Ashleigh Barty v Melbournu pregnala 44-letni urok

Grand Slam 29. Jan 202211:12 > 13:44 1 komentar
Foto: Andy Brownbill/ AP via Guliverimage

Avstralcem je odleglo. Po dolgih 44 letih čakanja imajo naposled zmagovalko v konkurenci posameznic na domačem turnirju velike četverice. Sušo, ki še zmeraj traja na moški strani tekmovanja, je prekinila prva igralka sveta Ashleigh Barty. V finalu Melbourna je z izidom 6:3 in 7:6 (2) ugnala Američanko, Danielle Rose Collins.

Odprto prvenstvo Avstralije je bil od leta 1978 edini turnir velike četverice brez domačega zmagovalca/-ke.

Ta serija je danes pri koncu. Barty je prva z zmago med posameznicami v Melbournu po Christine O’Neil, ki je pred 44 leti v finalu Kooyonga, kjer je takrat potekal prvi vrhunec sezone, porazila Američanko Betsy Nagelsen.

Collins je tekmo začela pogumno, držala korak s favorizirano domačinko, imela tudi prva priložnost za pobeg na 3:2 z “brejkom” prednosti. Potem, ko jo je zapravila, je Barty izkoristila svojo in kmalu pobegnila na 5:2 ter kasneje niz št. 1 zaključila po dobre pol ure.

Američanka se ni predala, takoj ušla na 2:0, kasneje pa v obeh poskusih (pri 5:1 in potem še pri 5:3) razočarala ob serviranju za izenačenje v nizih.

Prva podaljšana igra za obe

Nekdanja teniška igralka univerze Virginia se je glavni sodnici Marijani Veljović iz Srbije v tem delu srečanja pritožila, da jo med točkami občinstvo moti.

Foto: Asanka Brendon Ratnayake – Reuters via Guliverimage

Barty je uprizorila preobrat, dosegla štiri igre zapored, delo pa dokončala v podaljšani igri. To je bil sploh prvi “tie-break” za obe dekleti v minulih 14 dneh turnirja. Avstralka je takoj pobegnila na “mini break” prednosti ter se po uri in pol razveselila najpomembnejše zmage v svoji karieri.

Prvo zmago na domačem turnirju velike četverice je vzela brez izgubljenega niza, igrala pa tako dobro, da se je zdelo, kot da je pred tekmami parkirala v coni za eno uro, saj je bilo njenih duelov relativno hitro konec.

Čas, ki ga je Barty porabila za zmage na turnirju

1. krog: Curenko (UKR) – 54 minut

2. krog: Bronzetti (ITA) – 52 minut

3. krog: Giorgi (ITA) – 61 minut

4. krog: Anisimova (ZDA) – 74 minut

četrtfinale: Pegula (ZDA) – 63 minut

polfinale: Keys (ZDA) – 62 minut

finale: Collins (ZDA) – 87 minut

S pariškim triumfom leta 2019 in lanskim v Wimbledonu, se je tako prebila do tretjega Slama v svoji karieri, poleg tega pa se je Sereni Williams pridružila kot edina aktivna igralka, ki ima zmage na Slamih s peščeno, trdo in travnato podlago.

V moški konkurenci se s takim dosežkom lahko pohvali le velika trojica: Novak Đoković, Rafael Nadal in Roger Federer.

“Čestitke Danielle, vsekakor si zaslužiš igranje v finalu in mesto med najboljših deset. To je ena izmed mojih najljubših izkušenj v karieri, hvala ekipi in družini, ki me je ves čas spodbujala. Zahvala tudi gledalcem, ki ste skrbeli, da sem lahko igrala sproščeno. Se vidimo prihodnje poletje,” je bila po zmagi presrečna Barty.

Masten ček in utrditev pri vrhu

Ash Barty je z zmago v finalu zaslužila 1,86 milijona evrov, Collinsova je TRR napolnila z dobrim milijonom, Avstralka pa je prednost na vrhu WTA lestvice pred Arino Sabalenko povečala na več kot 2600 točk. Collinsova bo v ponedeljek prvič v karieri članica elitne deseterice (10. mesto).

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje