Slovenke v Velenju do senzacije, padla je velika Kitajska

Pokal Billie Jean King 12. Nov 202214:30 > 15:00 0 komentarjev
Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Drugi dan dvoboja ženskega teniškega pokala Billie Jean King (BJK) v Velenju je Sloveniji proti kitajski izbrani vrsti prinesel napredovanje v kvalifikacije za zaključni turnir svetovne elite, ki bo na sporedu novembra 2023.

Najprej je Kaja Juvan proti 25. igralki sveta, Qinwen Zheng slavila z 2:6, 7:6 (6) in 6:3 ter tako Slovenijo povedla v vodstvo, posel pa je dokončala Nina Potočnik, ki je s 6:3 in 6:4 ugnala 50. igralko sveta, Xiyu Wang. To pomeni, da obračuna dvojic v Velenju ne bomo gledali, saj se je Slovenija že prebila v spomladanske dodatne kvalifikacije za nastop na finalnem jesenskem turnirju tak čas prihodnje leto.

Zmaga proti Kitajkam, ki so v Velenje prišle v skoraj popolni postavi, manjkala je le Shuai Zhang, je prijetno presenečenje, potem ko sta nastop odpovedali Tamara Zidanšek in Andreja Klepač. V soboto se je slovenska izbrana vrsta podala z aktivnim rezultatom 1-1, potem pa smo videli izjemno borbeni predstavi. Najprej je Kaja Juvan preobrnila tok dogajanja na duelu s favorizirano Qinwen Zheng, potem pa je Nina Potočnik visokoraslo levičarko Xiyu Wang ugnala s 6:3, 6:2 in veselica v Beli dvorani se je lahko začela.

Hvala vam za podporo, brez vas ta uspeh ne bi bil mogoč,” sta skoraj v en glas okoli 250 prisotnim gledalcem sporočili Potočnik in Juvan.

Zaključna točka za zmago:

Del reprezentance sta bili ta teden tudi Živa Falkner in Pia Lovrič, pomočnika kapetanu Andreju Kraševcu sta služila nekdanja igralca, Blaž Kavčič in Nik Razboršek.

Slovenska dekleta bodo za preboj med 12 najboljših svetovnih reprezentanc kmalu poznale vseh svojih 15 potencialnih tekmic. Za zdaj je uvrstitev v kvalifikacije ta konec tedna, poleg Slovenije, uspel Nemčiji, Avstriji, Franciji, Romuniji in Ukrajini.

POTEK DVOBOJA (SLOVENIJA – KITAJSKA)

Proti najboljši kitajski igralki Zheng Qinwen je Kaja v soboto izvlekla izjemno pomembno zmago.

Prvi del dvoboja se ji ni posrečil, v drugem nizu, ko je Ljubljančanka že zrla porazu v oči, pa ji je pri 6:6 v podaljšani igri izdatno na pomoč priskočila neravna podlaga. Velenjski pesek je žogico odbil stran od Kitajke, Juvan je peto set priložnost izkoristila ter izenačila na 1-1 v nizih, potem pa v tretjem delu srečanja povedla 5:1 ter v drugem poskusu takole uspešno odservirala za slovensko prednost:

To pomeni, da za uvrstitev v dodatne kvalifikacije, ki potencialno prinašajo igranje v elitni skupini Pokala Billie Jean King, slovenska dekleta potrebujejo le še eno zmago.

Breme prevzela nase že v petek

Juvan je za veliko dobre volje poskrbela že na drugem petkovem obračunu.

Kitajko Xinyu Wang je brez težav ugnala s 6:3 in 6:1 in poravnala rezultat v osvojenih dvobojih (1:1). Organizatorjem je ponagajal tudi električni mrk.

“Že na treningih sem se dobro počutila. V dvoboj sem šla s prepričanjem, da lahko pokažem takšno igro kot na treningih. Morda sem bila na začetku malce živčna, nato pa sem se le sprostila in samo uživala v igri. Ob tem daljšem premoru sem pogrešala tekmovanja. Res uživam na igrišču. Ker sem v zadnjem obdobju samo trenirala, nisem vedela kakšna bo podoba na igrišču. Zdaj je rezultat ena proti ena in komaj čakam, da se jutri vrnem na igrišče,” je bila po dvoboju presrečna Juvanova.

Odlično upiranje Ptujčanke

V Beli dvorani sta sicer dogajanje pred približno 350 gledalci odprli Nina Potočnik in Qinwen Zheng.

Štajerka, ki je letos prvič v karieri napredovala med 300 najboljših na svetu, se je tekmici v prvem nizu izvrstno upirala, ji skušala “ubiti” ritem z močno rotiranimi ‘topspin’ udarci ter številnimi skrajšanimi žogicami.

Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Letošnjo finalistko WTA turnirja serije 500 v Tokiu, je Potočnik prisilila, da v prvem nizu igrata podaljšano igro, ki jo je nato prvi kitajski “lopar” dobil na 4.

V drugem nizu načrt ni več tako dobro deloval, Zheng ni skoraj ničesar več zgrešila in ta del srečanja dobila s 6:3. Kitajska je tako v zmagah povedla z 1-0.

“Bilo je prisotne nekaj živčnosti, po drugi strani pa sem si zelo želela igrat. Menim, da mi je vsaj v prvem nizu uspelo prikazati svojo najboljšo igro, v drugem mi je nekoliko zmanjkalo moči. Vzdušje na tribunah je bilo izjemno, dalo mi je dodatno energijo. Igranje za državo mi je v ponos in mi da spodbudo,” je povedala Potočnik.

Nina Potočnik; Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Potočnik je priznala, da je bil načrt povezan s skrajšanimi žogami, učinkovito uporabo “slajz” udarca. “Zaradi precej nanešenega peska je prihajalo do nerodnih odbojev in zato sem imela toliko netočnih zadetkov, ko mi je žoga ‘prijela’ okvir loparja,” je dejala Ptujčanka, ki jo jutri predvidoma čaka obračun dvojic in pa srečanje posameznic proti Xinyu Wang.

Nina bo sicer do konca sezone odigrala še dva turnirja v Španiji z nagradnim skladom 80.000 ameriških dolarjev. Če se ji vsaj na enem posreči priti do četrtfinala ali dlje, se bo po točkah prebila na mesta, ki prinašajo uvrstitev v kvalifikacije za nastop na OP Avstralije 2023.

Uspeh je eden izmed največjih podvigov slovenskega reprezentančnega tenisa, saj sta igranje za reprezentanco odpovedali Tamara Zidanšek in Andreja Klepač.

Prva je dala prednost tekmovanju na turneji in ohranjanju čim boljše uvrstitve na WTA lestvici pred prihajajočim OP Avstralije, drugo pa je ustavila bolečina v hrbtu.

Pokal Billie Jean King, Velenje

Slovenija – Kitajska 3:1

Petek:

Nina Potočnik – Qinwen Zheng 6:7 (4), 3:6
Kaja Juvan – Xinyu Wang 6:3, 6:1

Sobota:

Kaja Juvan – Qinwen Zheng 2:6, 7:6 (6), 6:3
Nina Potočnik
– Xiyu Wang 6:3, 6:2