Komaj 18 let: Debitirala in osvojila naslov svetovne prvakinje

Tenis 13. Nov 202315:31 0 komentarjev
FOTO: Guliverimage

Kanada je včeraj v Sevilli z zmago nad Italijo prvič osvojila Pokal Billie Jean King, najmočnejše reprezentančno tekmovanje v ženskem tenisu. Vidno vlogo je odigrala komaj 18-letna Marina Stakusic, ki je na turneji WTA še nepopisan list.

Največji teniški piflarji se morda najstnice spomnijo od lani, ko je na WTA turnirju v Granbyju uspešno prestala kvalifikacije.

Od tedaj je tudi edina njena zmaga na WTA ravni, saj je po predtekmovanju nase opozorila še z zmago nad Avstralko Jamie Fourlis, potem pa v boju za četrtfinale dodobra namučila Ukrajinko Marto Kostjuk.

Najlepši teden njenega življenja … do sedaj

Ko so ekipe nasprotnic skavtirale spisek nastopajočih za Kanado, so pri Marini (originalni priimek je Stakušić, saj sta starša iz Srbije) verjetno že vnaprej naredile “kljukico”. Punca je šele 261. na WTA lestvici, izkušnje ima zgolj z ITF ravni turnirjev, …

A ta enačba se je izšla le Čehinjam v polfinalu, pa niti to ni bilo dovolj za napredovanje. Stakusic, ki je mimogrede – tako kot Bianca Andreescu – doma iz predmestja Toronta (Mississauga), se je minuli konec tedna izkazala s triumfi nad Španko Rebeko Masarovo (65. na WTA), Poljakinjo Magdaleno Frech (63.) in v finalu še nad Italijanko Martino Trevisan (42.).

Stakusic je v reprezentanci Kanade novinka, zato je od kapetanke Heidi El-Tabakh terjalo ogromno poguma, da “zelenki” nameni prednost pred izkušenejšima članicama postave Rebecco Marino (176. na WTA) in Eugenie Bouchard (273.).

Očitno je na treningih pokazala več. “Videlo se je, da v ekipi samozavest in povezanost rasteta iz dneva v dan. Počaščena sem, da sem lahko del te reprezentance. To je najsrečnejši teden mojega življenja,” je po velikem vikendu za Kanado kar kipela od ponosa Stakusic.

FOTO: Profimedia

Njen prvi trener Mike Thomson iz teniškega kluba Eglinton Flats v Torontu ji napoveduje lepo prihodnost: “Ko je bila Marina stara komaj 8 let, sem takoj vedel, da bo nekaj iz nje, že po tem, kakšen zvok je nastal, ko je udarila po žogi. Vse je šlo na glavo loparja, niti ene žoge ni zgrešila.”

Po poškodbi še boljša

Svetovalec pri kanadski teniški zvezi Sylvain Bruneau, ki trenutno potuje z njo, deli mnenje, da bomo za Marino še slišali: “Zna odigrati zelo dober bekhend ‘slice’, rada pride na mrežo in je tam solidna, lahko ti menja ritem, kar je v povezavi z agresivnimi udarci kar dobra kombinacija. Gre za kompletno teniško igralko.”

Zaradi natrgane tetive, ki je pripeta na pogačico, je morala letos izpustiti šest mesecev, vrnila pa se je tako dobro (tri turnirske zmage na jesenskih ITF turnirjih), da si je od Mednarodne teniške zveze prislužila celo naziv najboljše igralke meseca septembra na turneji ITF.

Kdo drug kot on!?

Glede na to, da ima srbske korenine, najbrž ni potrebno posebej poudarjati, kdo je njen vzornik. “Novaka Đokovića cenim predvsem zato, ker v mentalno težkih trenutkih nima sebi enakega,” pravi igralka, ki bo ta mesec napolnila 19 pomladi.

Marina Stakusic je dekle, ki bo v teniški sezoni 2024 vsekakor pustilo pečat.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!