Ashleigh Barty oznanila konec kariere!

Tenis 23. Mar 20226:38 > 28. Mar 2022 13:59
Ashleigh Barty je osvojila svoj prvi Wimbledon, foto: Guliverimage

Prvi lopar sveta in aktualna zmagovalka OP Avstralije, Ashleigh Barty, je danes zgodaj zjutraj po srednjeevropskem času senzacionalno naznanila, da zaključuje svojo kariero profesionalne teniške igralke.

Potem, ko je Avstralka še kot najstnica vzela leto in pol premora od tenisa v sezoni 2015, je sedaj kot kaže vendarle sklenila, da ima nenehnega potovanja na WTA turneji dovolj.

Po velikem uspehu v Melbournu letos, ko je Avstraliji po več kot 40 letih prinesla zmago za dekleta med posameznicami na turnirjih velike četverice, je najprej izpustila sončni dvojček (Indian Wells, Miami), zdaj pa dokončno oznanila slovo.

V zgodovino bo šla kot trikratna zmagovalka turnirjev za Grand Slam (2019 Roland Garros, 2021 Wimbledon in 2022 OP Avstralije), zmagovalka zaključnega turnirja sezone 2019, nosilka bronaste kolajne s tekmovanja mešanih dvojic na OI v Tokiu z Johnom Peersom, v karieri pa ji je na WTA turneji uspelo nabrati 15 naslovov med posameznicami ter še 12 med dvojicami.

“Upokojila se bom od tenisa. Sem vesela in pripravljena na to. Vem, da sem to nekoč že storila, a je bil takrat občutek drugačen,” je v pogovoru s svojo zelo dobro prijateljico in nekdanjo teniško igralko Casey Dellacqua s tresočim glasom razlagala Barty.

“O tem sem že kar nekaj časa razmišljala. Zmaga na lanskem Wimbledonu je v meni spremenila pogled na življenje. Na upokojitev sem takrat prvič resneje pomislila in o tem pogosto govorila s svojo ekipo. Zmaga v Melbournu je ta občutek še dodatno okrepila,” je dejala Avstralka.

Dodala je, da bi rada zasledovala še nekatere ostale izzive, ki ji veliko pomenijo. Naj spomnimo, Barty je izvrstna igralka kriketa, vešča pa je tudi golfa.

Ash le še kot oseba

Na neki točki moja sreča ni bila več odvisna od uspeha na igrišču. V sebi nimam več niti želje, niti fizičnega zagona za igranje oziroma vsega potrebnega za doseganje vrhunskih uspehov. Nimam več kaj ponuditi, tenisu sem dala vse, se pa zavedam, da te odločitve ljudje ne bodo razumeli,” je še dodala.

Poudarila je, da je nerazumevanje odločitve od velike večine teniških oboževalcev po svetu povsem logična reakcija, a se sama zdaj pripravlja na življenje “Ash kot osebe in ne več kot teniške igralke”. Avstralka je večkrat v preteklosti poudarila, da jo nenehna odsotnost od njenih družinskih članov muči.

Lopar je v kot postavila pri vsega 25 letih starosti.

Komentari

Vaš komentar