Mikaela Shiffrin prosi za pomoč

Alpsko smučanje 13. Nov 202313:59 1 komentar
Mikarela Shiffrin prosi za pomoč pri poimenovanju jelena. Foto: Profimedia

Ob skromnem slovenskem ženskem izkupičku na tekmah v Leviju, kjer je do točk prišla le Ana Bucik, moška karavana še naprej čaka na prvo preizkušnjo v sezoni 2023/24. Bitko z organizatorji in smučarsko karavano je namreč tako v Söldnu kot tudi Zermattu dobila narava. Ta zdaj grozi še Ilki Štuhec in tekmicam.

”Ljudje nadzorujemo skoraj vse. Narave, na srečo, ne. To je treba sprejeti in spoštovati,” je ob odpovedi obeh smukov v Zermattu pod Matterhornom dejal vodja organizacijskega odbora Franz Julen, ki se je skupaj s smukaško elito umaknil snegu in vetru. ”Zdaj smo dokazali, da so lahko novembra razmere na tem ledeniku zelo zimske,” je nadaljeval in se tako obregnil ob pomisleke, ali je smiselno  vztrajati s tekmami v tem terminu.

Spomnimo, lani so na švicarsko-italijanski meji zaradi pomanjkanja snega odpovedali vse štiri načrtovane preizkušnje. Letos so si s pripravo prog in predvsem posegi v ledenik najprej nakopali jezo okoljevarstvenikov,  nato pa od treh predvidenih izpeljali le prvi uradni trening. Druga dva je, podobno kot nato tudi tekmi, odpihnil veter.

Vremenska napoved tudi za ta teden ni prav obetavna, vseeno pa organizatorji upajo, da bodo na povsem novi progi Gran Becca, ki jo je zasnoval nekdanji švicarski smukač Didier Defago, lahko izpeljali vsaj ženski del programa. Ilka Štuhec in tekmice naj bi nekoliko skrajšano progo, ki pa vseeno prinaša prečkanje švicarsko-italijanske meje, preizkusile že v sredo, smukaški tekmi pa sta predvideni za konec tedna.

Narava je bila v Zermattu močnejša od organizatorjev. Foto: Profimedia

Po odpovedi veleslaloma v Söldnu in dvojnega smukaškega programa v Zermattu naj bi moški del karavane svetovnega pokala led nove sezone vendarle prebil v soboto. Mednarodna smučarska zveza je namreč že prižgala zeleno luč za slalom v Gurgl v Avstriji. Gre za novo prizorišče, ki leži na Tirolskem, nedaleč stran od Söldna.

Kdo bo pomagal Mikaeli Shifrin?

Ženski del karavane je medtem pod streho spravil vse tri načrtovane tekme. Ob koncu tedna je Levi gostil slalomski program, na katerem je premoč razkazovala Petra Vlhova. Slovakinja je prepričljivo dobila sobotno tekmo, v nedeljo pa je po prepričljivem vodstvo po prvi vožnji nato odstopila. ”Da, lahko se veselim zame. A je to veselje grenko-sladko. Petra si je zaslužila zmago. Premagala bi me vsaj za sekundo in pol,” je v ciljni areni nato priznala Mikaela Shiffrin, ki je po odstopu Slovakinje slavila že svojo 89. zmago v karieri.

”Vseeno je to nagrada za potrpežljivost,” je dejala ameriška rekorderka, ki je v tednu pred tekmo v Leviju grdo padla, a jo je na srečo odnesla le z udarninami in modricami. Ko sta ji na odru za zmagovalke družbo delali Hrvatica Leona Popović in Nemka Lena Dürr, ni našla navdiha za poimenovanje severnega jelena, ki ga prejme zmagovalka.

Američanka, ki se bo v karavano vrnila v Killingtonu, zdaj pomoč v šali išče na spletu. Preko omrežja X sprašuje, kako naj poimenuje jelena. Mimogrede, v lasti jih ima kar sedem. Predhodne je poimenovala Rudolf, Sven, Mr. Gru, Ingemar, Sunny in Lorax.

Skromna slovenska bera

Daleč od boja za jelena pa je bil slovenski tabor. Laponski izkupiček je bil precej skromnejši od pričakovanj. Na dveh tekmah je v skupno šestih nastopih do točk prišla le Ana Bucik, in sicer za nedeljsko 18. mesto. ”Prav gotovo Levi rezultatsko ni bil takšen, kakršnega bi si želela. V slalomu me čaka še veliko dela. To sem sicer malce pričakovala, tekma je to le potrdila. Da, prikažem kakšen dober odsek, toda za dober rezultat je treba povezati celotno vožnjo. Upam, da mi bo to uspelo že v Killingtonu,” je dejala Novogoričanka, ki je v soboto odstopila. Tako kot tudi Andreja Slokar, ki je bila dan zatem prepočasna za finale. Ajdovka tako še čaka na prve točke po lanskoletni hudi poškodbi.

Praznih rok sta ostali tudi Neja Dvornik in Nika Tomšič. ”Presežka ni bilo. Videl sem preveč trdih nog. Po pogovorih sem pričakoval več suverenosti,” je dejal glavni trener Grega Koštomaj, ki je letos prestopil v žensko ekipo za tehnični disciplini. Ta do srede ostaja v Leviju, kjer nadaljuje s treningi.  Pogoji so namreč precej bolj kakovostni in predvsem zimski kot na ledenikih, kar je v zadnjem tednu izkoriščala tudi moška ekipa z Žanom Kranjcem, Štefanom Hadalinom in Tijanom Marovtom.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje