestvici) ter igralka, bazirana v ZDA, Lara Smejkal.

“Spomnim se, da sem na debitantskem nastopu morala nekaj zapeti, enako čaka tudi njiju. Komaj čakam, da to posnamem,” se je ob tem, ko je beseda nanesla na Smejkal in Falkner, namuznila Zidanšek.

Foto: Guliverimage

Živa Falkner je že nekaj časa na prizorišču, saj je v Turčiji igrala tri turnirje ITF: “Že šest tednov sem na poti, v kompleksu se pripravljam na naslednji teden. Danes sem šla pogledat na akademijo, kjer se bo igralo. Prve so prišle Turkinje, ki so danes že trenirale. Igrišča se zdijo počasna, kar je vsaj zame dobro.”

Dodala je, da ji je v čast nastopati za reprezentanco, počuti se dobro pripravljena. “Čeprav rezultati tega morda ne kažejo,” pravi zmagovalka lanskoletnega turnirja na domačem Otočcu. Kaja Juvan sicer na video klicu ni bilo, a so na Teniški zvezi pripravili njen posnetek, v katerem je Ljubljančanka obljubila: “Tja gremo narediti lep rezultat.

Juvan se na naporen prihodnji teden pripravlja v Bratislavi, kjer živi in deluje njej kondicijski trener, Maroš Molnar.

“Smo favoriti”

Ob koncu je Kraševec priznal, da se zaveda vloge ene izmed favoritinj za napredovanje. Med 11 reprezentancami so mesta za selitev navzgor le tri. “Po rangu smo med boljšimi ekipami, je pa potrebno na licu mesta narediti rezultat. Z nami je kot pomočnik Blaž Kavčič, tu je še fizioterapevt Anže Kunaver. Vsi si tega rezultata želimo že lep čas.”

O tem, katera izmed trojice Falkner, Smejkal in Pia Lovrič bo dobila prednost, če bo potrebno nadomestiti učinek obeh članic elitne stoterice, je bil kapetan skrivnosten: “Težko rečem, ker moramo najprej dobiti razpored, to pa bo pri izbiri in počivanju mojih igralk ključno.

Prvo srečanje bodo Slovenke igrale v ponedeljek (11. april), sklepni del je na sporedu konec prihodnjega tedna.

Pokal Billie Jean King (Skupina I)

Skupina A:

Srbija, Madžarska, Turčija, Estonija, Danska

Skupina B:

Švedska, Hrvaška, Avstrija, Bolgarija, Slovenija, Gruzija

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!